Jakt- og jakthundutvalget

Bjerke JFF disponerer ca 110.000 dekar jaktterreng i Nannestad. Vi står også for jaktkortsalg, sau- hund dressur, taksering og opplæringsjakt.

Jakt og jakthund utvalget består av en god gjeng med menn og kvinner der interessen for jakt, friluftsliv og fellesaktiviteter i naturen er fundamental sterk.

Felles for oss alle er et sterkt ønske om å tilrettelegge et naturlig sted å begynne for nye jegere som ønsker å komme seg på jakt og stadig utvide våre tilbud.

I vinterhalvåret drives støtteforing av rådyr etter behov, samt predatorbekjempning.

Vi håper alle jegere får en positiv opplevelse i våre terreng.

Her følger informasjon om og regler for jakt i Bjerke Jeger- og Fiskerforening (BJFF). I tillegg forplikter jegerne seg til å overholde øvrig, gjeldende regelverk om jakt og jaktutøvelse fastsatt av offentlige myndigheter.

Disse reglene er oppdatert 14.06.24.

 

§ 1  Jaktterrenget 

Bjerke JFF disponerer ca. 100 000 dekar jaktterreng i Nannestad kommune. Det henvises til det til enhver tid gjeldende jaktkartet.

All jakt syd for riksveg 120 fra Nordmokorset til Maura, derfra Gamle Hadelandsveg til Vollaugsmoen og Leiravassdraget til grensa mot Lunner kommune, er forbudt. Unntatt er Lybekkmarka syd for Nordmokorset og Sørlia sørvest for Vollaugsmoen.

Alle jaktrelaterte aktiviteter, utenom nødvendig transport, er kun tillatt i utmark. Dvs. at selve jakta og de tilknyttede, jaktlige aktivitetene, deriblant bilkjøring, ikke skal foregå på innmark/dyrket mark, inntil bebyggelse eller i utmark innenfor 100 meter fra nevnte. Et unntak fra dette er duejakt og revejakt uten hund. Slik jakt kan foregå også ved og på innmark, men da må tillatelse til dette være gitt av grunneier.

 

§ 2  Jakttider

De offentlig fastsatte jakttidene gjelder for jakta på BJFFs terreng, med de unntak som er vedtatt av foreningen og som er beskrevet her.

§ 2.1 Opphold i forbindelse med elgjakta

All jakt som BJFF disponerer er stengt den første uka i elgjakta, dvs. fom 5. tom 11. oktober.

 

§ 3  Jaktutøvelsen

§ 3.1 Generelt

All jaktutøvelse og øvrige jaktlige aktiviteter som f.eks trening av løse jakthunder, er kun tillatt etter at nødvendige kort og eventuelt andre tillatelser som BJFF har ordninger for, er løst. Gyldig kort og eventuelle øvrige tillatelser skal medbringes under utøvelsen.

Jegeren er forøvrig forpliktet til å gjøre seg kjent med og overholde gjeldende lover, forskrifter og andre offentlige regler, samt BJFFs egne regler, som gjelder for selve jakta og de øvrige jaktlige aktivitetene.

§ 3.2  Rådyrjakt

For å løse rådyrkort må tilgang til godkjent ettersøkshund dokumenteres.

Avtale om ettersøkshund kan gjøres med Bjerke JFFs ettersøksring.

§ 3.3  Tilskuere med flere under jakt

Personer som deltar under jaktutøvelse uten selv å være jeger, skal ikke bære våpen. 

Bestemmelsen gjelder ikke opplæringsjakt i henhold til gjellende regelverk, se Kapittel 2, paragraf 6; Lovdata

 

§ 3  Kvoter og andre begrensninger

 

§ 3.1 Bruk av våpen

Toppjakt med rifle er forbudt.

§ 3.2  Bruk av ammunisjon

Bruk av stålhagl er forbudt.

§ 3.3 Kvoter for skogsfugljakt

Etter skogsfugltakseringene i august vil foreningens styre hvert år vurdere begrensninger i uttaket av skogsfugl og eventuelt fastsette fellingskvoter. Eventuelle  kvoter vil bli publisert på foreningens hjemmeside før jaktstart. Det kan f.eks. være begrensninger på art, kjønn og/eller antall.

 

§ 4  Bruk av jakthund

§ 4.1 Trening

Trening av hund er tillatt fra og med 21.8, når hunden er bufetestet og godkjent i tråd med de regler BJFF har for dette. I tillegg må jegeren ha løst treningskort for hund eller ha løst rådyr- eller småviltjaktkort for sesongen. På Bjerke Almennings eiendom er det ikke lov å trene løse hunder for 15. september og heller ikke i perioden 5. - 11. oktober. Se terrengkartet på foreningens hjemmeside!

§ 4.2 Jakt

Jakt med løs hund er ikke tillatt på Bjerke Almennings eiendom før 15. september (jfr. § 4.1) og heller ikke under elgjakta i tiden 5. – 11. oktober (jfr. § 2.1).

§ 4.3  Buferenhetsbevis

For all jakt med og trening av løse jakthunder før 1. oktober, er det et krav om å ha buferenhetsbevis for sau.

For hunder under 5 år kreves det bevis av året. For hunder over 5 år kreves bevis ikke eldre enn 2 år.

 

§ 5  Jaktkort og øvrige tillatelser

§ 5.1 Kjøp av kort og tillatelser

Den som ønsker å få kjøpt/tildelt jaktkort og eventuelt øvrige tillatelser, må holde seg orientert om de frister som BJFF til enhver tid har gjeldende. Oppdatert informasjon for hver sesong finnes på foreningens hjemmeside.

Innenfor de ordninger hvor det er søknader, har foreningens styre rett til å innvilge eller avslå enhver søknad uten begrunnelse.

§ 5.2  Rødrev og mår

Det er tillatt å jakte rødrev, mår og mink på alle typer jaktkort BJFF har.

 

§ 5.3 Kort for rådyrjakt

For tildeling av rådyrkort vil det alltid være en prosedyre med søknad og tildeling. Søknadsfrister og tildelingstidspunkt blir publisert, bl.a. på foreningens hjemmeside. Jfr. også § 6.2 under her!

 

§ 6  Rapportering

§ 6.1  Generelt

Det skal leveres fellingsrapport for småviltjakt innen 10. januar påfølgende år, uavhengig av fangst eller ikke.

§ 6.2  Rådyrjakt

Bomskudd mot rådyr skal meldes umiddelbart til oppsyn Odd Vollaug på

tlf 41 91 51 95   

Etter felling skal denne umiddelbart rapporteres slik:

  • Hjørnet på jaktkortet med kortnummer rives av.
  • Begge jaktkortdeler legges på fremre del av dyret ved hodet, slik at hele hodet kommer med i bildet.
  • Ta bilde av dyret med kortdelene og send dette til mailadressen  bjff.innrapportering@gmail.com  før dyret fraktes ut av terrenget, Kortnummeret må være synlig i bildet.
  • Mailen skal inneholde følgende:
    • Navn på jeger
    • Klokkeslett for felling
    • Fellingssted
    • Bilde som beskrevet over

Etter felling må denne også være rapportert til Hjorteviltregisteret før jegeren kan få kjøpt nytt rådyrkort. Man får kun gjort gjenkjøp av rådyrkort hvis man viser frem kvittering på at forrige felling er registrert. Under "Send kvittering på e-post", velger du "meg selv" og "Valdansvarlig" for å få tilsendt kvittering. Veiledning for registrering finner du her: 

 

Sett og skutt-appen

Hjorteviltportalen på web

 

§ 6.3  Skadeskyting under rådyrjakt

Ved påskyting/felling, der forfølgelsesretten i henhold til utøvelsesforskriften er benyttet, skal slik varsling også foretas.

Ved skadeskyting skal følgende opplysninger rapporteres via SMS. Tlf. : 41 91 51 95

  • Navn på jeger
  • Klokkeslett for påskyting
  • Sted for påskyting
  • Tidspunkt for oppstart av ettersøk
  • Hvem jegeren har ettersøksavtale med

Hvis BJFF ønsker det, har foreningen rett til å delta med en observatør i forbindelse med ettersøket. Det gis det tilbakemelding til jegeren om, umiddelbart etter at skadeskytingen er meldt inn.

Etter avslutning av eventuelt ettersøk skal resultatet rapporteres via SMS til

tlf 41 91 51 95.

 

§ 6.4  Rødrev, mår og mink

Felling av rødrev, mår og mink på andre jaktkortkategorier enn småviltkort, skal umiddelbart meldes til oppsyn Odd Vollaug via telefonsamtale eller SMS til 41 91 51 95

 

§ 7  Brudd på jaktreglene og kontroll

§ 7.1 Egne regelbrudd

Jeger som bryter BJFFs jaktregler, kan av foreningens styre pålegges sanksjoner.

