Hund
NJFF Hedmark har gjennom året mange kurs med fokus på hund. Både innen dressur, ettersøk og aversjon.
Det er mange hundeeiere innen vårt miljø - og jegerne har stor glede av hunden som jaktkamerat og mye tid blir lagt ned i trening av jakthunden.
NJFF Hedmark prøver å imøtekomme de behov som er, og arrangerer forskjellige kurs, f.eks. dressurkurs og ettersøkskurs.
NJFFs forbundsinstruktører utdanner nye instruktører.
Vi arrangerer dressurkurs for valp/unghund.
Grunnkurs jakthundinstruktør
Før du kan begynne på dressurinstruktørkurset, må du først ha gjennomgått grunnkurs - jakthundinstruktør. Grunnkurset er et teoretisk kurs og går over ei helg(24 timer). Se link for kursplan: Studieplan 6231
Dressurinstruktør jakthund
Dressurinstruktørkurset bygger på teoretisk og praktisk opplæring av hund og eier, med vekt på praktisk innlæring. Teori og praksis vil gå hånd i hånd, med vekt på øvelseslære og praksis med egen hund. Det vil også bli lagt vekt på instruksjonspraksis. Deltagerne instruerer hverandre.
Målgruppe og forkunnskaper:
Aktuelt for alle som ønsker å bli jakthund dressurinstruktører i NJFF.
Anbefales også for jakthundeiere som ønsker å få mer kompetanse om hund og jakthunddressur.
Kurset er obligatorisk for de som ønsker å bli NJFF instruktører innen jakthunddressur.
Alle deltakerne må på forhånd ha tatt kurset; Jakthund grunnkurs, 6231.
Se link for kursplan: 328 Jakthund dressurinstruktør
Litteratur for begge kurs:
Dressur av jakthunder, fra valp til god jaktkamerat. Forfattere: Hans Olav Solberg, Liv Anine Imset, Roar Lundby. Denne fås kjøpt i NJFF-butikken.
Dressurkurs for valp/unghund:
Vi arrangerer dressurkurs for valp/unghund på våren og sensommeren, dette kurset går over 8 kvelder. Følg med i kurs/aktivitetskalenderen.
NJFF har instruktører som utdanner nye instruktører. Alle instruktørkurs avholdes av NJFF.
Dressering av hunder fra å jage bufe og klovvilt er en viktig aktivitet ute i foreningene. Dette foregår ved hjelp av elektrisk halsbånd. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) utdanner og autoriserer derfor instruktører som kan foreta denne dressuren.
Hvert år dresseres flere tusen hunder fra å jage bufe, og mange er til oppdatering. Denne kursvirksomheten bidrar til at man i mange områder får starte jakt med hund tidligere enn man ellers ville, før beitedyr er tatt ned fra beite.
Tilbudet om aversjonsdressur er åpent også for hunder som ikke er definert som jakthunder. Erfaringer de seinere år viser at det svært ofte er hunder av disse rasene som er involvert i hendelser hvor sauer blir jaget, skadet eller drept. Alle hunderaser har jaktinstinkt.
Som seriøs hundeeier er det derfor riktig å gjøre hva som er mulig for å hindre at hunder forstyrrer eller skader bufe selv om man ikke har hund av jakthundrase.
Aversjonsinstruktørene foretar testing og godkjenning av hunder i forhold til interesse for sau, og i noen tilfeller tamrein eller hjortevilt. Mest vanlig for aversjonsinstruktørene er gjennomføre slik testing og godkjenning i forhold til sauerenhet
Aversjonsinstruktør:
Før aversjonsutdanningen kan startes må grunnkurs - jakthundinstruktør gjennomføres. Dette er et teoretisk kurs som går over ei helg. Se kursplan: Studieplan 6231
I aversjonsutdanningen kreves det både praktisk og teoretisk kompetanse, og det forutsettes at kandidatene har bred erfaring i dressur av egne hunder. En del av brukerkurset skal være praktisk anlagt og foregå ute under veiledning av instruktør. For å bli autorisert bruker, kreves det i tillegg at du som aspirant etter endt kurs må ha testet minst ti hunder av fire forskjellige raser under tilsyn av autorisert bruker. Minimum fem av disse hundene skal ikke ha vært aversjonstestet tidligere. Se link for mer info om utdanningen: Studieplan 1290
Mange av instruktørene som er utdannet hos oss arrangerer aversjonsdressur i lokalforeningene. Ta kontakt med din nærmeste lokalforening når din hund trenger å testes.
NJFF utdanner aversjonsinstruktører.
Det hender dessverre at det er ulveangrep på jakthunder. Vi råder alle som får skadet eller drept hunden sin om å melde dette til Statens Naturoppsyn (SNO) slik at skaden blir registrert og omfanget av rovdyrdrepte og skadete jakthunder kan dokumenteres.
Det er ingen trøst i en slik situasjon, men vi vil opplyse om at det finnes erstatningsordninger/kompensasjonsordninger.
Dokumentasjonen er også en forutsetning for å få skadeerstatning dersom hunden er dekket av NJFFs jakthundforsikring, eller at det skal kreves rovviltskadeerstatning fra myndighetene.
For NJFFs medlemmer er det i tillegg mulig å få utbetalt et "plaster på såret" gjennom vår kompensasjonsordning for ulvedrepte hunder. For å behandle saken, trenger vi:
- Kopi av Miljødirektoratets brev om registrert skadet eller død hund
- Hundeeiers medlemsnummer i NJFF
- Bankkontonummer som kompensasjonsbeløpet skal overføres til.
Erstatning for hund tatt av fredet rovvilt - les mer på her: Statsforvalteren i Innlandet.
Fra 1. juli 2012 er det innført reell nødvergerett for hund også i Norge. Dette innebærer at hundeeieren, eller en som opptrer på vegne av eieren, kan avlive vilt under direkte angrep også mot hund. De nødvendige endringer i naturmangfoldlovens § 17 ble vedtatt i juni 2012. Se lovdata