Jakt

Jakt og fangst har lange og sterke tradisjoner i Hedmark. NJFF Hedmark og de lokale foreningene i fylket tilbyr en rekke kurs innen jakt/fangst og jaktrelaterte emner.

Vi har mange jegere i vårt fylke, og det blir stadig flere. Vi prøver hele tiden å imøtekomme de behov som er, og prøver å komme de i forkant. I fylket arrangeres en rekke kurs og aktiviteter innen jakt og fangst, blant annet utdannes nye jegere - jegerprøven, kurs i ettersøk, jaktleder/storviltjegeropplæring, jakt/fangst for nybegynnere, temakvelder med informasjon innen aktuelle temaer, vi prøver å hjelpe og veilede de som trenger det i "jaktjungelen". Vi prøver hele tiden å tilby noe til både ferske jegere og erfarne jegere. Man blir aldri ferdig utlært!

Første steget som man må ta for å bli jeger er å gjennomføre jegerprøven (se meny "jegerprøven"), etter at jegerprøveeksamen er bestått, blir du registrert i Jegerregisteret og en årlig jegeravgift må betales. I de fleste tilfeller trenger du grunneiers tillatelse for å drive jakt (unntak på sjøen). Under jakta stilles det egne krav til våpen og ammunisjon, avhengig av hvilken jaktform du er ute på. Alle som skal jakte storvilt med rifle, må avlegge en årlig skyteprøve. Før du tar skyteprøven må du kunne dokumentere å ha avlagt minst 30 treningsskudd med rifle. Selve skyteprøven består av 5 skudd med jaktammunisjon på en stillestående dyreskive. For kombinasjonsvåpen skal det avfyres en serie på 3 skudd. Avstanden skal være 100 meter og skytestillingen er valgfri. Etter bestått prøve får du et vitnemål som du alltid skal ha med deg under storviltjakt. Du må skyte opp med alle kulevåpen som skal benyttes til storviltjakt.

I lokalforeningene arrangeres det en hel rekke kurs og aktiviteter innen jaktrelaterte emner, ta kontakt med din nærmeste forening for mer info om hva de kan tilby.

Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Rovdata har ansvaret for overvåkningen i Norge, og NJFF har fått oppdraget om å søke etter familiegrupper av gaupe.

​NJFF Hedmark har store områder å søke i, tilsammen skal det dokumenteres minst 1313 km leteinnsats. Tidligere har vårt mannskap gått takseringslinjer, og søkt etter spor av alle store rovdyr. Etter en evaluering av dette høsten 2014, så kom det frem at dette ikke hadde fungert etter hensikten. Det ble foreslått en  ny modell - å gjennomføre systematiske sporsøk etter familiegrupper av gaupe. NJFF ble involvert videre i dette arbeidet, siden den lokale kunnskapen er en veldig viktig del av arbeidet. 

Mannskapets oppgaver:​

  • Registrere familiegrupper(2 eller flere) av gaupe. 
  • ​Lete etter spor, der man har mest tro på at det kan ferdes gaupe. Leteinnsats dokumenteres ved at man benytter GPS/Tracker og samler inn sporlogger. 
  • Sporlogger oversendes NJFF Hedmark, som videre legger det inn i Rovbasen.
  • ​Spor/observasjoner legges inn i Skandobs og/eller ringe SNO.
  • Periode: 1. oktober – 28. (29.) februar​.
  • Begrense mannskap, en ansvarlig person i hver kommune.

Skandobs - for alle

Alle som ferdes ute oppfordres til å melde fra eller legge spor/observasjoner av familiegrupper (2 eller flere) av gaupe inn i Skandobs og/eller ta kontakt med SNO. Det skal uten opphold rapporteres slik at minst mulig tid går tapt med tanke på påkrevd kvalitetssikring

Registrer deg som bruker på www.skandobs.no eller last ned appen Skandobs til din mobil.

Når dere har registrert dere som brukere, kan dere rapportere inn funn.​ Du kan enkelt legge inn observasjoner/spor både på hjemmeside og app - legg gjerne ved bilde. Sjekk at markøren i kartet stemmer med der sporet/du er - ellers må du flytte den til rett sted. Det er viktig at alle legger inn observasjonene med NJFF-tilhørighet, slik at det kommer frem at vi i NJFF gjør en innsats. 

Vi oppfordrer dere også til å registrere enkeltdyr, samt andre store rovdyr i Skandobs - dette kan gjøres hele året!​

Liste over NJFF-Hedmarks mannskap

SNO-kontakter i Hedmark

Rovdatas instruks for søk etter familiegruppe av gaupe finner du her: Instruks​

Registrering av gaupe er en viktig jobb – det bidrar med viktig informasjon, kunnskap og evt. endringer om gaupebestanden. Alle bekreftede observasjoner av familiegrupper inngår i oversikten over gaupebestanden i Norge og Skandinavia. For at oversikten over bestanden skal bli så riktig som mulig, er vi avhengige av at det blir meldt ifra om observasjoner som blir gjort. ​

 

Finn og vinn!

Vi har en liten gulrot for å få flere til å melde inn familiegrupper, og ta i bruk Skandobs -  Vi trekker ut en person av de som registrer familiegrupper i Skandobs (under visse kriterier, se under) som mottar en premie fra NJFF Hedmark: Bergans Hogna jaktdress.

Kriterier for å motta premien:

1. observasjonen verifiseres av SNO

2. og legges inn i Skandobs med tilhørighet NJFF.​
 

Lykke til med registreringen!​

NJFF Hedmark er med som samarbeidspartnere i prosjektet EcoToxInn, et prosjekt initiert av veterinær og forsker Marianne Lian v/Høgskolen i Innlandet, Campus Evenstad.

Formålet med prosjektet er å måle miljøgifter i villmink og storskarv (mellomskarv) i deler av Glomma og Gudbrandsdalslågen i Innlandet (se oversiktsinformasjon for detaljer), og videre se om mengden miljøgifter kan adresseres til naturbruk. Begge artene er to predatorer som kan ha stor negativt påvirkning på økosystemet, og vi håper en utbetaling på 500 kroner pr. felte dyr vil lokke enda flere til å jakt. 

Villmink er svartelistet i Norge, og kan jaktes og fangstes hele året. Storskarv har i Innlandet en jakttidsramme fra 10. august til 23. desember.

Mink og skarv.jpg

 

Jegerprøven ble innført som obligatorisk i 1986. Bakgrunnen for prøven, er at de som jakter vilt i Norge skal ha en god kunnskap og riktige holdninger under jaktutøvelse.

Norges Jeger- og Fiskerforbund er den største i landet, når det gjelder jegerprøven. Hvert år utdanner vi 10.000 nye jegere fordelt på over 500 jegerprøvekurs.

Du kan gå opp til jegerprøven det kalenderåret du fyller 14 år.

Mer info om jegerprøven finner du her.

Planlagte jegerprøvekurs finner du i aktivitetskalenderen.