10 gode tips for vellykket gjenutsetting
Sportsfiskere får stadig flere fiskeregler å forholde seg til, hvor mange av disse omhandler lengde- og antallsbegrensninger. Slike begrensninger er viktig for å ivareta og legge til rette for sunne fiskebestander med høstbare overskudd.
Publisert: 07. juni 2021 kl. 18.24
Vi har lenge hatt nasjonale minstemål og enkelte maksmål for mange av våre fiskearter i saltvann, men praksisen blir nå langt vanligere for flere av våre ferskvannsarter.
I praksis betyr disse reglene at man i større eller mindre grad vil oppleve situasjoner hvor man er pålagt å sette tilbake fisk. I den forbindelse er det viktig å gjøre seg opp noen tanker om hvordan håndteringen bør skje, og hvilket utstyr som kreves før man starter sitt fiske.
10 viktige punkter for gjenutsetting
-
Sett deg inn i de lokale fiskereglene, og undersøk hva som er gjeldende minste- og maksmål, samt baglimit for plassen du ønsker å fiske på.
-
Behandle fisken med respekt. Fisk tar skade av dårlig håndtering, og vi bør behandle den så godt som mulig for fiskens ve og vel.
-
Ha med deg riktig og tilstrekkelig utstyr for å behandle fisken riktig ved gjenutsetting. Dette innebærer: knuteløs håv med gumminett, en god tang/peang, en avbiter og en egnet avkrokningsmatte/veienett i et stoff som ikke virker skadelig på fiskens slimlag (en fuktet ikea pose er lett å ta med seg, og fungerer utmerket til dette formålet).
-
Bruk kraftig nok utstyr til at du unngår å ryke fisken, eller bruker unødvendig lang tid på å få inn fisken. Dette gjelder både stang, line og «terminal tackle» som kroker, sluklås og splittringer. Still bremsen inn på snella slik at den kun gir etter når stanga har bøyd seg til sitt «ytterste» ved normal belastning.
-
Bruk kroker og metoder som minimerer skadene på fisken. Klem gjerne ned mothakerene, eller bruk mothaksfrie kroker. Dette kan gjøres både på enkelkrok, dobbelkrok eller treblekroker. Har du wobblere eller andre rigger med flere kroker, forsøk å fjerne en eller to av disse. Som oftest angriper fisken hoderegionen, og kroker som henger langt bak har en tendens til å feste seg på utsiden av fisken (øyne, finner og hud). Ved meitefiske, gi tilslag tidlig slik at fisken ikke rekker å svelge agnet med kroker ned i svelget/magesekken.
-
Pass på vanntemperaturen. Midtsommer kan temperaturen i grunne innsjøer være godt over 20 grader, og oksygeninnholdet lavt. De fleste av våre fiskearter har dårlig utholdenhet, og det kan selv under kortere fighter i varmt vann bygges opp nok melkesyre i blodet til at de ikke klarer å hente seg inn igjen.
-
Håndter aldri fisken med tørre hender, eller legg den på bakken. Fisken har et sårbart slimlag som beskytter den mot skader og infeksjoner. Fukt hendene før behandling og hold gjerne fisken i vannet under avkrokning.
-
Minimer tiden fisken er ute av vannet. Fiskens fantastiske pusteorgan: gjellene er ekstremt effektive under vann. De er likevel veldig sårbare for lufteksponering, og kan ved for lang tid over vann klistre seg sammen eller bli ødelagte. Mindre fisk krokes kjapt av i vannskorpen, mens større fisk man ønsker å fotografere, kan løftes kjapt for et bilde. Det finnes ingen hovedregel for hva som er skadelig ift. tid over vann da dette i stor grad varierer med vanntemperatur, men en god huskeregel er maksimalt 15 sekunder.
-
Ikke løft fisken etter gjeller, hodeparti eller hale. I vannet er fisken mer eller mindre vektløs, og organene er ikke utviklet for å tåle det store trykket de blir utsatt for over vann om fisken holdes loddrett. Sørg derfor alltid for å støtte opp fisken med en hånd under magen, og løft den horisontalt.
-
Sørg for at fisken innhenter vitalitet før den slippes ut igjen. Hold fisken stille under vann, eller med hodet mot strømmen om du fisker i elv til fisken henter seg inn igjen og virker klar til å gå. Fisker du gjørs eller andre fiskearter pelagisk på sommeren, kan man med fordel sende fisken ned i vannet med hodet først slik at den når kaldere og oksygenrikt vann raskere.