Alt du trenger å vite om jegerprøven
Siden 1986 har det vært obligatorisk med jegerprøve før man begynner med jakt. Lurer du på noe i forbindelse med jegerprøvekurs finner du det her.
Publisert: 02. februar 2022 kl. 07.00
Sist oppdatert: 02. februar 2022 kl. 08.37
Liker du spenning, fysisk aktivitet og storslåtte naturopplevelser? Da er jakt noe for deg. For å kunne jakte er man nødt til å bestå jegerprøven først. Den består av et praktisk og teoretisk kurs som sikrer at alle som skal jakte på vilt i Norge har god kunnskap og riktige holdninger med tanke på jaktutøvelse. Man vil blant annet få innføring i gjeldende regelverk, bruk av skytevåpen og fangstredskap, jaktbare arter og human jakt.
Gjennom våre lokalforeninger gjennomfører NJFF nærmere 550 jegerprøvekurs i året. Dette gjør oss til landets største arrangør av jegerprøven. Her er våre beste tips til deg som skal ta jegerprøven.
Praktisk kurs
For å kunne ta jegerprøveeksamen er du nødt til å ha fullført et 30 timers kurs. NJFF arrangerer kurs de fleste steder i landet. Det er Miljødirektoratet som har det overordnede ansvaret for jegerprøven, mens kommunene har ansvaret for gjennomføringen av eksamen.
Finn et kurs nær deg, eller ta kontakt med NJFFs regionlag for å melde deg på. I løpet av kurset vil det også gjennomføres praktisk skyting. Dette går ut på å skyte minst femten skudd med rifle og minst tjuefem med hagle. Resultatet har ikke noe å si.
Kurset vil ta deg igjennom følgende emner:
- Jakt og holdninger
- Våpen og våpenlovgivningen
- Human og sikker jakt i praksis
- Skyting med hagle og rifle
- Artskunnskap
- Lover og forskrifter
- Jaktformer
- Ettersøk av skadet vilt
- Håndtering av felt vilt
Teoretisk prøve
Etter endt praktisk kurs er det tid for eksamen. Den består av 50 oppgaver med svaralternativer, hvor bare en av svaralternativene er korrekt. Du har 50 minutter på deg til å gjennomføre eksamen og det er ikke tillatt med hjelpemidler. Minst 40 av 50 oppgaver må være korrekt besvart for at man skal stå på eksamen.
Dersom man har lese- eller skrivevansker har man rett på forlenget tid på eksamen. Ta kontakt med testlederen i forkant av eksamen for tilpasning.
Er det aldersgrense på jakt?
Du kan ta jegerprøven fra det kalenderåret du fyller 14 år. Du kan likevel ikke utøve småviltjakt og fangst på egenhånd før du har fylt 16 år.
Fra og med det året du fyller 14 år og fram til fylte 16 år trenger du ikke å ha bestått jegerprøven for å kunne være med på opplæringsjakt på småvilt. Opplæringsjakt på storvilt kan du delta på fra og med det året du fyller 16 år og fram til fylte 18 år, og i tillegg må du ha bestått jegerprøven. Er du med på opplæringsjakt kan du ikke gå alene, og er du under 18 år må det dokumenteres samtykke fra foresatte.
Du kan kjøpe eget våpen fra fylte 18 år, eventuelt søke om dispensasjon for å kjøpe våpen fra du er 16 år. Det forutsetter at du har jegerprøven eller at du i minst seks måneder har vært medlem i en forening tilsluttet godkjent skytterorganisasjon, for eksempel Norges Jeger- og Fiskerforbund.
Når har jeg bestått jegerprøven?
Etter at du har bestått jegerprøveeksamen blir du registrert i Jegerregisteret og kan kalles en jeger. Det gir deg rett til å utøve småviltjakt og fangst selvstendig, etter du er fylt 16 år. Du kan utøve selvstendig storviltjakt fra fylte 18 år.
For å kunne ta eksamen må du ha gjennomført jegerprøvekurset, registrert deg som jegerprøvekandidat og betalt jegerprøvegebyret.
Hvor mye koster det å ta jegerprøven?
Prisen på jegerprøven vil variere, men koster totalt et sted mellom 2000 og 3500 norske kroner. Dette inkluderer ofte jegerprøveboken og medlemskap i arrangerende forening. Dersom du er medlem av NJFF er det mange foreninger som gir rabatt på kurset.
Øv deg på forhånd
Visste du at du kan forberede deg til både kurs og eksamen på nett? Øvelsesoppgaver til jegerprøven ligger lett tilgjengelig. Studieplanen for jegerprøvens obligatoriske kurs ligger på jegerproveeksamen.no.
Litteraturen kan være litt tung, så derfor har vi i NJFF laget en mer moderne og lettlest jegerprøvebok. Ikke så glad i å lese? Den er også tilgjengelig som lydbok!
Hvert kapittel inneholder spørsmål tilpasset slik at du skal stå på eksamen. Prøv deg på Jegerprøvequizen vår, der kan du øve til prøven uansett hvor du befinner deg.
Hva gjør jeg etter at jegerprøven er bestått?
Som helt fersk jeger vil det alltid være noe en lurer på, selv med bestått jegerprøve. Dessverre blir halvparten av de som tar jegerprøven aldri jegere. Derfor anbefaler vi alle nye jegere å bli med på introjakt. Dette er et tilbud for å senke terskelen til å bli med på jakt, og hvert år kan du dra på jakt sammen med erfarne instruktører på alt fra rype til hjort.
Ta jegerprøven gjennom NJFF
NJFF er som nevnt landets største jegerprøve-arrangør. Omtrent 9000 av 13000 nye jegere hvert år har fått opplæringen sin hos oss. Fortsatt lyst til å bli jeger? Meld deg på jegerprøvekurs, da vel!