pH-status 1/2024
Våren har så smått begynt å titte fram enkelte steder her til lands. For mange er det årlige TEFA-seminaret et sikkert vårtegn. Dette går av stabelen over to dager i mars i Kristiansand. Det er mye spennende på programmet i år og det kan du lese mer om i denne utgaven. Merk at påmeldingsfristen er allerede 1. mars.
Publisert: 28. februar 2024 kl. 06.57
Sist oppdatert: 28. februar 2024 kl. 07.02
Suldalslågen er et av våre kalkingsvassdrag, og er ei velkjent og populær fiskeelv, kjent for sin storvokste laks. Lågen starter ved utløpet av Suldalsvatnet, Rogalands største innsjø, et vann kjent for et godt og spennende sportsfiske etter stor aure. Det var derfor svært trist da nyheten kom på senhøsten om at det var fanget abbor i Suldalsvatnet. Abboren hører absolutt ikke hjemme der, og er ulovlig utsatt. Dette er miljøkriminalitet av verste sort, og det er stor fare for at abboren vil kunne ha en negativ innvirkning på den naturlige fiskebestanden i vatnet.
På den positive siden så kan du i denne utgaven lese om funn av DNA fra elvemusling i Mandalselva, ei elv der man trodde denne arten for lengst var utdødd. Oppmuntrende lesing er det også fra regionen Dalane, sør i Rogaland, der man med stor innsats og entusiasme jobber for å bedre forholdene for fisk og vannmiljø i mange vassdrag.
Aktuelt i tiden er også flomsikring av våre vassdrag, dette etter hvert som klimaet blir stadig villere og våtere. Ofte innebærer tradisjonell flomsikring store fysiske inngrep i vassdragene, gjerne i form av forbygninger eller kanaliseringer. Slike inngrep virker ofte direkte negativt inn på forholdene for fisk og andre vannlevende organismer. Heldigvis finnes det i dag naturtilpassede løsninger som både kan gi sikring mot flom, men samtidig bedre forholdene for fisken og vannmiljøet. Dette temaet kan du lese mer om i denne utgaven av pH-status.