Jfr. straffebestemmelsene i slutten av dokumentet!

§ 7.2  Andres regelbrudd

Jeger som observerer eller på annen måte får kjennskap til jaktrelaterte hendelser som er eller kan være brudd på jaktreglene som BJFF har, er forpliktet til raskest mulig å informere foreningen om dette.

Jeger er også forpliktet til å bidra med informasjon han/hun kan sitte inne med om regelbrudd eller mulige regelbrudd, dersom foreningens representanter, deriblant oppsynet, ber om det.

 

§ 8  Kontroll

Jeger oppfordres til å la seg kontrollere av BJFFs legitimerte oppsynspersonell. Det vil på forespørsel blant annet si å:

  • legimitere seg.
  • framvise aktuelle jaktkort og andre tillatelser, samt andre dokumenter som våpenkort, bevitnelse på bestått skyteprøve og buferenhetsbevis.
  • fremvise våpen.
  • åpne bildører og bagasjerom for besiktigelse.
  • etterkomme andre anmodninger som oppsynet fremfører.

Jeger, som nekter å la seg kontrollere, vil gis sanksjoner ut i fra liste i paragraf 10.

 

§ 9  Jegeradferd

Jegeren er ansvarlig for å jakte på en etisk god måte, slik at jaktutøvelsen ikke provoserer grunneiere, andre friluftslivsbrukere og allmennheten.

Det er jegers plikt å ikke skade foreningens renommé ved å opptre ansvarlig og høflig til enhver tid man er i jaktområdene. Dette innebærer også å ta hensyn til natur, dyreliv og andre mennesker.

 

Jeger skal ikke spre gale/falske påstander tilknyttet BJFFs jakt om hendelser eller andre personer i foreningen. Dersom en jeger har mistanke om regelbrudd, skal dette meddeles oppsynet eller foreningens styre og ikke publiseres overfor andre hverken muntlig eller skriftlig.

 

§ 10.  Sanksjoner

Styret i BJFF kan ilegge personer som bryter foreningens jaktregler sanksjoner av varierende grad. Nivåene på sanksjonene har følgende skala:

  • Advarsel ved mindre overtredelser.
  • Inndraging av jaktkort/jakttillatelse for sesongen, uten tilbakebetaling av kortavgiften, ved litt mer alvorlige brudd.
  • Flerårlig frafall av muligheten for jaktkort/jakttillatelser ved alvorlige brudd.
  • Tidsbegrenset suspensjon av medlemskap i foreningen ved grove regelbrudd.
  • Varig eksklusjon av medlemskap ved særdeles grove brudd.

Brudd på jaktreglene kan bli politianmeldt.

 

Annet

- Avtale om ettersøkshund kan gjøres med Bjerke JFF ettersøksring.


JAKTKART

 

Jakttider

Rådyr
Rådyrbukk, f.o.m 10. august. Bare med rifle og uten bruk av hund.
Vanlig rådyrjakt. 25. september - 23. desember.

Fugl
Gressender, blant annet stokkand. 21. august - 23. desember.
Dykkender, blant annet kvinand. 10. september - 23. desember.
Ringdue 21. august - 23. desember.
Skogsfugl 10. september - 23. desember.

NB! Det åpnes ikke for jakt på rypeartene (lirype og fjellrype). 

Hare
10.september - 28./29.februar.

Rovvilt
Rødrev 15.juli - 15.april.
Mår 1.november - 15.mars

Hjort

Det er muligheter for å jakte hjort i Bjerke Almenning. Det er Nordåsen Allmenningsdrift Romerike som administrer alt av hjortejakt, les mer her. Husk at du til en hver tid plikter å holde deg oppdatert på gjeldende kvoter!

Øvrige viltarter følger de offentlig fastsatte jakttidene i jakttidsforskriften.

Opphold i all jakt foreningen disponerer den første uka i elgjakta, det vil si 5. - 11. oktober.

Priser 2024

Prisene er oppdatert 3. januar 2024.

