En fin kurshelg med grunnkurs ettersøk

Helgen 27.-28. april arrangerte hundegruppen til Os JFL grunnkurs ettersøk i Ulvehiet. Teoridelen ble gjennomført i den delen av klubbhuset som er minst påvirket av oppussingen som pågår, mens praksisdelen ble lagt til Endelausmarka, mellom PostNord-bygget og nye E39.

Publisert: 30. april 2024 kl. 13.04

Sist oppdatert: 30. april 2024 kl. 13.22

Lørdagen startet med teori hvor instruktørene Terje Wangsholm og Tom McWilliams, som begge er erfarne ettersøksjegere og ettersøksdommere, fortalte om sine erfaringer fra trening av ettersøkshunder. Instruktørene hadde også med mye utstyr de bruker både på trening av sine hunder og på ettersøk. Noe tid ble også brukt på valg av valp og hvordan man kommer i gang med sportrening allerede fra valpestadiet samt hvordan man trener videre frem til blod- og fersksporprøver. Selve sporprøvene og hvordan de gjennomføres, ble også gjennomgått på kurset.

Etter noen timer med teori på lørdagen, reiste alle deltakerne ut til Endelausmarka og la noen blodspor som fikk ligge over natten. Sporene ble lagt ut i fra hundenes erfaringsnivå, som varierte litt. Her var det med både valper helt uten erfaring og eldre hunder som hadde litt erfaring fra før.

Søndagen startet i Endelausmarka, hvor alle fikk gått sporene som ble lagt dagen i forveien, med sine hunder. I tillegg til Tom og Terje, ble også Hogne Markhus og Raymond Espeland med som hjelpeinstruktører. Instruktørene kom med konstruktive tilbakemeldinger og tips til hundeførerne de gikk med. Alle kom frem til klauven og hundene fikk positive opplevelser med, for noen, sine aller første blodspor.

Så ble det lagt ytterligere et spor av alle deltakerne. Disse sporene lå bare en times tid før hundene ble satt på sporet, men til gjengjeld ble det lagt inn litt flere momenter i form av vinkler, avhopp og lengde. Alle hundene tok disse sporene veldig fint og både hunder og førere fikk enda flere positive opplevelser med å gå blodspor. De siste sporene var nok betydelig mye lettere for hundene, da de var så ferske, men for treningens del, er det fint med litt variasjon. Spor som har lagt bare en kort periode, er gjerne bedre å trene på for uerfarne hunder. Eldre blodspor krever mer konsentrasjon av hunden, men vi fikk erfart begge deler og hundene lærer av det.

Etter sporene var gått, dro vi tilbake til Ulvehiet for en siste teoriøkt om "de første ettersøkene". Altså hvordan man helst bør komme i gang med reelle ettersøk, etter at ekvipasjen (hund og fører) er godkjent for ettersøk. Regelverket for ettersøk i viltloven, utøvelsesforskriften og hundeloven var man også innom avslutningsvis.

Instruktørene var veldig fornøyd med kurset. Det samme virket deltakerne å være, basert på uttalelser både under kurset og i etterkant. Målet var jo å gi deltakerne en innføring i trening av ettersøkshund og samtidig motivere dem til å trene videre på egen hånd i etterkant av kurset. Det håper vi at vi fikk til på en god måte!

Nå er ikke dato for neste tilsvarende kurs fastsatt enda, men dette ga mersmak, så flere kurs blir det fremover. Følg med i aktivitetskalenderen til Os JFL på nettsidene eller ta kontakt med hundegruppen, hvis du som leser dette er interessert i å bli med på fremtidige grunnkurs ettersøk.

Foto: Tom McWilliams
Hund og fører på sporet. Foto: Tom McWilliams.

 

Foto: Tom McWilliams
Terje deler av egne erfaringer om de første ettersøkene. Foto: Tom McWilliams

 

Foto: Tom McWilliams
En fornøyd NES med klauven ved sporslutt. Foto: Tom McWilliams.

 

Foto: Tom McWilliams
Fornøyd hund og fører ved sporslutt. Foto: Tom McWilliams