Fang og slipp: slik gjør du det riktig i sommervarmen

Sommermånedene er høysesong for fiske i Norge, og mange sportsfiskere benytter anledningen til å fiske i innsjøer, elver og fjorder landet har å by på.

Publisert: 26. juli 2024 kl. 09.08

Sist oppdatert: 26. juli 2024 kl. 09.06

For de som må praktisere fang og slipp, er det viktig å gjøre dette på en måte som sikrer fiskens overlevelse etter at den slippes tilbake i vannet. Her er noen tips til hvordan du bør utføre fang og slipp i sommer.

Bruk riktig utstyr

  • Kraftig utstyr: Det er morro å bruke lett utstyr, men i sommermånedene bør fokuset ligge på å bruke kraftig nok utstyr slik at fisken ikke slites unødvendig ut.
  • Kroktype: Bruk kroker uten mothaker eller klem ned mothakene for å minimere skader på fisken.
  • Håv: Bruk en håv med gummiert nett og små masker for å redusere skader på fiskens slimlag.

Håndtering av fisken

  • Fukt hendene før du håndterer fisken for å beskytte slimlaget.
  • Håndter fisken så raskt som mulig. Ideelt sett bør fisken være ute av vannet i mindre enn 30 sekunder.
  • Bruk av livewell, karpesekk eller andre hjelpemidler bør holdes til et minimum. Fisken skal kun få tid til å innhente vitalitet før den settes ut igjen, og ikke holdes fanget mens man fisker flere fisk. 

Avkrokning

  • Bruk tang eller et avkrokningsverktøy for å fjerne kroken så forsiktig som mulig.
  • Hvis fisken blør kraftig, eller har andre større skader kan det være best å vurdere å beholde den om regelverket tillater det, da overlevelsesraten ved gjenutsetting kan være lav.

Gjenutsetting

  • Hold fisken støtt med begge hender – en hånd under buken og en under halen – for å unngå indre skader.
  • Hold fisken i vannet og la den få tid til å hente seg inn før du slipper den helt.
  • Sett fisken tilbake mot strømmen dersom du fisker i en elv, slik at den får frisk oksygenrikt vann gjennom gjellene.

Temperatur

  • På svært varme dager kan vannet være oksygenfattig, spesielt i de øvre vannlagene. Unngå fang og slipp når vanntemperaturen er høy (over 20 grader), da fisken er mer stresset og har lavere sjanse for overlevelse.

Husk at respekt for fiskens ve og vel er like viktig som selve fiskeopplevelsen.
God fiskesommer.

Dette mener NJFF om fang og slipp.