Rype - og skogsfuglseminar

  • Fra:
    04.03.2024 kl. 18.00
  • Til:
    04.03.2024 kl. 21.00
  • Varighet:
    3 timer
  • Sted:
    Engerdal Samfunnshus
  • Pris:
    Gratis
  • Arrangør:

En kveld for alle som er interessert i rype og skogsfugl, om så det er jegere, fugleentusiaster eller enhver med iboende nysgjerrighet. Konferansier Per Jørgen Høye har med seg ekspertene Jo-Inge Breisjøberget, Mikkel Kvasnes og Vidar Selås for å fortelle om både forvaltning og økologi hos skogshøns.

Semiaret finner sted på Engerdal samfunnshus, 4. mars, fra klokka 18 til ca. klokka 21. Det er gratis inngang, samt salg av kaffe og kake.

Om foredragsholderne og deres innlegg:

Forvaltning av ryper når folk ser rødt, med Jo-Inge Breisjøberget
"Er det innafor å jakte på rødlista ryper? Og når de nå er ute av rødlista, er alt i skjønneste orden? Hvilke grep kan vi som forvalter rype gjøre, og hva skal ikke gjøre? Hvor store arealer trengs egentlig for å forvalte rype? Spiller det noen rolle om ei rype skytes av en lokal jeger? Eller med eller uten hund? Dette og mere til skal jeg prøve å komme innpå i foredraget mitt."
Statskog er landets største tilbyder av jakt og fiske og Jo Inge har vært ansatt der siden 2006, de siste tolv årene som fagsjef for jakt og fiske. Han er utdannet forstkandidat fra NMBU med spesialisering i vilt- og fiskeforvaltning. Han forsvarte våren 2018 sin doktorgrad i anvendt økologi ved Høgskolen i Innlandet, avdeling Evenstad. Der så han nærmere på resultater fra «Rypeforvaltningsprosjektet 2006-2011» og testet ut forskjellige forvaltningsmodeller for rype. Jo Inge er opptatt av å sikre rekruttering og forenkle rutiner rundt jaktutøvelsen. På fritida er han også glad i å jakte og fiske.

Lirype- økologi og forvaltning, med Mikkel Kvasnes
"Jeg snakker litt generelt om hønsefugl, men mest om lirype. Bestandsstatus, påvirkningsfaktorer, spredning (fra mitt Phd prosjekt) osv. Jeg vil også nevne to store prosjekter vi har på høgskolen. Fjellrypeprosjektet og Skogsfugl og Vindkraft."
Mikkel Kvasnes jobber på Høgskolen i Innlandet, Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi, Institutt for jordbruksfag. Han har doktorgrad fra Høgskolen i Hedmark i lirypas populasjonsdynamikk – tettheter og habitat. Arbeidet var basert på takseringsdata fra Innlandet.

Blåbær som nøkkelfaktor for rype og skogsfugl, med Vidar Selås
"Samvariasjonen mellom hønsefugler og smågnagere er tradisjonelt blitt tolket som et resultat av varierende predasjonstrykk på hønsefuglene gjennom gnagersyklusen. En alternativ forklaring er at den faktoren som skaper gnagersykluser virker direkte også på hønsefuglene. Det finnes nå flere studier som indikerer at det vi egentlig er vitne til, er store og relativt regelmessige variasjoner i bærenivået for både smågnagere og hønsefugler, der blåbærplanta er den viktigste aktøren. "
Vidar Selås (f. 1960) er dr.agric. fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), der han har undervist i zoologi, økologi og naturforvaltning. Etter å ha tatt en doktorgrad på rovfugler har hans viktigste forskningsfelt vært populasjonsdynamikk hos planteetende dyrearter. Han er nå bosatt i Vegårshei, men fortsatt tilknyttet NMBU som professor emeritus.

Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom Besøkssenter Nasjonalpark Femundsmarka Gutulia, Engerdal Fjellstyre, Femund Jeger og Fisk og BirdLife Engerdal.

Vel møtt!

Legg i kalender
KONTAKT

Per Jørgen Høye

Tlf: 99232597

Del: