Pass på biene
Vi må ha et bevisst forhold til honningbruken når du fangster.
Publisert: 25. november 2022 kl. 14.01
Sist oppdatert: 29. november 2022 kl. 09.06
Norges Birøkterlag oppfordrer til ikke å legge igjen honning i naturen. Årsaken er en fryktet og alvorlig sykdom som heter yngelråte.
Honningbier som får tilgang til annen honning enn sin egen, kan blir utsatt for sykdommen fordi rester av denne kan overleve som sporer i honningen. Det er ufarlig for oss mennesker, men kan være katastrofale for honningbiene.
NJFF i dialog med birøkterlaget
Olav Greivstad, viltkonsulent i NJFF, har vært i dialog med Norges Birøkterlag og deler oppfordringen om å ikke legge igjen honning i naturen.
- Sesongen for fellefangst sammenfaller heldigvis ikke med den tiden biene er aktive, sier Greivstad. – Det reduserer sjansen betraktelig for at vi som fangster uforvarende kan utgjøre en fare for honningbiene. Det er likevel viktig at vi rydder godt opp etter oss når fellesesongen er over.
Vask fellene
Her er noen tiltak hver enkelt av oss kan gjøre for å redusere risikoen for at biene blir syke:
- Unngå å smøre store mengder honning på selve trestammen og ledestokkene slik at honningen ikke blir igjen ute i naturen.
- Vær spesielt påpasselig i områder hvor det er birøktere.
- Vurder om du kan bruke alternativer til honning, for eksempel sirup.
- Bakteriene forsvinner ved varmebehandling over 120 grader.
- Når fellesesongen er over, så ta fellene med hjem og vask bort alle rester etter honning.