Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) går ut mot forslaget om et sjablongmessig fiskeforbud i Oslofjorden.

- Miljødirektoratet svikter fiskerne

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) går ut mot forslaget om et sjablongmessig fiskeforbud i Oslofjorden.

Publisert: 05. september 2024 kl. 13.55

Generalsekretær i NJFF, Eldar Berli, er skuffet over at Miljødirektoratet støtter det mest ytterliggående alternativet fra Fiskeridirektoratet.

- Vi hadde ventet at direktoratet ville legge vekt på fagkunnskapen om fiskebestandene i fjorden. Selv om vi selvsagt skal frede og beskytte de bestandene som har behov, er det flere arter som klarer seg fint og som er viktige for de som engasjerer seg i fjorden ved å ha fiske som en viktig del av sitt friluftsliv, sier Berli.

- NJFF vil selvsagt ha et bærekraftig fritidsfiske i Oslo­fjorden, og det kan vi ha gjennom målrettede reguleringer som sikrer bærekraftig høsting av fiskebestander som tåler beskatning. Og selvsagt støtter vi nødvendig beskyttelse for arter hvor bestandene har nådd et kritisk lavt nivå, herunder torsken.

NJFF mener at sesong­begrensninger for fritidsfiske og mer målrettet regulering eller fredning av enkeltarter er akseptable virkemidler.

Sjøørreten er i god tilstand

Miljødirektoratet slår fast at sjøørreten i Oslofjorden forvaltes bærekraftig og er i god tilstand. Vanlig praksis er at man da fortsatt kan fiske av det høstbare overskuddet, men fordi et fiske av sjøørret kan gå ut over mulighetene til å kontrollere øvrig fiskeforbud vil Miljødirektoratet likevel stenge for denne formen for friluftsliv. NJFF er oppgitt over en slik tilnærming, og påpeker at det samme kunne for så vidt myndighetene ha sagt om all bruk av småbåter hvor en kan ha ei makrellhekle hengende i kjølvannet.

- Direktoratet sier selv at sjøørretfisket er til stor glede for mange fritidsfiskere, påpeker Berli. – Begrunnelsen for å likevel ville stenge for dette fisket, er at det vanskeliggjør kontroll. Det er en direkte mistillit til sportsfiskerne, sier han.

- Fritidsfiskere er vant med å forholde seg til reguleringer og krav. Måten man fisker etter f.eks. sjøørret eller makrell på, minimerer risikoen for å få andre arter på kroken. Å begrunne en nedstenging med mulighetene for kontroll, er jo bare å velge den enkleste utveien uten å vektlegge hverken kunnskap eller allemannsretten om å fiske i sjø, utdyper Berli.

Han sier at NJFF har spilt inn økt minstemål og vinterfredning av sjøørret, samt å vurdere å innføre maksmål som nye begrensninger på fisket. Det vil aksepteres av fritidsfiskerne, som like mye som alle andre ønsker at Oslofjorden skal bli frisk igjen.

Bekymret for arbeidet med restaurering

Eldar Berli forteller at NJFFs lokalforeninger langs fjorden driver med et utstrakt restaureringsarbeid i bekkene som har tilknytning til fjorden.

- Våre folk gjør en kjempeinnsats med å restaurere gytebekker for sjøørret ved å reetablere kantvegetasjon, skape oppvekst- og gyteområder for sjøørret, men også en mengde andre organismer. De har dialog og samarbeid med grunneiere og myndigheter langs vannveiene innover i landet. Her snakker vi tusenvis av dugnadstimer som legges ned for sjøørretbestandene og miljøet de lever i, og jeg er svært bekymret for at engasjementet for denne typen arbeid, og fiskesamfunnet i fjorden som helhet, vil forvitre dersom fisket stenges i minst ti år fremover, sier Berli.

Bekkerestaurering Ingedalsbekken foto Sondre Breian.jpg
Bekkerestaurering i Ingerdalsbekken (foto: Sondre Breian)

- Selv om vi selvsagt skal frede og beskytte de artene som er truet, er det flere arter som klarer seg veldig fint og som er helt sentrale for de som engasjerer seg i fjorden som har fiske som en viktig del av sitt friluftsliv og sitt miljøengasjement, sier Berli.

Savner generasjonsperspektivet 

Eldar Berli påpeker at svært få har trukket frem generasjonsperspektivet i diskusjonen om Oslofjorden.

- Ved å stenge for absolutt alt fiske, også på de artene som tåler det, fratas en hel generasjon muligheten til å ha fritidsfiske som aktivitet, påpeker Berli.

- Direktoratet svikter sitt oppdrag med også å ivareta friluftslivet, sier Berli. – De fratar allemannsretter som er med på å skape naturengasjement, og det bekymrer oss veldig. Vi må kunne ivareta et engasjement og en bruk av fjorden som strekker seg lengre enn kun å bade der. Å begrunne dette med et behov for kontroll, kan ikke veie tyngre enn dette.