Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) har for første gang vurdert ulike trusler mot sjøørret. Og det er én faktor som rager skyhøyt over alle andre: Lakselusa.

Sykdommer og parasitter

Fiskesykdommer og parasitter er viktige faktorer som påvirker villfiskbestandene i Norge. Disse kan føre redusert vekst og økt dødelighet blant fisk i både fersk- og saltvann. Med et økende fokus på forvaltning av fiskebestander, er det viktig å forstå hvordan ulike parasitter og sykdommer påvirker fisken i deres habitat. Her vil dere få presentert noen av de vanligste sykdommene og parasittene som opptrer på fisk i Norge.

Lakselus er en parasitt som påvirker laks og andre laksefisk. Den fester seg til fiskens hud og suger blod, noe som kan føre til sår, infeksjoner og i alvorlige tilfeller døden. Lakselus er et stort problem i oppdrettsnæringen og kan også påvirke villaksbestander.

 

 

Gyrodactylus salaris er en parasittisk flatorm som angriper huden og gjellene til laksefisk, spesielt laks. Infeksjon kan føre til stor dødelighet i infiserte bestander. Bekjempelse av parasitten er vanskelig og involverer ofte bruk av kjemiske behandlinger. 

Kveis er en parasittisk nematode (rundorm) som kan infisere mange fiskearter, inkludert torsk, sild og makrell. Parasitten kan også smitte mennesker hvis fisken spises rå eller ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Infeksjon kan føre til alvorlige magesmerter og allergiske reaksjoner hos mennesker.

RSD er en sykdom som rammer villaks i sørøstlige elver i Norge, samt andre land, og er karakterisert ved følgende symptomer:

  1. Rødhet i huden: Laksen utvikler røde områder på huden, ofte konsentrert rundt hodet, finner og langs sidene.
  2. Hudlesjoner: Det kan oppstå sår i huden, som gjør fisken mer sårbar for sekundære infeksjoner.
  3. Betennelse: Underliggende vev kan bli betent, noe som ytterligere forverrer tilstanden.
  4. Adferdsendringer: Laksen kan vise unormal adferd, som redusert appetitt og sløvhet.

Årsaken til RSD hos laks er ikke helt klar, men det antas å være flere ulike årsaker til at sykdommen rammer laks (ofte stor laks i god kondisjon), inkludert miljømessige faktorer, stress, og mulige smittekilder. Kontinuerlig og god overvåkning er viktig for å oppdage utbrudd tidlig.

Fiskelus i ferskvann tilhører slekten Argulus og finnes på ulike ferskvannsarter i Norge. De fleste artene er små krepsdyr som fester seg på fiskenes hud, finner og gjeller, hvor de suger blod og kan skade fisken. Fisk som er infisert med mye fiskelus kan bli stresset og svekket, noe som gjør dem mer mottakelige for infeksjoner. Fiskelus er vanligvis ikke farlig i små mengder, men kan utgjøre en utfordring i stillestående vann som dammer og innsjøer, der parasitten lettere kan spre seg mellom fiskene.

Eustrongylides er en parasittisk rundorm som kan infisere ferskvannsfisk, fugler og til tider pattedyr, inkludert mennesker. Parasitten gjennomgår ulike livsstadier og bruker flere verter, inkludert fisk, for å fullføre sin livssyklus. Larvestadiene finnes ofte i musklene eller bukhulen til fisk som abbor, gjedde og andre arter i ferskvann, og kan være synlige som røde, trådliknende orm.

Infeksjon hos fisk kan føre til betennelse og vevsskader, og i alvorlige tilfeller kan det svekke fisken betydelig. Fugler som spiser infisert fisk kan også bli smittet, og parasitten fullfører sin syklus i fuglenes tarmer. For mennesker er risikoen for infeksjon lav, men det anbefales å tilberede ferskvannsfisk godt før spising for å unngå potensiell overføring av parasitter.

Kjent som Apophallus donicus, er en parasittisk flatorm (trematode) som kan infisere ferskvannsfisk, spesielt i områder der fisk og måker lever tett sammen. Måkemarken har en kompleks livssyklus som inkluderer flere verter: snegler, fisk og måker. Parasitten utvikler seg først i snegler, som igjen blir spist av fisk. I fisken vandrer larvene til huden eller finnene og danner små svarte flekker, ofte kalt "svarteprikk-sykdom" eller "svarteprikksmitte". Disse prikkene er innkapslede larver som venter på at fisken skal bli spist av måker, hvor parasitten fullfører sin livssyklus. For sportsfiskere og konsum er måkemark ufarlig for mennesker, da parasitten ikke kan fullføre sin livssyklus i menneskekroppen, men det anbefales likevel å tilberede fisken godt for å unngå ubehagelige opplevelser.