Hundeutvalget

Hundeutvalget i Rælingen JFF har som formål å legge til rette for positivt hold av jakthunder i Rælingen. Det er hovedsakelig fuglehunder som er med i gruppa, men alle er selvfølgelig like velkommen. Mange av våre aktiviteter passer like godt for harehunder og elghunder som for fuglehunder.

Dressurtrening i regi av hundeutvalget i Rælingen JFF er åpen for alle som har, eller er interessert i jakthunder.
 

​​Vi møtes, på parkeringsplassen ved Rælingen kirke. Adressen er : Kirkevegen 20, 2008 Fjerdingby


Treningene starter opp i slutten av oktober og pågår ut mai. Deretter er det opphold gjennom sommeren og høstjaktperioden.  Se egen oversikt i RJFF’s aktivitetskalender.

Dressurtreningene er populære. På det meste har det vært opp mot 40 hunder og førere, samtidig. Hundeutvalget stiller hver treningskveld med 3 godkjente jakthund-dressurinstruktører. 

Her kan dere parkere:

Parkeringog trenig.jpg

Hundene deles i 2 grupper etter alder og/eller dressurerfaring. Dersom en av gruppene fortsatt er stor, deler vi gjerne opp denne også, slik at det blir tre grupper med hver sin instruktør. 

Dressurelementene vi trener er jaktrelaterte. Så vi har hovedfokus på kontakt med fører, lineføring, fri ved fot, sitt/ bli sittende og innkalling.

 

Saueaversjon.jpg
I hht lov om dyrevelferd (FOR-2008-03-14-256) skal aversjonsdressuren utføres av autoriserte instruktører.

Hundeutvalget i Rælingen JFF gjennomfører saueaversjonsdressur ukentlig gjennom sommeren. For årets datoer, og påmelding, se nyhetssak om årets aversjon.

I de fleste beiteområder i Norge, kreves det at hunder har sauerenhetsbevis for at den skal kunne slippes for trening eller jakt. Dette er for å unngå skader på sau og annet bufe. Mange grunneiere krever at dette beviset ikke er eldre enn 2 år. Et slikt bevis får man når hunden ikke lenger viser interesse for sau.

​Saueaversjon utføres med et elektrisk halsbånd, som avgir et lite strømstøt, dersom hunden jager etter sauene. Det er kun godkjente instruktører, i samarbeid med lokallag av NJFF, som kan utføre aversjonsdressur.

Årets aversjon er fullbooket.

Vi sees i 2025


VIKTIG:
Før hunden kan gjennomføre aversjonsdressur, skal den gå med et tilvenningshalsbånd som likner på det elektriske halsbåndet. Dette bør den gjøre i 2 uker før aversjonsdressur, når hunden er ute. I tillegg skal den fortsette å gå med tilvenningshalsbånd ca. 1 uke etter at testen er gjennomført.

Dette for at hunden ikke skal assosiere evt. strømstøt under testen med det nye og uvante halsbåndet. Tilvenningshalsbånd kan du enkelt lage selv ved at du fester 1 stort rundt batteri med tape til et bredt halsbånd eller du kan bruke et GPS halsbånd. Det er viktig at det strammes godt slik at det ligger tett inn til hundens hals. Last ned mer informasjon her.
 

Er det første gang hunden din skal til saueaversjon?

Hunden skal testes to ganger, og det må gå minimum 2 uker mellom første og andre gangs test. Husk derfor å melde hunden på to kvelder (to ganger) når den ikke har vært på aversjonsdressur tidligere.

NB! På første test (1. gang) er det meget vanlig at hunden jager sau. Det er derfor hunden må testes en gang til (2. gang). De fleste hunder består testen etter 2. gang. Noen hunder må tilbake for flere tester, inntil hunden ikke lenger viser interesse for sau. 

 

Påmelding: 

Ta med deg følgende til aversjonstesten:

• Hundens registreringspapirer fra NKK

• Alternativt dokumentasjon på ID merking

• Ved fornyelse av bevis, skal utstedt bevis på bestått aversjonsdressur medbringes.

Hvor: Aversjonsdressuren foregår på Nes gård på Nordby i Rælingen. Nesvegen 101, 2009 Nordby

 

 

Priser:

Se nyhetssak om årets saueaversjon.
Ønsker du å bli medlem i vår forening gjør du det her

 

Ved eventuelle spørsmål kontakt:

Jørgen Kvandal​  mob: 902 18 106

Morten Skage    mob​: 952 81 170

Mennesker og hunder hviler ved bredden av et vann. Foto

RJFF arrangerer hvert år høstsamling for stående fuglehunder i Sømådalen i Engerdal på vestsiden av Femunden. Den er åpen for medlemmer og ikke-medlemmer, og du kan ta med deg ledsager/familie hvis du vil. Samlingen er nyttig trening både for den erfarne og uerfarne hunden og hundeføreren. På Sollerøya, som vi når med båt, trener vi på ryper og skogsfugl i varierende biotop. Du opplever alt fra tett fuktig skog til åpen tørr furuskog, med åpnere myrer og skog ned mot vannkanten av Femunden. Dette er en ypperlig arena for hunden å lære seg å tilpasse søket etter terrenget, og for fører å lære seg aktiv føring av hund. Vi har erfart at det er viktig å ta seg god tid under avsøkning av terrenget, og dette kan vi hjelpe hunden med.

På øya har vi plass til to partier med maks syv hunder i hvert parti. Blir det stor pågang kan vi sette opp et parti som trener et annet sted. For å få til dette er det viktig at dere setter dere på venteliste hvis samlingen er fulltegnet.

På lørdag kveld har vi en hyggelig fellesmiddag hvor vi oppsummerer dagens hendelser. Det blir loddsalg med mulighet til å vinne flotte premier!

Arrangøren vi benytter har sørget for fritak for båndtvang, men hunder som slippes løse på denne tiden av året må ha gyldig saueaversjonsbevis.

 

For informasjon og påmelding til årets samling trykk her.


Generell informasjon om RJFFs treningssamlingen i Sømådalen

Veibeskrivelse til Rønningen Camp & Hytter: Rønningen Camp & Hytter ligger ved RV 26 i Engerdal kommune, ca. midtveis mellom Trysil og Røros, på vestsida av Femunden. Beregnet kjøretid fra Lillestrøm er i underkant av 4 timer.



Informasjonsmøte fredag kl. 21
Vi samles fredags kveld kl. 21 på Rønningen Camp & Hytter for informasjonsmøte. Dette skjer i det store teltet. Dersom dere er forsinket eller vet at dere ankommer senere, gi beskjed til instruktørene, se nettside for kontaktinfo og/eller info sent på epost før samlingen.

Det vil bli gitt informasjon om forholdene ute på Sollerøya. I tillegg vil det gis praktisk informasjon inkl. oppmøtetidspunkt på lørdag. Båttransport over til Sollerøya skjer fra Nålodden (se veibeskrivelse nedenfor). Deltagerne vil bli delt inn i to partier med hver sin instruktør.

Instruktørene vil samle deltagerne og gjennomgå en del momenter som ofte kommer opp før og under samlingen (avreisetidspunkt, slipptid, samslipp, GPS, startpistol, informasjon om føring av hund i fjellet m.m.). Det kan være nyttig å tenke igjennom på forhånd hva du vil oppnå eller trene på for deg og din hund. Det vil bli en kort gjennomgang av hundene og hvordan dagen har forløpt under fellesmiddagen på lørdag kveld. Ta med lunsj for dagene ute i terrenget. Vi vil ta en times pause midt på dagen avhengig av vær og vind. Husk mat, vann og markeringsdekken til hunden. Hvis det er veldig tørt i terrenget kan det være lurt med potesokker til hunden, og et varmedekken til pausen hvis det er riktig surt.

Fellesmiddag på lørdag kveld.
Fellesmiddagen serveres fra kl. 1830-1900 i det store teltet. Vi holder mat, tallerkener, glass og bestikk. Du må selv ha med deg drikke til maten. Vær vennlig å gi oss beskjed om du/dere har noen allergier.

