Lokkejakt på rev

Lokkejakta utføres ved at jegeren ved hjelp av lyd lokker reven inn på skuddhold. Lokkjakt kan drives hele jaktsesongen i områder hvor man vet at det ferdes en del rev, eksempelvis rundt avfallsplasser og nyslått eng.

Publisert: 07. juni 2021 kl. 11.59

Sist oppdatert: 31. mai 2021 kl. 19.46

Når reven kommer inn etter lyden kommer den ikke forsiktig, men ofte etappevis i fullt firsprang. Dette får jegerblodet til å bruse!

Vinterlokking

Bes​te tidspunkt : 1. oktober til 1. desember, og 1. mars til 15. april.

Når revene har blitt litt større og tøffere, er det på tide å ta fram de kraftige lydene. Da er det hareskrik i ulike varianter som er tingen. 

Her er det viktig å sitte slik at du har god oversikt i den retningen vinden blåser, da reven ofte dukker opp i det området for å prøve å få lukten av det som gjør at haren skriker. Sitter du riktig, skal du få se reven i det den kommer ut på et åpent jorde, islagt vann, stor myr etc, og få skutt den før den kommer fram til der lukta av deg blåser.

Gode vintertips​​

Her er det meget viktig å ha tenkt ut akkurat hvor du skal sitte på forhånd: 50 meter feil kan gjøre at reven får lukta av deg før du får se den. 

  • ​Lokk KUN under gode forhold, ALDRI i mer løssnø enn ca 30 cm. Reven orker ikke å løpe langt når det er løssnø. Hard skare er det optimale føret, men barmark går også fint.
  • Første gangen du lokker en plass, er det alltid best sjanse for at det kommer rev. 
  • Ikke lokk for ofte med hareskrik på samme post. Start med en kraftig fuglefløyte eller et forsiktig hareskrik, og avslutt med et kraftig hareskrik, gjerne 10-15 minutter med hver lyd. 
  • Flytt deg gjerne 1-2 km før du prøver en ny post. 
  • Første posten om morgenen og​ siste posten på kvelden er de beste.

Sommerlokking: (15. juli-01. okt)

15. juli, midt i skoleferien, er det på tide å bytte bort badeshortsen med rifla eller hagla. Nå er sjansen for å få fram rev på lokkelydene på sitt aller største i løpet av hele året. Sommernatta er lys, og det er kun et par timer midt på natta at skytelyset er for dårlig. 

På sommeren er det viktig å bruke fløyter og lyder som er fristende for de unge revene, da det er disse det er flest av. Musepip, skada fugl, kaninskrik og rådyrkillingskrik er de vanligste lydene. Nyslåtte grasjorder er uten tvil en revemagnet, og er du på plass samme kveld eller neste morgen er det meget sannsynlig at du vil få se Mikkel Rev på jakt etter mus.

Kompisjakt​​​

På sommeren plasserer jeg meg alltid slik at jeg lokker med vinden mest mulig i ansiktet, og lokker mot steder der jeg tror reven er, enten et nyslått jorde eller mot et revehi. For de som ikke har rifle, så er det gode sjanser å få reven helt inn på haglehold når en lokker med sommerlydene. 

  • Jakt gjerne to kamerater sammen, sitt rygg mot rygg, slik at dere unngår at det dukker opp rev bak ryggen på dere som ikke blir oppdaga. 
  • Lokk 4-5 minutter med hver lyd, og prøv gjerne 3-4 ulike lyder på hver post. 
  • Kommer det ikke noe, så flytt 5-600 meter og prøv på nytt. 
  • På nyslåtte jorder kan man gjerne sitte litt lenger, da reven som regel kommer før eller senere

Lokkelyder i NJFF-appen 

I NJFF-appen ligger en rekke fløytelyder for lokking. Da kan du høre hvordan det skal høre ut når du selv skal teste lokkejakt. Med andre ord et ypperlig utgangspunkt for trening før selve jakta. 

​​Her kan du laste ned NJFF-appen i App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.

Lokkeskolen er også tilgjengelig på YouTube.