Jaktkort

Medlem

Ikke medlem

Småvilt årskort

2 300,-

3 300,-

Småvilt m/rådyr

3 000,-

 

Rådyr bukk

1 600,-

 

Gjenkjøp bukk

1 600,-

 

Rådyr

1 100,-

 

Gjenkjøp rådyr

  800,-

 

Småvilt 3 dager

  600,-

1 200,-

Småvilt døgn

  370,-

  580,-

Treningskort

  600,-

 

Rovviltkort kjøpes på inatur

  100,-

  100,-

For å jakte storvilt skal det også avlegges en årlig skyteprøve. For jakt på hjort, elg og rådyr må du ha tilgang på ettersøkshund.

 

Sau/hund

Medlem

Ikke medlem

Førstegangsprøve

  400,-

  600,-

Reprøve

  300,-

  400,-

Etter fylte 5 år

  400,-

  500,-

 

 

Bjerke JFF arrangerer aversjondressur med godkjente instruktører i fra juni til starten av september. Dette er obligatorsik for hunder som skal trene og/eller brukes til jakte i våre terreng. Du er også velkommen til å ta med hunder av andre raser.

Gjennomført aversjondressur viser at du tar ansvar når du har hunden med i områder med sau (det er generell høy tetthet av bufe i våre terreng).

Sted: Gamle Hadelandsveg, Maura. Skilt står ved vegen. 

Oppsatte tider for 2024 finner du i vår aktivitetskalenderHusk påmelding!

Sau/hund

Medlem

Ikke medlem

Førstegangsprøve

  400,-

  600,-

Reprøve

  300,-

  400,-

Etter fylte 5 år

  400,-

  500,-

Sau på utmarksbeite og saueaversonskurs

Norge er det vanlig å slippe sauen i utmarka for å beite i sommerhalvåret. Sauen slippes vanligvis i løpet av juni og sankes fra starten av september og utover høsten, til alle dyrene er kommet hjem. Det er grunneierne som leier bort utmarksterrengene til sauebøndene, og det er også grunneierne som leier ut jaktterreng til oss jegere. For å unngå konflikter mellom sauer og jagende hunder krever derfor grunneierne at hunden har et bevis for at den har gjennomgått et saueaversjonskurs, før hunden får lov til å slippes løs i terrengene.

Et saueaversjonskurs består i at hunden testes løs blant sauer to ganger, med minimum 14 dagers mellomrom. Hvis hunden siste gangen viser tydelig tegn på å selvstendig vike fra sauen uten påvirkning fra eier, får hunden et sauereinhetsbevis.

For å få hunden til ikke å like sau brukes det strømhalsbånd, og det gies et støt til hunden i det den går i eller jager sau. Sauereinhetsbeviset gies kun om hunden siste gangen ikke har fått støt. Aversjonskurs er den eneste situasjonen man får lov til å bruke strømhalsbånd på hund i Norge, og det skal kun utføres av sertifiserte instruktører.

Blodsporprøve.JPG

​Våre 7 ekvipasjer består av erfarne ettersøksjegere med ettersøkshund som har grundig sportrening og ettersøkserfaring på rådyr. Vi har felles trening ​minimum 1 gang i mnd for å opprettholde kompetansen hos våre hunder​


Ettersøksavtale kan kjøpes av ettersøksringen i Bjerke JFF ved kjøp av jaktkort, og gjelder kun i Bjerke JFF sitt terreng. Ettersøksavtaler skrives av kortselger for Bjerke JFF.

Medlemmer av Bjerke JFF kan leie bomnøkler til Mathiesen Eidsvold Værk og Bjerke Almenningen sine veier i Bjerke JFF sine terreng.​

Det gjelder kun for de som har utløst jakt- eller fiskekort, og som trenger å bruke nøkler for å fiske eller jakte i terrenget som Bjerke JFF

Nøkler kan leies hos:

Asbjørn Evjebråten 
Økrivegen 63
2032 Maura
Tlf: 952 48 603
-----------------------------------                                     
Nils Øines
Gamle Hadelandsveg 37
2032 Maura
Tlf: 901 38 499
-----------------------------------
Bjørge Kopperudsmoen
Hansbråtavegen 6
2032 Maura (Sandsnesseter)
Tlf: 906 74 311
-----------------------------------

Pris kr 50,- pr døgn, medlemskort må fremvises ved leie av nøkkel.
Husk å les reglene for bruk av nøkkel som står på kjøretillatelsen som følger hver nøkkel.

