Fremmede arter

Fremmede arter er betegnelsen på arter som ikke hører til naturlig i Norge. Om fremmede arter etableres, kan samspillet i økosystemet endres, med påfølgende store konsekvenser for stedegne arter. Etter naturmangfoldloven er en fremmed art definert som en art innført ved menneskelig hjelp etter år 1800. Altså regnes ikke arter som er innført før dette som fremmede arter.

Publisert: 11. november 2024 kl. 08.24

Sist oppdatert: 13. november 2024 kl. 07.55

 

 

Et eksempel på en fremmed fiskeart i Norge er pukkelaksen. Pukkellaksen er en laks som opprinnelig kommer fra Stillehavet, men som har blitt satt ut i Russland og spredd seg til nordlige vassdrag i Norge.

Innføringen av pukkelaks i Nord-Atlanteren har ført til bekymring blant både forskere og sportsfiskere. Den kan konkurrere med, og potensielt forstyrre de naturlige bestandene av atlantisk laks og sjøørret/sjørøye.

Vi har også et begrep som heter «regionalt fremmede arter». Regionale fremmede fiskearter er arter som finnes naturlig i deler av landet, men som introdusert til områder den ikke finnes naturlig. Disse artene kan utgjøre en stor trussel for allerede etablerte bestander av fisk og andre dyr som lever i vann. Noen fiskearter kan konkurrere med lokale arter om ressurser som mat og leveområder. Dette kan føre til at lokale arter fortrenges, eller reduseres i antall. Et eksempel på dette er sik som kan konkurrere om de samme ressursene som røye, hvor røye ofte må søke ut på dypere vann hvor næringstilgangen er dårligere. Introduksjon av ulike typer karpefisk kan føre til redusert vannkvalitet på grunn av deres bunngravende atferd som virvler opp næringsstoffer.

Effektene av nye arter er komplekse og vanskelig å forutsi. I flere tilfeller er det ikke kun arten i seg selv som utgjør en trussel, men også eventuelle sykdommer eller parasitter som følger med fisken. Det er derfor forbudt å innføre arter til lokaliteter den ikke finnes naturlig. Noen fiskearter kan være effektive predatorer på lokale fiskearter, noe som kan redusere bestandene kraftig. Et eksempel på dette er at gjeddas introduksjon i enkelte vassdrag har ført til nedgang i bestander av fiskearter som ørret. Fremmede arter kan også bringe med seg sykdommer og parasitter som de lokale artene ikke har en resistens for. Et eksempel på dette er signalkrepsen som bærer med seg krepsepest, som er dødelig for den norske edelkrepsen.

Bekjempelse og kontroll av fremmede arter er ofte kostbart og ressurskrevende. For å håndtere disse utfordringene er det viktig med tiltak som forebygger ulovlig utsetting, overvåking av eksisterende bestander og bekjempelse av etablerte fremmede arter. Samarbeid mellom myndigheter, forskere og lokalsamfunn er helt avgjørende for å lykkes med dette.