Minstemål er den minste tillatte lengden en fisk må ha for å kunne beholdes, og måles i centimeter. Fisken må være over denne størrelsen for at den kan tas med hjem. Hensikten med minstemål er å beskytte ungfisk som ennå ikke har rukket å bli kjønnsmoden. Ved å sikre at fisken får mulighet til å reprodusere minst en gang, sørger man for at man kan høste av et overskudd. Hvis en fisk er under minstemålet, må den slippes tilbake i vannet på en skånsom måte.
Maksmål er den største tillatte lengden en fisk kan ha for å kunne beholdes. Fisken må være under denne størrelsen for at den kan tas med hjem.
Hensikten med maksmål er å beskytte større og eldre fisk som har stor betydning for reproduksjon og genetisk mangfold i bestanden. Store fisk har høyere reproduksjonskapasitet, og kan bidra til å produsere avkom med bedre overlevelse. Hvis en fisk er over maksmålet, må den slippes tilbake i vannet. Dette bidrar til å opprettholde en sunn og produktiv bestand.
Bruk av både minstemål og maksmål sikrer at både unge og store fisk beskyttes. Dette gir en mer balansert alders- og størrelsesfordeling i bestanden, noe som er viktig for økosystemets resistens ovenfor ulike endringer i miljøet.
En oversikt over sentrale minste- og maksmålene for fiske i sjøen i Norge finner du her.