Skyting
Formålet med NJFFs jaktskyting mot stillestående og bevegelige viltmål er å gi jegeren trening i skyteferdighet for utøvelse av mest mulig human jakt, sikkerhet i våpenbehandling, og for rekruttering og opplæring av ungdom.
Hedmark er landets største jaktskytterfylke. Det arrangeres stevner og trening i alle skytegrener i våre lokallag. I Hedmark har vi skyttere som konkurrerer på topp nivå i alle skytegrener, deriblant flere Norgesmestere. Mange av våre foreninger har jaktskyting som hovedaktivitet.
Når jegerprøven er avlagt, er du kvalifisert for å bedrive jakt. For å bli en dyktig jeger trengs det i tillegg en viss porsjon praksis, deriblant skytetrening.
Skyte med rifle
Storviltjegere er pålagt skytetrening i form av 30 obligatoriske treningsskudd, samt storviltprøve. Treningsskuddene kan avgis på valgfritt mål, og mange velger å skyte disse på dyrefigurer eller løpende elg. Skyting på dyrefigurer inngår i konkurransegrenen jaktfeltskyting, og NJFF har også elgskyting på sitt konkurranseprogram.
Skyte med hagle
Leirdueskyting med hagle er utmerket trening for fuglejegere, og det finnes leirduebaner som simulerer de fleste jaktsituasjoner. Den mest utbredte formen for leirdueskyting kalles jegertrap, hvor det skytes på fragående leirduer (simulerer jakt med stående fuglehund).
En mer variert form for leirdueskyting er leirduesti. Leirduene kastes ut slik at de simulerer ulike jaktsituasjoner, og en kan oppleve mange ulike skuddvinkler på leirduer som er motgående, fragående, eller som kommer rett fra siden. Det kan også sendes leirduer langs bakken, såkalt "rabbit".
Figurjakt - realistisk moro
Figurjakt er også en skyteform som passer ypperlig for haglejegere flest, både de som jakter fugl og annet vilt med hagle. Her skytes det på metallfigurer som har ett pappkort montert i vital sone på dyret. Figurene slippes som oftest på en streng som passerer et skytefelt på 5-10 meter, og på jegermessig skyteavstand. Dette er virkelig realistisk jakttrening!
Variert aktivitetstilbud
NJFFs lokallag har skytebaner rundt om i landet, hvor det er muligheter for å trene med både hagle og rifle, og det er en rekke tilbud til de ulike målgruppene.
Det arrangeres egne kurs i både skyting og jakt for nybegynnere, ungdom, og jenter. I tillegg har jaktskyting utviklet seg til å bli en konkurranseaktivitet som interesserer svært mange av NJFFs medlemmer, og alle aktivitetene som er beskrevet over finnes også som egne konkurransegrener.
NJFF Hedmark arrangerer både kurs i leirdueskyting for nybegynnere og viderekommende, vi utdanner hagleinstruktører og dommere (alle kurs legges ut i aktivitetskalenderen). I Hedmark arrangeres det mange konkurranser innen hagleskyting.
Vi ønsker å gi jegerne mulighet til skolering i hagleskyting for å kunne drive sikker og human jakt i tråd med god jaktmoral og jaktetikk.
Det er mange aktive hagleskyttere i vårt fylke, og det er mange gode tilbud lokalt. Mange bra skyteanlegg, god opplæring og kursing. Gjennom året arrangeres det også veldig mange konkurranser rundt om i fylket. Se på terminlisten. Følg med på hva som skjer i din lokalforening i aktivitetskalenderen.
NJFF Hedmark arrangerer instruktørkurs og dommerkurs i rifleskyting (legges ut i aktivitetskalenderen). Det er mange aktive rifleskyttere i fylket, og det arrangeres mange konkurranser/stevner gjennom året. Se terminliste i menyen.
Det er mange gode tilbud lokalt, fra riflekurs for nybegynnere, til trening for de riktig gode skytterne. Her er det tilbud både for den vanlige jegeren og for konkurranseskytterne. Det er mange bra skyteanlegg i vårt fylke. På de fleste baner er det mulighet til å ta treningsskudd, og skyteprøven for storviltjegere. Følg med hva som skjer på din lokale skytebane.
På linken under finner du terminlisten for det kommende året.
Husk å fylle ut utlånserklæring og ha den med deg under jakt eller skyting hvis du låner våpen av andre!
Dersom du som jeger eller skytter må låne et våpen eller en våpendel av en annen person, må en utlånserklæring fylles ut og underskrives av begge parter.
Erklæringen skal opplyse om:
- | långiverens og låntakerens navn og adresse |
- | långiverens våpenkort (nummer og utstedende myndighet) |
- | art, kaliber, fabrikkmerke og nummer på de våpen eller våpendeler som er lånt ut |
- | hva våpnene eller våpendelene skal brukes til |
- |
for hvilket tidsrom våpnene eller våpendelene er lånt ut. |
NJFF har laget en egen utlånserklæring, som dere kan hente her: