Møte med Espen Barth Eide om skytebaner
NJFF har snakket med Espen Barth Eide om fremtidige utfordringer rundt skytebaner.
Publisert: 20. juni 2023 kl. 07.52
Sammen med Norges Skytterforbund, Det Frivillige Skyttervesen og Norges Skiskytterforbund har vi hatt møte med Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).
Fra NJFF stilte generalsekretær Eldar Berli og fagrådgiver Vidar Nilsen. Tema var EUs arbeid med utfasing av bly, og hvilke utfordringer vi ser angående skytebaner og skyting relatert til dette.
Kulefang på skytebaner
Det europeiske kjemikaliebyrået ECHA har foreslått tiltak og krav til utforming av kulefang på skytebaner, for at de fortsatt skal være godkjent for bruk av blyholdig ammunisjon.
Vår innvending er at de foreslåtte kravene fra ECHA ikke er hensiktsmessige eller gjennomførbare på alle skytebaner. I noen tilfeller vil ombygging av kulefang til «EU-standard» ha en høy kostnad, men liten eller ingen miljøgevinst.
DFS er i gang med et kulefangprosjekt, og foreløpige resultater tilsier at det som legges til grunn for foreslåtte EU-krav kan bestrides. Miljømessig kan dagens norske løsninger, eventuelt forbedret med enklere tiltak, i mange tilfeller være minst like gode, eller bedre.
Trenger nasjonalt handlingsrom
Det er store forskjeller på risiko for forurensing avhengig av hvor og hvordan en skytebane er anlagt. Vi mener at tekniske løsninger og krav til kulefang bør fastsettes nasjonalt, så lenge målene om å hindre forurensing oppnås. Tiltak må være forholdsmessige basert på lokal vurdering av risiko for avrenning og forurensing.
Vårt budskap til Klima- og miljøministeren var derfor at norske myndigheter må ta opp dette i de kommende diskusjonene med EU, og påvirke til at vi får et EU-regelverk hvor krav til kulefang må være basert på funksjon og måloppnåelse – ikke hvilke tekniske løsninger som velges. Her trenger vi et nasjonalt handlingsrom.
Et konkret restriksjonsforsalg fra EU-kommisjonen vil foreligge i løpet av høsten 2023.
Statlig fond til tiltak på skytebaner
Noen skytebaner sliter med miljøutfordringer etter mange års bruk. Det er økende fokus fra myndighetene på mulige utfordringer knyttet til skytebanene. I tilfeller der banene skal legges ned, kan dette bli en utfordring fordi det er den som eier skyteanlegget som vil stå ansvarlig for eventuelle tiltak som pålegges.
Det er viktig å huske på at skytebanene er drevet innenfor de til enhver tid gjeldende rammer satt av myndighetene. Vi ønsker å være behjelpelige med å minimere utfordringene, men det kan ikke stilles urimelige krav til hva vi kan bidra med. Banene driftes på dugnad og frivillighet for å gi best mulig tilbud, ikke for å tjene penger.
NJFF sendte derfor, sammen med de andre skytterorganisasjonene, brev til Klima- og miljødepartementet i 2020, hvor vi ba om å få på plass et statlig fond som kan bidra i saker hvor det pålegges tiltak på skytebaner.
Eventuelle nye EU-krav til skytebaner, nedleggelse av eldre baner, samlokalisering av skytebaner og andre ting, aktualiserer behovet.
Vi gjentok derfor ovenfor Espen Barth Eide at det bør etableres en statlig finansieringsordning slik at gode opprydnings- og miljøtiltak på sivile skytebaner kan gjennomføres uten at driftsforeningene må legge ned og risikere å gå konkurs.
Bruk av bly i ammunisjon
Vi orienterte også om EUs pågående arbeid med restriksjoner på bruk av bly i ammunisjon. Bruk av blyhagl i og i nærheten av våtmarksområder, ble som kjent forbudt fra 15. februar i år.
De kommende restriksjonene som er under utarbeidelse i EU, omhandler imidlertid all sivil bruk av blyholdig ammunisjon utendørs, og innebærer på sikt et tilnærmet totalforbud mot blyholdige hagl og riflekuler til jakt, samt bly i fiskeutstyr.
Blant unntakene som er skissert er sportsskyting med rifle/pistol, forutsatt kulefang som er utformet etter en gitt standard. NJFF og skytterorganisasjonene har bidratt med innspill siden EU-prosessen startet i 2019.
https://www.njff.no/aktuelt/nytt-forslag-om-blyforbud-i-eu