Gjedde
Gjedda kalles for nordens krokodille på grunn av den store og tannrike kjeften, kombinert med en lang og grønnfarget krokodillekropp.
Gjeddefiske i Finnskogen
Gjedda er en storkjeftet og glupsk fiskespiser, så agnet skal være deretter! En kan nesten ikke bruke for store jigger, sluker og wobblere. Selv om gjedda i enkelte tilfeller kan oppholde seg nær sivkanter, er grunner, kanter og vegetasjon langt fra land rett medisin for å få de virkelig store fiskene.
-
Spinnfiske: Spinnfiske er en fantastisk måte å fiske gjedde på. Med brutale hugg rett i hånda, pumper adrenalinet for fullt. At gjedda tar alt man serverer er en myte, og den kan i mange tilfeller være riktig så sær både når det gjelder størrelse, bevegelse, farge og fiskedyp. Sørg derfor å ha med et lite utvalg forskjellige agn når du drar for å fiske gjedde. På våren går gjedda grunnere mot sine gyteområder, og vannet er gjerne farget. Da fungerer det godt med litt mindre agn med kontrastfarger. Skal du fiske gjedde senere på året, bør fargen imitere den fisken gjedda spiser i det vannet du skal fiske. Sørg for å benytte en god fortom, enten wire eller tykk monofilament/fluorocarbon (over 1mm). Bruk også gode kroker, samt en stinger rigg om du vil fiske med større jigger.
-
Meitefiske: Gjedda er mer enn gjerne en åtseleter, og i mange tilfeller går de virkelig store gjeddene konsekvent etter død eller skadet byttefisk. Meite er derfor en ypperlig metode for de virkelig store gjeddene. Høsten og vinteren er de to beste årstidene for slikt fiske.
Skal du bruke dupp med agnfisken over bunn, er det en fordel å benytte en stor dupp og agnfisk av god størrelse. Fest agnfisken midt på ryggen med en treblekrok slik at den henger rett, og sett en treblekrok nær hodet. Da er det lettere å få festet kroken i den harde gjeddekjeften. Husk også stålfortom, slik at sena ikke kuttes på de skarpe gjeddetennene. Ønsker du å bunnmeite gjedde, vil en rigg som tillater at gjedda kan svømme fritt uten motstand være en fordel. Fest derfor et søkke på en slik måte at lina kan gli fritt uten motstand, og fest agnfisken med en krok i rota på halen og en litt lengre frem. Rigger du agnfisken slik, blir den lettere å kaste fra land.
Stor gjedde er viktige fisker for å opprettholde et sunt økosystem i vannene hvor de finnes naturlig. Sørg derfor for å gjenutsette større gjedde (over 3kg). Disse egner seg ikke som matfisk, grunnet høyt innhold av tungmetaller og miljøgifter, og da spesielt kvikksølv. Skal du meite, sørg derfor å gi tilslag så fort gjedda har tatt agnet, slik at den ikke rekker å få agnfisken med kroker langt ned i svelget. En stor gjedde vil nesten utelukkende ta hele fisken i en jafs, så sjansen for å kroke en stor fisk vil i stor grad være den samme om man gir tilslag raskt som om man venter. -
Båtfiske: Selv om gjedda i mange tilfeller går grunnere enn de to foregående artene, er det ypperlig å fiske den fra båt. Fisk de kjente plassene som grunner, utenfor viker og kanter fra dypt til grunt vann. Har du et ekkolodd, let også opp større stimer med agnfisk. Finner du det, er gjedda sjelden langt unna.
-
Fluefiske: Fluefiske etter gjedde er et actionfylt fiske! Denne metoden egner seg gjerne best til vår- eller høstfiske, hvor gjedda beveger seg noe grunnere enn på sommeren. Bruk en kraftig fluestang f.eks. i #8 eller #9, flyte- eller saktesynkende flueline og en stor flue 15cm+. Tidlig på våren bør flua fiskes sakte tett på bunn, mens det etter lek kan være dødelig med en popper i overflaten.
Østlandet og Finnmark samt flere innsjøer i Troms og Trøndelag. Er satt ut i en rekke innsjøer både på Sør- og Vestlandet.
Finnes både i rennende og stille vann. I rennende vann er det de mest strømsvake partiene som er egnet. Gjedda har det best dersom det er mye vannplanter hvor den kan stå og vente på at byttefiskene kommer svømmende intetanende forbi.
Hannen blir sjelden over 2 - 3 kilo, mens hunnen kan bli over 20 kilo tung. Norsk sportsfiskerekord er 16,9 kilo.
Hannene ved 1 - 3 år. Hunnen ved 2 - 5 år og ca 40 - 50 cm.
Tidlig om våren etter isløsning.
Eggene klekkes 15 - 20 døgn etter gyting
Gjedda gyter på meget grunt vann, gjerne oversvømte områder.
Gjedda er en ensom ulv, leste jeg en gang, og forfatteren mente sikkert at dette var et treffende bilde på gjeddas livsførsel. Nå minner ikke gjeddas adferd mye om en streifende ulv, ikke er den spesielt utholdende og ikke ferdes den spesielt mye omkring, men alene er den riktig nok det meste av livet, der den står i sivet og overfaller forbipasserende uheldige fisk, armer og bein.
Selv om vi fra tid til annen kan finne øyestikkernymfer i gjeddas mage, er den en av våre mest utpregede fiskespisere. Fiskemetoden involverer derfor i hovedsak remedier som kan få gjedda til å tro at det er en matbit i "fiskestørrelse" den overfaller. Ingen skal få oss til å tro at den virkelig tror at det er fisk den hugger på. Gjedda vokser relativt raskt, og for å opprettholde denne veksten og allerede eksisterende kroppsmasse er den avhengig av å spise mye. Gjedda har "valgt" å spise få men store matbiter som det normalt er færre av enn sammenligningsvis vårfluelarver. Den er derfor avhengig av å benytte seg av anledningen når den først byr seg - dersom den er sulten da!
Skjesluker og wobblere i ulike utførelser har alle sine fordeler, men det har ofte vist seg at sterke farger har slått positivt ut. Meitefiske med død agnfisk både med dupp og på bunnen er svært effektivt. Velg en agnfisk på om lag 20 cm og sett treblekroken fast i ryggen, kast ut og vent. Når gjedda biter skal du la den gå inntil den stopper opp før du gir tilslag. Drar du til med en gang vil du ofte oppleve at du drar agnet ut av kjeften til den aller største gjedda du noen gang kunne ha fått….
Gjedda er en ypperlig matfisk, men dessverre stappfull av bein som sitter løst i fiskekjøttet (Y-bein). Dette har gjort at den tradisjonelt stort sett er benyttet til fiskefarse. Selv om gjeddekaker er godt er det ingen grunn til å glemme andre former for tilberedning - ta deg heller tid til å filetere ordentlig og omdanne de hvite filetene til et nydelig måltid. Er du i det sløsete - eller skal vi si late hjørnet - kan du for å spare tid og jammer kun ta ut rygg- og halefileten, som er frie for bein. Siden gjedda har nokså tørt kjøtt er en god klatt meierismør påkrevet.
Vel bekomme!