Bukkejaktstart
10. august er starten på høstens eventyr for mange jegere, da starter jakta på råbukken.
Publisert: 09. august 2021 kl. 12.17
Sist oppdatert: 09. august 2021 kl. 12.34
Mange har i lang tid planlagt og forberedt seg på jaktstart, og har sett seg ut gode områder og trent på skytebanen. Vi ønsker alle skitt jakt og håper dere får mange gode opplevelser i skogen!
Her er NJFFs 10 tips til bukkejakta:
- Skyt inn rifla. Rådyret er vårt minste hjortevilt og krever godt innskutte våpen.
- Bli kjent med bukkene i området på forhånd. Let etter feiemerker (groper og små trær hvor deler av barken er borte og hvor bukkene avsetter lukt for å markere reviret), hekseringer (når bukken jager etter geita løper de ofte i ring på samme sted, gjerne i en åker eller rundt et lite tre). Skulle du få øye på en geit er det å håpe at denne er i brunst. Da er nemlig bukken rett i nærheten.
- Beste jakttiden er gjerne grytidlig morgen og sent på kvelden. Det er da rådyrene er mest aktive.
- Bestem deg dagen før hvor du skal gå. Ikke rot rundt på poststedet den dagen du skal ut og jakte. Det setter lukt i terrenget, lager lyd og skremmer bukken.
- Smyg ut til posten uten å lage en lyd. Ta gjerne med en jernrive en uke i forveien og rydd unna raslende løv og kvist.
- Å bruke lokk kan være svært effektivt de første par ukene av bukkejakta. Lær deg å bruke denne før du setter i gang. Det ligger flere filmer på Youtube som viser hvordan.
- Tenk alltid vindretning. Postér slik at ikke vinden drar i samme retning som du forventer at bukken skal komme fra. Under slike forhold kan det være lurt å sitte med ryggen til en bergskrent, jorde eller hogstflate slik at du har kontroll bakover. Det aller beste er å sitte oppe i et jakttårn.
- Sitt musestille på post! Rådyr ser bevegelser og hører uhyre godt. Bruk kamuflasje og dekk til lys hud. Bruk myggstift.
- Er dere et jaktlag som har behov for å kommunisere, bruk lydløs SMS. Men vær varsom med mobillyset i skumringstimen.
- Under smygjakt sniker du deg inn på bukkene. Dette er det omvendte av posteringsjakt hvor bukkene kommer til deg. Smygjakt krever at du på forhånd vet hvor bukkene pleier å være. Det er også en stor fordel at du er kjent i terrenget og vet hvor du kan bevege deg lydløst.
Husk å ha ettersøksavtalen i orden.
Under bukkejakta skal du ha tilgang til godkjent ettersøkshund.