Pass på å ikke spre smitte

Mange jakter i utlandet. Da er det viktig å ikke ta med sykdommer hjem.

Publisert: 17. januar 2025 kl. 10.42

I andre land kan det finnes dyresykdommer som vi er forskånet for i Norge, eller som kun kommer i sporadiske utbrudd. Hvis du har vært utenlands på jakt eller tilstelninger med hund, er det viktig å ta forholdsregler slik at du ikke uforvarende tar med deg smitte hjem.

Munn- og klovsyke (MKS)

Denne sykdommen er svært smittsom for klovdyr, og det er nylig påvist et utbrudd nord-øst i Tyskland. De fleste viltlevende klovdyr, som rådyr, dåhjort og hjort, er mottakelige for MKS-viruset. Redskaper, kjøretøy og mennesker/klær som har vært i kontakt med infiserte dyr eller produkt, kan overføre smitte til dyr i nye buskaper eller nye områder.

Les mer om MKS på Veterinærinstituttets sider.

Afrikansk svinepest (ASP)

Flere land i Europa har svinepest. Jegere og andre som ferdes i naturområder med villsvin i Europa, må sørge for at de ikke tar med seg smitte til Norge. Konsekvensene av et eventuelt utbrudd i Norge vil være alvorlige, blant annet med nedstenging av store friluftsområder.

For å unngå smitte er det svært viktig å vaske og desinfisere grundig alt utstyr og klær brukt på jakt.  Støvler brukt i områder hvor villsvin ferdes kan for eksempel bære med seg smitte selv om man ikke har vært i nærheten av selve villsvinet.

Hunder som har deltatt i jakt i villsvinområder må vaskes grundig. Svinepesten gir sykdom hos både villsvin og tamsvin og er nærmest 100 prosent dødelig.

Her finner du råd for å unngå smitte til Norge.

Fugleinfluensa

De siste årene har det vært svært omfattende utbrudd av høypatogen fugleinfluensa blant fugler i Europa. Utbrudd av fugleinfluensa er dessverre et tilbakevendende fenomen på villfugl også i Norge. Den alvorlige formen for fugleinfluensa blir kalt høypatogen fugleinfluensa. Den har siden 2020 blitt påvist hos villfugl i alle landets fylker. Forekomsten er størst langs kysten. Den har også vært påvist på rev. Utbrudd av fugleinfluensa har medført jaktforbud i enkelte områder.

Både jegere og jakthunder vil kunne finne syke og døde individer, både fugler og pattedyr. Da må man la dem ligge i fred, fordi de kan utgjøre en potensiell smittefare for hunden, og melde fra til Mattilsynet.

Her finner du råd for å forebygge smitte.

Dvergbendelorm

Revens dvergbendelorm er en parasitt som hovedsakelig finnes hos rev. Parasitten kalles også revens dvergbendelmark.

Hunder og katter kan også være bærere av parasitten. Parasitten er ufarlig for dyr, men kan i verste fall være dødelig for mennesker. Parasitten kan ikke smitte mellom mennesker.

Her kan du lese regler for reise med hund til og fra EU/EØS-land.