Nytt utløp med tydelig kulp. Helge B. Pedersen, HUVO (t.v.) og Sigbjørn Stensrud, Stange JFF. Foto: AMG

Ny vannføring fra Lysjøen tar form

Kultiveringsprosjektet i Lysjøen er godt i gang; -fri vandring fra gyteområdet i Lysjøåa og opp i Lysjøen.

Publisert: 21. august 2022 kl. 17.21

Sist oppdatert: 21. august 2022 kl. 17.57

Det var en entusiastisk daglig leder i Vannområdet Hurdalsvassdraget/Vorma (HUVO) Helge B. Pedersen som fredag ettermiddag kunne fortelle at det nye løpet ut av Lysjøen var i rute. Graving av nytt løp hadde gått slik Pedersen hadde håpet; -bunnen i det nye løpet holdt, og de hadde ikke møtt på fjell under gravearbeidet. Da slapp de ekstraarbeidet det hadde vært med pigging og sprenging av det nye løpet.

Gravemaskinfører Jan Tore Johnsrud stod for graving og etterfølgende fascinerende presisjonsarbeid med plassering av stor stein i det nye utløpet. Leder av fiskeutvalget i Stange JFF Sigbjørn Stensrud flyttet masse og stein til og fra løpet med traktor og tilhenger. Etter at store steiner var plassert med nennsom hånd av Johnsrud ble mindre stein fylt på. Pedersen forklarte at den nye vannføringen ideelt sett skal jobbe et års tid slik at man kan se hvor elva legger igjen og hvor den graver. Prosjektet vil da om et års tid bestå av finjustering av det nye vannløpet slik at hastigheten på vannføringen og høyden på vannsøylene blir ideell. Når finjusteringen er utført skal gytegrus ut i kulpene.

HUVOs Pedersen kunne fortelle at det var to formål med den nye vannføringen ut av Lysjøen; at ørret på ett år og eldre skal klare terskler på 20 cm, og at ørret skal gyte i den nye bekken. De finjusterte tersklene ved kulpene skal i teorien være noe ørreten greier å forsere så lenge det er vannsøyle der, da skal fisken kunne greie hopp oppover i den nye løpet. Yngel vil være lett bytte for gjedda som finnes i Lysjøen, så det nye løpet blir bygget med tanke på at ørret med en viss størrelse, ett år og eldre, skal greie å ta seg opp den nye bekken da de har større sjanse for overlevelse i forhold til gjeddebestanden.

Ørreten vokser i gjennomsnitt 5-6 cm i året avhengig av stressfaktorer og generell mattilgang. Pedersen mente at man måtte ha et edruelig forhold til antall ørret som vil leve i Lysjøen i framtida, men at prosjektet forhåpentlig vil kunne føre til kilosørret i Lysjøen på litt sikt. I hele åa sørover, i 3,8 km er det bra forhold per i dag, og med restaureringsarbeidene og kultiveringstiltakene er forutsetningene gode for at ørretbestanden skal bli levedyktig i Lysjøen.

Fiskeutvalget med leder Sigbjørn Stensrud fikk ros av Pedersen med bidraget i det pågående gravearbeidet med nytt utløp, men ikke minst dro Pedersen fram restaureringstiltak til tre av innløpsbekkene til Lysjøen som fiskeutvalget har gjort forut for gravearbeidene som nå pågår.

Stange Almenning (SA) som grunneier står som søker av prosjektet, og Sigbjørn Stensrud forteller at samarbeidet mellom SA, HUVO, kommunene Eidsvoll og Stange samt Fylkeskommunene Viken og Innlandet hele vegen har vært positivt og godt. Stensrud oppfordrer alle foreningens medlemmer og andre interesserte til å besøke fiskeutvalget ved Lysjøen i anleggsperioden.

Vi minner om at selve Lysjøvegen ikke stenges i anleggsperioden og at det derfor er mulig å opprettholde gjeddekonkurransen, men at vegen OVER dammen til tider blir stengt i uke 34.

Lysjøen tv.20220819.jpg
Lysjøen. Lasting av masse fra det som blir ei naturlig fisketrapp. Foto: AMG

 

Jan Tore Johnsrud 190822 OML.JPG
En konsentrert gravemaskinfører Jan Tore Johnsrud med imponerende presisjonsarbeid. Foto: OML

 

Nytt utløp th gml utløp tv 190822 OML.JPG
Ny vannføring ut av Lysjøen er i ferd med å ta form. Foto: OML

 

Sigbjørn Stensrud 20220819.jpg
Leder av fiskeutvalget i Stange JFF Sigbjørn Stensrud tipper stein til å bygge bunn i det nye utløpet. Foto: AMG

 

Presisjonsarbeid Johnsrud 20220819.jpg
Stein plasseres i bunnen med stor presisjon av Jan Tore Johnsrud. Gammelt utløp sees til høyre. Fra venstre Sigbjørn Stensrud leder av fiskeutvalget Stange JFF og Helge B. Pedersen daglig leder HUVO. Foto: AMG