Veibeskrivelse til Sollerøya
Fra Rønningen Camp & Hytter til Nålodden/Sollerøya er det ca. 24 km. Kjør opp til RV26, og ta til høyre. I neste veiskille ta RV28 mot Røros. Kjør så ca. 10 km på RV28 før du svinger til høyre ned mot Nålodden. Kjør så ca. 7 km til du er nede på parkeringsplassen. Det siste stykket av veien går gjennom et hyttefelt. Kjør pent og pass på farten! Deler av veien ned til Nålodden er bomvei. Vi samler inn bompenger før vi reiser fra campingen. Båttransporten til øya tar ca. 10 min. Redningsvester vil være tilgjengelig. Ledsager betaler ekstra for båttransport. Betalingen gjøres ved uttransport.

Hvis hundene gjør fra seg på vei ned fra bilen til båten så må dette tas opp. Sett posen ved bilen og husk å ta med deg posen med hundemøkk når du kjører på ettermiddagen.


Annen informasjon. Dusjene på campingen koster kr 10,- for noen minutter, så ha med deg noen ekstra mynter. Det kan også veksles i resepsjonen på campingen. Mobildekningen på campingen er dårlig, men SMS går stort sett greit. Må du ringe kan du bare gå noen meter opp i bakken fra campingen for å få bedre dekning. Har du en dag eller to fri før eller etter samlingen er det gode mulighet for å trene kondisjon på hunden din i Båren treningsterreng (ca. 7,5 km2 stort) til Hedmark & Oppland Fuglehundklubb. Det ligger ca. 7 km sør før Rønningen Camp & Hytter. Treningsavgift betales på Vipps nr. 26815.

RJFF arrangerer hvert år kurs for ekvipasjer som ønsker og få sin hund godkjent som offentlig godkjent ettersøkshund etter Miljødirektoratets retningslinjer eller bare trenger en godkjent premiering for sitt championat på blodspor.
 

Frank Brenn blodspor.jpg
Fotograf/tekst: Frank Brenn

Kurset passer for alle hunderaser, men er rettet først og fremt mot hunder som skal brukes til ettersøk under jakt og/ eller i offentlig regi.

Det finnes flere typer blodspor men vi skiller på blodspor for brukshunder 600m i jakt sammenheng og blodspor for konkurranse 1000m.

I Rælingen Jeger & Fiskerforening så er trening vi kurser på rettet mot blodsporet, utlegging av spor, trening, gå sporet, trening av unghund og ikke minst gjennomgang av regelverket og krav til ekvipasjen for å kunne bestå blodspor og ferskspor prøven.

Formålet er i henhold til Miljødirektoratets retningslinjer som sier følgende:

Blod- og fersksporprøver gjennomført etter regelverket Regelverk for blod- og fersksporprøver 2020.pdf (nkk.no) har som formål å bedømme hundens evne, og ekvipasjens egnethet for ettersøk av skadet hjortevilt. For de hundene som kun skal bedømmes for å bli godkjent som ettersøkshund har regelverket et eget avsnitt. Dette regelverket er tilpasset Miljødirektoratet’s «instruks for prøving og godkjenning av ettersøksekvipasjer» fastsatt av Miljødirektoratet 1. januar 2017.

Vårt mål er og gi deg som deltager de kunnskapene som trengs for at du og din hund gjennom kurset og egentrening skal bestå prøven som godkjent ettersøksekvipasje.

 

Det settes tak på 15 deltakere pr. kurs. Førstemann til mølla gjelder :-)

 

Blod kan kjøpes av kursholder på 0,5 liters flasker. Alternativt kan man selv kjøpe matblod i butikk.

Påmelding og betaling via aktivitetskalenderen på RJFFs nettsider.

Har du spørsmål så kan du kontakte kursleder Stig Thorsen på stig.t@online.no eller
mobil: +47 977 16 606

Regler for avbestilling/kansellering av allerede påmeldte kurs/aktiviteter og turer i regi av Hundeutvalget finner dere her

Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (2).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (4).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (10).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (29).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (31).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (34).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (39).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (47).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (48).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (60).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (64).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (67).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (69).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (79).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (92).jpg
Vintersamling Bergsjøstølen 2022 (88).jpg