Villaksbestander er i knestående - hvordan skal vi fiskere handle

Villaksbestander over hele landet står nå i knestående, og mange elver er stengt for fiske fordi tilgjengelig kunnskap tilsier at det ikke er et høstbart overskudd. Ved å stenge beskytter vi bestandene og kan nå gytebestandsmålene i disse vassdragene. Det er en dramatisk situasjon.

Publisert: 25. juli 2024 kl. 08.15

For laksefiskere innebærer det at vi må tenke langsiktig. Vi må respektere kvoter og de gjeldende fiskeregler i hvert enkelt vassdrag der det fortsatt er åpent for fiske. Det viktig å legge til rette for å nå gytebestandsmålene og fortsatt kunne høste hvis vi skal ha et fiske. Ved å rette uttak mot bestemte kjønn, ha bestemmelser om maksmål eller på en annen måte regulere uttaket og bruke gjenutsetting av annen fisk. For NJFF er det viktig at det finnes et høstbart overskudd for å videreføre laksefiske i hver enkelt elv.

Hvilke utfordringer står villaksen overfor? Lakselus, rømt oppdrettslaks, vannkraft og klimaendringer er blant de største truslene. Fisketrykk i hav og elv har også sin påvirkning. Når vi fisker, skal vi alltid følge de gjeldende reglene i hvert enkelt vassdrag. Det betyr å respektere kvoter, fisketider og fredede områder. Man kan også bidra ved å plukke opp søppel og ferdes varsomt langs elva, uten å sette unødvendige spor i naturen.

Engasjement i lokale fiskeforeninger og andre organisasjoner som jobber med villaksen kan også være en fin måte å bidra på. Disse gruppene jobber ofte med restaureringsprosjekter, overvåkning av fiskebestander og påvirkning av politiske beslutninger som angår villaksen. Ved å støtte deres arbeid, enten gjennom medlemskap, eller frivillig innsats kan vi gjøre en betydelig forskjell.

For mange av oss er laksefiske mer enn en hobby; det er en lidenskap og en tradisjon. Derfor er det viktig at vi nå respekterer de avgjørelsene som er tatt for å sikre at fremtidige generasjoner også får muligheten til å oppleve gleden ved laksefiske.