Spørreundersøkelse: Hva betyr skogen for deg?
Prosjektet "TaigaClimate" ønsker å øke kunnskapen om forskjellig bruk og interesser i norske skoger. Dette er en stor og viktig undersøkelse som går ut til befolkningen i hele Norge. Undersøkelsen er utarbeidet av Høgskolen i Innlandet i samarbeid med ulike interesseorganisasjoner. Nedenfor finner du informasjon om målene for studiet, hva deltakelse vil innebære for deg samt selve spørreundersøkelsen.
Publisert: 20. januar 2025 kl. 11.26
Sist oppdatert: 20. januar 2025 kl. 11.27
Noen mennesker setter nesten aldri sin fot i skogen, andre gjør det ofte. Noen går tur for å finne ro, for andre er skogen en treningsarena. Noen lever av å selge ressurser som skogen gir, andre bruker den til matauke. Du er invitert for å dele dine vaner og tanker rundt skog.
Formål
Skogen er en viktig ressurs i Norge. Den brukes ikke bare til produksjon av tømmer, papir og ved, den er også hjem for mange dyr- og plantearter og gir en arena for trening, jakt, fiske, plukking av sopp og bær, og beiting av husdyr. At skogen brukes til mange ulike formål gjør at det finnes interessekonflikter. Kan skogen forvaltes på en måte slik at mangfoldet av interesser er ivaretatt på en god og konstruktiv måte? Dette er særlig viktig nå som skogen blir påvirket av klimaendringene, med varmere temperaturer og ekstremvær. Også behovet for fornybar energi påvirker skogen, ved at etterspørselen etter trevirke øker og vindkraft bygges ut i skogområder. I prosjektet ønsker vi å få en oversikt over hvordan befolkningen i Norge bruker skogen og hvilke interesser og preferanser som finnes. Undersøkelsen vil hjelpe forvaltningen, næringen og organisasjoner til å finne gode løsninger som ivaretar mangfoldet av interesser i en tid med store endringer. Ditt bidrag er særdeles viktig for skogen, for deg og for samfunnet.
Hvem er ansvarlig for forskningsprosjektet?
Spørreundersøkelsen er del av forskningsprosjektet «TaigaClimate», ledet av Høgskolen i Innlandet og finansiert av Norges Forskningsråd. Prosjektet ser på hvordan skog og vilt i indre Skandinavia kan forvaltes på best mulig måte nå som klimaet endrer seg.
Hvorfor får du spørsmål om å delta?
Du er enten blitt kontaktet fordi du er medlem i en organisasjon med aktiviteter i skog, eller så er du blitt tilfeldig trukket fra et nasjonalt telefonregister. Uttrekk av telefonnummer skjer basert på at prosjektet er vurdert å være i allmennhetens interesse. Hverken ditt telefonnummer eller IP-adressen blir lagret, og det finnes ingen koblinger til dine svar.
Hva innebærer det for deg å delta?
Hvis du velger å delta i prosjektet, innebærer det at du fyller ut spørreskjemaet på neste side. Hvis du samtykker vil du også være med i trekningen av et gavekort verdt 1000 kr (vi gir ut 10 gavekort totalt). Kontaktopplysning som blir samlet inn og brukt til trekning av gavekort slettes etter 30 dager etter undersøkelsen er lukket.
I undersøkelsen vil du finne en rekke spørsmål med svarfelt for avkrysning eller utfylling. Dine svar blir registrert elektronisk og sendt til en sikker forskningsdataportal. Det tar 10-15 minutter å fylle ut skjemaet. Grunnet viktigheten med denne undersøkelsen ber vi deg ta deg god tid. Ditt bidrag teller!
Det er frivillig å delta
Deltakelse i spørreundersøkelsen er frivillig og anonym. Dersom du svarer, har du gitt samtykke til å delta. Dersom du ikke vil delta, kan du la være å svare. Dersom du ombestemmer deg underveis i utspørringen, lar du være å levere inn skjemaet. Etter at skjemaet er levert, kan svarene ikke trekkes tilbake fordi de er levert anonymt og kan ikke spores tilbake til deg, heller ikke via indirekte opplysninger eller skjulte elektroniske spor som IP-adresse. All informasjon offentliggjort fra spørreundersøkelsen vil være i oppsummert form slik at det ikke vil være mulig å identifisere enkeltpersoner. Blir det et fåtall svar i enkelte kombinasjoner av delspørsmålene, vil de ikke bli presentert for å unngå identifisering.
Har du spørsmål eller kommentarer, vennligst ta kontakt med leder for spørreundersøkelsen Cecilie Dyngeland ved Høgskolen i Innlandet (email: cecilie.dyngeland@inn.no).
For spørsmål til personvernombudet ved Høgskolen i Innlandet kontakt Usman Asghar (usman.asghar@inn.no).
For mer informasjon om prosjektet gå til: TaigaClimate
Link til spørreskjemaet: