Jakten på storlyren fra land

Lyren er en av de aller mest populære sportsfiskene langs kysten i Norge, og det er det en god grunn til. Den er nemlig svært rask og sterk.

Publisert: 25. juli 2022 kl. 06.00

Nappet er som regel kraftig og momentant med påfølgende utras, altså en flott sportsfisk fra land og båt.

Selv om lyren gjerne opptrer på egen hånd, kan den likevel være stimfisk i gyteperioden da de fleste har kontakt med fisken (vår/sommer). Får du én, kan det ofte være flere individer i det samme området.

Her finner du lyren

Kaster du ut en sildesluk, er lyr en av de mest sannsynlige fiskene å få på kroken. Lyren befinner seg ofte i de frie vannmassene (pelagisk) mellom bunnen og overflaten, men kan også til tider være bunn-nær. Dette avhenger av temperatur og næringstilgang. Her jakter den på annen fisk, særlig sil, sild og andre mindre fiskearter. Den kan også spise kreps, krabbe og reker.

Lyren står ofte helt inne langs stupbratte svaberg eller ved topper og skjær. Ellers kan den finnes på grunner lenger ut til havs. En odde ut mot åpent vann kan være en sikker fiskeplass. På sommerstid er lyren bitevillig, og den jakter gjerne inne i fjordene og kan befinne seg i nærmest alle vannlagene.

Hvilket utstyr bør man velge?

Utstyret man bruker til å fiske lyr fra land er gjerne fiskeutstyr du har fra før. En haspestang med tilhørende snelle og en multifilament line er et utmerket valg i jakten på lyren. Gå gjerne for en litt lengre stang på rundt 10 fot, da dette gir deg større muligheter for å føre fisken ut fra steinura eller andre skarpe objekter som måtte befinne seg under vann.

Kastevekter rundt 10-30 gram er et godt utgangspunkt og gir muligheter for å fiske med flere ulike agn på ulike dyp. Haspelsnella bør være i en 2500-4000 størrelse. Når du skal velge line bør du gå for en multifilament line, og det er flere gode grunner til det. En slik line er mye sterkere, man kaster lengre, den gir mindre avdrift i vannet grunnet lavere diameter og man kjenner lettere forsiktige hugg.

Det viktigste med lyrfiske fra land er kontroll på agn, og med en tynnere line øker du kontakten du har med agnet. Ikke vær redd for å gå ned til 0,14mm diameter på lina, men husk å sette på en meter med fortom av enten monofilament eller fluorocarbon på rundt 0,30mm for å minimere skadene på lina om fisken går blant steiner eller lignende.   
 

Seb og Iver-419.jpg

Når det kommer til agn som er gode til lyrfiske er mulighetene mange. Aktivt spinnfiske med kunstige agn er som regel bedre enn fiske med naturlige agn på bunn, da lyren ofte står i de frie vannmassene. Gummijigger og tyngre sluker er sikre valg på lyren, og det handler stort sett om å fiske på riktig dyp og med riktig fart. Fordelen med gummijigger er mulighetene til å endre vekter, fasonger og farger raskt. I tillegg er de gjerne tilsatt lukt og smak, og ser veldig naturtro ut i vannet. En såkalt «paddletail» i en naturlig farge som etterligner små sild eller makrell med et 10gr jigghode er et godt utgangspunkt.

Fiskemetoden er enkel, men krever litt oppmerksomhet. Ofte varierer lyren dypet den står på i løpet av dagen, og det er her nøkkelen til suksess ligger. Kast ut jiggen og la den synke 5 sekunder. Sveiv deretter sakte og monotont inn. Neste kast lar du jiggen synke 10 sekunder, og deretter 20 sekunder. Når du får napp og fisk, prøv å husk hvor lenge du lot jiggen synke og gjenta prosedyren på neste kast. Da har du funnet ut hvor fisken står, og det artige sommerfisket er i gang.

Hva kjennetegner en god fiskeplass for lyr fra land?

Lyren elsker strømsterke strukturer som gjerne stuper bratt ned til dypere vann. Utstikkende odder, svaberg eller steinrøyser er nesten sikre lyrplasser på sommeren, og der det finnes en lyr er det gjerne fler. En god metode for å finne bra plasser fra land er å kjøre langs en fjord, sjekke flyfoto etter stedene som er nevnt over og stoppe opp for å ta noen kast. Er lyren i området tar den gjerne etter noen få kast. Husk også å undersøk tidevannet. Perioder mellom flo og fjære skaper større strømninger langs disse plassene, og dette trigger gjerne lyren til jakt. Når vannet står helt stille på full flo eller fjære kan fisken være vanskeligere å få.

Fem lyrtips

  1. Bruk jigg: en jigg muliggjør et variert fiske, er naturtro og fungerer utmerket til lyr
  2. Fisk på struktur: lyren elsker strukturer under vann, og ofte fortsetter disse opp på land. Svaberg, odder og steinrøyser er sikre lyrplasser.
  3. Legg merke til tidevann: lyren liker strømninger, og tidevannet skaper disse. Forsøk å fiske i periodene mellom flo og fjøre, da er strømningene sterkest.
  4. Finn dypet lyren står på: tell ned agnet ditt når du lar det synke, og varierer fiskedypet for hvert kast. Når du får en fisk så noterer du deg hvor lenge du lot agnet synke.
  5. Bruk en fortom: lyren er en sterk fisk, og søker seg gjerne mot steiner når den er på kroken. En tykkere fortom av monofilament eller fluorocarbon tåler slitasje bedre enn en tynn multifilament line, og minimerer sjansen for at du mister fisken. En meter er mer enn nok.

Oppskrifter med lyr: