Høyt fokus på anadrom laksefisk
Flere innsendte forslag fra NJFF Rogaland, vitner om et sterkt engasjement for villfisk.
Publisert: 16. november 2024 kl. 17.04
Det er et ønske om at NJFF øker prioriteringen med hensyn til å ivareta anadrome laksefisk. Dette inkluderer blant annet å ha en tydelig stemme mot en oppdrettsnæring som ikke evner å drive bærekraftig.
Oppdrettsnæringen og de ville laksefiskene
Den kommende havbruksmeldingen vil i stor grad være premissgivende for den videre utviklingen i havbruksvirksomheten. NJFF har allerede et sterkt engasjement inn i de utfordringer oppdrettsnæringen påfører våre interesser. Det er imidlertid viktig at denne innsatsen kommuniseres bedre, både til egne medlemmer og til samfunnet ellers. Landsmøtet ønsker å styrke det arbeidet som gjøres faglig og politisk på alle nivåer i organisasjonen vår for å ta vare på villaks, sjøørret og annen villfisk.
Det må legges til rette for at NJFFs regionlag og NJFF sentralt både kan håndtere henvendelser fra media og ha grunnlag for å gå ut med egne utspill når det oppstår situasjoner der dette kan være aktuelt.
Klekkeri og kultivering
Godt drevne klekkerier er i praksis lokale «levende genbank» som kan være svært verdifull hvis det skjer noe dramatisk i elva. Har man et klekkeri i tilknytning til de berørte elvene, vil man raskt kunne bidra til å gjenoppbygge den lokale bestanden. Når det gjelder kultivering av anadrome vassdrag, mente NJFF Rogaland at stenging av kultiveringsanlegg har ført til redusert engasjement og frivillig innsats i flere av laksevassdragene våre.
Kultivering handler om å finne en god balanse mellom hva som er faglig riktig med hensyn til å sikre villaksen på best mulig måte, og hva som er nødvendig når negative påvirkningsfaktorer medfører at villaksen settes under press og hvordan NJFF skal ivareta sportsfiskeinteressene på en god måte.
Sett fra et rent høstingsbasert perspektiv så kan man argumentere for utsetting av fisk; særlig der en ikke har tilstrekkelig med gytende hunner (les: rognkorn) til å dekke vassdragets potensial for yngelproduksjon, eller der en har elveavsnitt som i dag ikke er tilgjengelig for naturlig gyting.
NJFF mener at å bedre forholdet for fritidsfiske, er et selvstendig og legitimt mål for kultivering (i henholdt til lakselovens §1), men det er i tillegg stor faglig enighet om at galt utført kultivering er med på å undergrave en bestandsrettet forvaltning. Særlig gjelder det laks. NJFF bør følge opp de mulighetene som ligger i en økning i en faglig god kultiveringsvirksomhet, det vil si fisk som er godt tilpasset livet i elven de skal komme tilbake til og som produserer avkom med de rette egenskapene.
Landsmøtet vedtok at:
«NJFF skal ha en tydelig stemme for å sikre en bærekraftig forvaltning av de anadrome laksefiskene. NJFF skal jobbe for at det settes rammer for oppdrettsnæringen som gjør at den ikke fortsetter å true villfisk og miljøet rundt. Det politiske og faglige arbeidet til NJFF skal synliggjøres, og NJFF skal kommunisere organisasjonens syn på en enhetlig og tydelig måte både internt og eksternt. NJFF må omprioritere og øke ressursbruken i kampen for villaksen.»
Landsmøtet vedtok at:
«NJFF skal arbeide for at det fortatt skal være rom for en kultiveringsvirksomhet med tanke på å styrke bestander av fisk der andre aktuelle tiltak ikke kan bidra til å sikre bærekraftige bestander som også produserer et høstbart overskudd. NJFF skal arbeide for å reversere tidligere nedstengingsvedtak i utvalgte vassdrag. Kultiveringsvirksomhet må være kunnskapsbasert og gjennomføres på en måte som bidrar til minst mulig genetisk påvirkning. Smoltutsetting kan fortsatt benyttes i vassdrag med store utfordringer knyttet til lakselus, sterkt regulerte elver med lav vannføring og andre fysiske inngrep.»