Urbant fiske: Med fiskestanga langs brygger og kaier
Med et mediebilde som er preget av Norges flotte natur, er det fort å glemme hvilke fantastiske fiskemuligheter man har rett utenfor husveggen.
Publisert: 23. juni 2022 kl. 07.05
Sist oppdatert: 23. juni 2022 kl. 08.17
Mange bor også i større byer hvor natur og fritidsaktiviteter kan føles fjernt, men fortvil ikke! Det finnes muligheter, og det ønsker vi i Norges Jeger- og Fiskerforbund å belyse.
Hvorfor urbant fiske langs brygger og kaier?
Mange av våre kystnære byer er preget av kaier og brygger i sentrum, noe som vanskeliggjør fiske fra svaberg og andre naturlige formasjoner som kan skape spennende fiskeplasser. Da er det viktigere å se på mulighetene framfor utfordringene en ser. Slike kai- og bryggeanlegg byr ofte på et spennende fiske, og artsmangfoldet er gjerne stort, så mulighetene for å fange mange ulike arter er gode.
Hvilket utstyr behøver man?
Urbant fiske stiller i de fleste tilfeller få krav til dyrt og avansert utstyr. Mye av det urbane fiske innebærer et bevegelig fiske, og da kan det være en stor fordel å begrense mengden utstyr for å være mest mulig mobil. Et enkelt haspeloppsett hvor man har en stang på 9-12 fot med en kastevekt på opptil 50 gram og en haspelsnelle i størrelse 2000-4000 påspolt 0,20mm-0,35mm monofilament eller multifilament (braid), er et godt utgangspunkt. Da kan man fiske etter de aller fleste artene med en rekke ulike metoder.
Når det gjelder agn, bør du ta med både kunstig og naturlig agn. Tyngre sluker og jigger, samt wobblere fungerer fint til mange av våre saltvannsarter. Ønsker du å fiske på fiskearter som lever ved bunnen, er reker, blåskjell eller mindre fileter av fisk gode agn som lokker de fleste artene til hugg. Prøv mindre agn helt inne ved bryggekanten, og større agn litt lengre ut. Forsøk også å finne brygger eller kaier hvor vannet strømmer forbi mellom flo og fjære. Disse bevegelsene i vannmassene trekker gjerne til seg mye fisk.
Tre tips til gode fiskeplasser
- Kaiene i Namsos
Kaiene i Namsos har i de senere årene blitt kjent som meget spennende plasser for store individer av en del «eksklusive» saltvannsarter, og egner seg ypperlig til å meite med naturlige agn fra land. Det er tatt store kveiter, lysinger, torsker, lyr, havmus og en mengde ulike skate- og haiarter. Det betyr at man bør velge noe kraftigere utstyr enn man ellers ville benyttet. Det mest optimale er en stang rundt 12 fot med en kastevekt rundt 150-200 gram og en haspelsnelle i størrelse 8000-12000, men man kan også nå spennende dyp og arter på kortere kastehold med mer vanlig haspelutrustning. Området er preget av mudderbunn, og kaster man langt nok ut kan man nå dyp på rundt 50 meter. Det er også godt fiske etter sild og makrell rett ved bryggekanten om man ønsker agn eller god mat.
- Kaiene på Bontalbo i Bergen
Bergen har også et godt fiske etter et stort utvalg arter ved kaianlegget. Mer enn 35 ulike arter er tatt fra denne plassen, så her er det gode muligheter for å krysse av en ny art på lista! Plassen er mest kjent for havmus, som er en dypvannsart fjernt i slekt med haier og skater, men det er også gode muligheter for brosmer, langer, hyse og andre bunnlevende fiskearter.
- Bygdøy i Oslo
Bygdøy i Oslo er et yndet rekreasjonsområde, og et utmerket fiskeområde som byr på et variert fiske! Det finnes også mange brygger og moloer man kan fiske fra. Her kan man fiske sjøørret på våren og makrell med kunstige agn på sommeren, meite bunnfisk og ulike leppefisk med naturlige agn, samt støte borti havabbor om man er heldig på sensommeren. Det er også gode muligheter for kollektivtrafikk, og fine badeplasser om man vil ta seg et avkjølende bad mellom fiskeøktene.
Tre gode fisketips for fiske langs brygger og kaier:
- Bruk naturlig agn:
Naturlig agn er en sikker vinner i sjøen! De aller fleste av være bunnlevende fiskearter får man enklest ved å meite langs bunn, men man kan også fiske med dupp og naturlige agn etter fisk som går i høyere vannlag. Det er også veldig spennende å sitte og se på at en stangtupp skal bevege seg, en dupp bli dratt under vann eller at en nappvarsler gir lyd. Det er også et supert fiske for nybegynnere eller barn.
- Finn brygger/kaier hvor du når ut på dypt vann:
Ofte må man ut i båt for å nå en del spennende fiskearter, men finner du kai- eller bryggeanlegg hvor du kan fiske på større dyp øker du straks muligheten for å komme i kontakt med flere av disse. Spesielt gjelder dette på høsten og vinteren, hvor en del arter kommer opp på grunnere vann. Husk kraftig utstyr, for det kan fort hende at man støter på en skikkelig rugg!
- Fisk i steinrøyser og pilarer rundt disse anleggene:
Har du lyst til å fiske små, men unike og spennende fiskearter? Da bør du prøve å fiske tett på land! Gjerne er steinrøyser rundt moloer, eller pilarer rundt kai- og bryggeanlegg gode skjule- og oppholdssteder for kule fiskearter. Bruk lett utstyr, små kroker eller hekler og gjerne biter av reker eller blåskjell for å komme i kontakt med disse.