Slik får du fisk i ferskvann
Av ferskvannsarter man gjerne får på kroken, er ørret, abbor og gjedde de mest populære. Disse kan du fange uten å være spesialist, men du trenger litt kunnskap om utstyr og metode.
Publisert: 13. april 2022 kl. 07.54
Sist oppdatert: 13. april 2022 kl. 08.07
Norge har mye fisk sammenlignet med andre land, på grunn av lang kyst og et enormt antall innsjøer. Men vi har ikke mange arter: Av nær 30.000 fiskearter i verden, finnes et sted mellom 250 og 300 i Norge, og knapt 40 av disse er ferskvannsfisk.
Når du skal fiske, handler det om å være på rett sted, til rett tid og med rett agn. Hvilket utstyr du skal velge, avhenger mye av hvilke arter du ønsker og fiske etter og hvilke metoder du vil benytte. På markedet finnes det en jungel av forskjellige stenger, så tenk deg derfor godt om før du velger.
6 gode fisketips:
-
Varier tiden før du sveiver inn: En enkel metode for å vite hvor dypt du fisker og hvor fisken står i vannet, er å telle: Idet sluken tar vannet, begynner du å telle 1001-1002-1003 osv - inntil du starter innsveiving. Biter fisket etter en gitt synketid er sannsynligheten stor for at det er flere fisker der. Ved å ha kontroll på hvor lenge du lar agnet synke før du starter innsveiving kan du fiske mer målrettet der fisken viser seg å være.
-
Varierer fiskedybden: Er fisken aktiv, er det ofte fordelaktig å fiske høyt i vannet. Fisken ser agnet fra lengre avstand, og man dekker et større område raskere. En ørret eller gjedde har ingen problemer med å stige 5 meter eller mer for å ta et bytte om den er på jakt. Er fisken inaktiv, kan nøkkelen til suksess være å presentere agnet sakte rett foran fisken, gjerne helt nede ved bunn.
-
Varierer hastigheten: Innsveivignshastighet er sportsfiskerens beste triggermoment. Et godt utgangspunkt er å starte med en normal hastighet, med flere korte eller lengre spinnstopp (1-4 sekunder). Legg deg gjerne til en liten vane hvor du varierer antall sveiv og stopp i løpet av kastet, og legg inn et ekstra stopp et par meter foran deg. Det kan være avgjørende for at fisken som følger etter velger å ta. Er fisket skikkelig tregt kan imidlertid en helt monoton, og gjerne langsom innsveiving være nøkkelen. Ser du at fisken jager i overflaten, prøv en rask og monoton innsveiving for å imitere en byttefisk som prøver å flykte.
-
Bruk en fortom når du fisker! Multifilament-liner er fantastiske liner med mange gode egenskaper, men med tynnere og mer sensitive liner kommer også økt risiko for slitasje med brudd som følge. Det er derfor en god regel å benytte en fortom mellom multifilamentlina og agnet, spesielt når man fisker i områder med mye stein eller andre objekter under vann. En 1-2 meter lang fortom av mono eller fluorocarbon i dimensjoner fra 0.20mm – 0.35mm er ofte et godt utgangspunkt. For å skjøte hovedline og fortom, er knuter som GT-knot og FG-knot gode alternativer.
-
Oppsøk hard bunn og struktur: De aller fleste av våre ferskvannsfisker trives godt på og rundt bunn med stein og sand og foretrekker oftest disse områdene om det er tilgjengelig i innsjøen. Undervannstrukturer som nedfallene trær, grunner, undervannsrøyser og store steiner er også sikre plasser.
-
Ta med deg en kikkert på fisketur: Mange ganger hender det at fisken tar insekter i overflaten. Hvis du er fluefisker og usikker på hvilken flue du skal sette på, ta opp kikkerten og prøv å se hva slags insekter ørreten spiser. Ørret blir ofte selektiv, og da handler det om å servere akkurat riktig flue.