Bjerke JFF disponerer flere koier som står åpne for friluftsfolk.​
​Koiene på Garlimåsan og Veslevikka er av nyere dato. Koiene gir tak over hodet, og egner seg godt til overnatting for 4-5 personer.


Ved Øvre Tøltjern er det ei liten enkel brakke.


Stråtjernstua er ei enkel hytte med solcelle, strøm til lys og gass koketopp, vedfyring og utedo. Det er sengeplass til 4 personer. Vann hentes vår/sommer/høst i bekken som renner på baksiden av hytta. Den ligger fint til ved innsjøen Stråtjern som byr på fine fiskemuligheter. Pris for leie av Stråtjernstua er kr. 550,- pr døgn for medlemmer og kr. 650,- pr døgn for ikke-medlemmer. Hytta kan leies via iNatur​. Weekend (fre-søn) 900,- for medlem og 1100,- for ikke-medlem.

Bjerke JFF er en del av Øvre Romerike takseringsring

Etter enighet mellom Bjerke, Nannestad og Holter Almenning er disse tre eiendommer fra og med 1.1.2013 å regne som et jaktfelt i forbindelse med jakt på ulv, gaupe og bjørn.

​​​​​Arealet er på ca. 90 000 dekar utmark.

Ved jakt på en eller flere av oppgitte arter skal følgende retningslinjer følges:

1. Dersom det av myndighetene åpnes for lisensjakt på ulv eller bjørn i regionen, åpnes det for jakt i Nannestad, Bjerke og Holter Almenning.
2. Dersom det av myndighetene åpnes for kvotejakt på gaupe i regionen, åpnes det for jakt i Nannestad, Bjerke og Holter Almenning.
3. De til enhver tid gjeldene retningslinjer og pålegg fra myndighetene skal følges.
4. Lisensjakt på ulv og bjørn skal gjennomføres som lagsjakt av forhåndsgodkjente lag med navngitt leder og medlemmer. Allerede etablerte elgjaktlag i allmenningene er å regne som godkjente lag for lisensjakt på ulv og bjørn. Sammensetningen av elgjaktlagene for lisensjakt på ulv og bjørn, følger samme oppsett som for elgjakta i forhold til medlemmer og leder.
5. Kvotejakt på gaupe kan gjennomføres som lagsjakt av forhåndsgodkjente lag med navngitt leder og medlemmer. Allerede etablerte elgjaktlag i allmenningene er å regne som godkjente lag for kvotejakt på gaupe. Sammensetningen av elgjaktlagene for kvotejakt på gaupe, følger samme oppsett som for elgjakta i forhold til medlemmer og leder. Kvotejakt på gaupe kan og utføres av de som innehar småviltkort eller rådyrkort i en av allmenningene.
6. Dersom punkt 4 og/eller 5 oppfylles, kan vedkommende lag eller jeger jakte i alle de tre allmenningene.
7. Felling av ulv, gaupe eller bjørn, eller skudd mot disse artene skal umiddelbart etter skuddet er avfyrt meldes til allmenningene på telefon. 94 84 74 70.
8. Det er for tiden vederlagsfritt å skyte ulv, gaupe og bjørn i de tre allmenningene.
9. Jakt på ulv, bjørn og gaupe i henhold til dette oppsett gir ikke rettigheter utover jakt på disse tre arter. Lagets sammensetning, med ansvarlig leder og medlemmer meldes for godkjenning til administrasjonen i Nannestad, Bjerke og Holter Almenning per e-post, post@rom-alm.no. E-posten skal være besvart og laget godkjent av administrasjonen i allmenningene før jakt igangsettes. Nannestad, Bjerke og Holter Almenning er å regne som et av de viktigste utfartsområdene i forhold til friluftsliv for befolkningen i Oslo og Akershus. Vi må derfor få be om at det under jakt vises hensyn til andre brukere av marka.

NB! Det er ikke tillatt å postere eller skyte i eller over oppkjørte skiløyper.

Maura 15.08.2017
Bjerke, Nannestad og Holter Almenning

Bjerke JFF tilbyr rimelig hundefôr til alle våre medlemmer.

​Hundefô​ravtalen gjelder Sportsmans Pride, og fôret selges hos Jessheim Dyreklinikk avd Maura.

- 15 kg Professional kr 495,- 
- 15 kg Puppy kr 485,- 
- 15 kg Senior & Light kr 475,- 
- 15 kg Maintenance kr 475,-