Jakt i nasjonalparker
I Norge har vi tradisjon for å kombinere vern av naturen med bruk. Jaktfrie nasjonalparker vil bryte med den norske modellen.
Publisert: 20. januar 2025 kl. 13.35
Synspunkter på jakt i nasjonalparker dukker opp med jevne mellomrom og med ulike innfallsvinkler. Denne gang fra Rasmus Hansson i en kronikk i Nationen 13. januar.
Forslaget om å ikke tillate jakt i enkelte nasjonalparker bygger på feil forutsetninger, som at jakt ikke er en del av friluftslivet, og krasse påstander om at jegerne «eier hele landet» og at «naturen forvaltes på premissene» til jegerne. Han gjentar også andres påstander om at jakt er årsaken til at dyrene blir sky for mennesker, og at man derfor ikke får oppleve ville dyr på nært hold.
Jakt er friluftsliv
For det første: Det blir grunnleggende feil å sette friluftsliv opp mot jakt. Jakt er friluftsliv og jakt er ikke til hinder for andre typer friluftsliv. Alle som bruker utmarka, skal ta hensyn både til naturen og til andre brukere. Jegere er, som mange andre, multibrukere av naturen. Også vi går på ski, fotturer, overnatter, plukker bær og padler. Vi kan forsikre Hansson om at dersom naturen faktisk hadde blitt forvaltet på jegernes premisser, ville ikke den massive nedbyggingen av naturområder fått fortsette.
Bruk og vern i balanse
For det andre: Våre nasjonalparker ble etablert for å ta vare på større, sammenhengende naturområder. Verdien av områdevernet har i ettertid vist seg svært viktig for å forhindre inngrep og nedbygging. Dagens nasjonalparker ligger i all hovedsak på statsgrunn. Eventuelle nye nasjonalparker vil derimot i langt større grad inkludere privat grunn. En kan ikke forvente at private grunneiere vil stille seg positive til å bidra med grunn til nye nasjonalparker dersom det vil kunne innebære at de ikke lenger kan videreføre jakt og annen høsting. Oppslutningen om vern i lokalsamfunn rundt verneområder vil også kunne bli betydelig redusert. Det er naturen og dyrelivet som vil kunne tape på en slik utvikling.
I Norge har vi tradisjon for å kombinere vern av naturen med bruk. Naturmangfoldloven bygger på dette prinsippet. Å gå vekk i fra dette vil bryte med den norske modellen, der bruk og vern går hånd i hånd.
Forvaltning må bygge på kunnskap
Det viktige er at all naturforvaltning er kunnskapsbasert, noe jakt i Norge er. Jakta tar utgangspunkt i å høste av bestander som tåler høsting. Jakt er ingen trussel mot naturmangfoldet i eller utenfor nasjonalparkene. Å forby jakt i nasjonalparkene ville vært et nytt og radikalt inngrep i en sunn og populær friluftsaktivitet. Det vil være et brudd på at forvaltning og restriksjoner skal bygge på kunnskap.
Nært forhold til naturen
For det tredje: I Norge har vi heldigvis en sterk naturforståelse som er tuftet på høsting og bruk. Her i landet har vi fremdeles et nært forhold til bruk av naturen, mens fremmedgjøring preger andre land. Vi vil ikke dit. Jakt er allment og politisk akseptert som en viktig del av vår friluftkultur. Vi legger merke til at det er kun jakta som Hansson vil til livs, ikke annen menneskelig bruk. Det er ikke nødvendigvis faglig begrunnet, det kan like gjerne være et rent politisk standpunkt.
Tammere ville dyr?
Det hevdes at dyr er mindre sky der det ikke jaktes. Dette er en grov forenkling. Faktum er at alt menneskelig nærvær påvirker dyr, og å ønske seg at ville dyr skal bli tammere er ikke forsvarlig for dyrene selv. Elg og hjort ønsker ikke å bli oppdaget, og skal ikke stå på utstilling for våre estetiske behov. Ryper og skogsfugl skal trykke i lyngen og gjøre seg usynlige. Heldigvis, for dette er overlevelsesinstinkt som gjør at de unngår farer. Dersom man virkelig bryr seg om naturmangfoldet, bør man ikke ønske at dyrenes instinkter skal svekkes.
Tross dyrenes skyhet, er det fullt mulig å oppleve ville dyr i deres naturlige miljø. Det handler om kunnskap og om å opptre på naturens og dyrenes premisser. Beveg deg forsiktig, vær oppmerksom på hvilken vei vinden blåser, sitt stille og bruk øyne og ører så har du mangedoblet mulighetene for fantastiske naturopplevelser. Rett og slett: vær til stede i naturen.
Vi må stå sammen for naturen
Det er arealendringer og nedbygging som utgjør den største trusselen mot naturmangfoldet. Jakt er ingen trussel mot annet friluftsliv eller naturen. Gjennom bærekraftige høstingsprinsipper har vi klart å opprettholde både livskraftige viltbestander og rik natur. Det bør vi fortsette med, også i nasjonalparkene. I stedet for å forsøke å skape konfliktlinjer og konstruere problemer som ikke eksisterer, må vi stå sammen.