Bli god med børsa
For å bli god med børsa, er det egentlig bare en ting som gjelder – kom deg på skytebanen og tren med våpenet ditt.
Publisert: 28. april 2022 kl. 08.38
Sist oppdatert: 03. mai 2023 kl. 09.03
Skaper trygghet
Gode skyteferdigheter bør være en prioritet for alle som er opptatt av jakt. En jeger som er trygg på våpenet sitt, som skyter regelmessig og har godt treningsgrunnlag, vil rett og slett være en bedre jeger.
I selve jaktsituasjonen vil man kunne skyte mer presist, noe som minsker sjansen for skadeskyting og unødvendig lidelse for dyrene. Man bygger dessuten opp den sportslige selvtilliten hvis man legger ned tid på å terpe teknikk på skytebanen. Dette bidrar til å øke både reaksjonsevne og handlekraft når fuglen eller haren plutselig smetter fram.
Sikker håndtering av våpen er i seg selv en trygghet for alle som ferdes der det jaktes, enten man er en del av jaktlaget eller ikke.
Våpentilpasning
Det er et stort poeng å ha et våpen som passer deg og din anatomi. Passer ikke våpenet, resulterer dette i dårlige skudd. Er du usikker på ditt våpen, kan du høre med en instruktør på skytebanen. Alternativt kan du snakke med en fagperson i en våpenhandel.
Hva gjør man i de tilfellene en ungdom i vekst skal benytte et våpen som ikke passer? Også her bør man høre med en instruktør eller våpenhandler om man skal bygge på våpenet med midlertidig papp eller kappe, slik at våpenet passer bedre. Er kolben for lang, kan denne sages, men det anbefales ikke. Det kan jo tenkes at ungdommen passer våpenet perfekt når han er ferdig utvokst.
Tips til nye jegere
Er man fersk jeger, kan det føles fremmed å besøke skytebanen for første gang. Mye vil være nytt og uoversiktlig, og man er redd for å gjøre feil. Når du først har avlagt jegerprøven og du er kvalifisert for å jakte, trenger du å praktisere våpenbruk, og skytebanen er stedet hvor du legger grunnlaget for det som kan bli en lang og givende jegerkarriere.
- Hvor kan jeg skyte?
Mer enn 350 av våre lokalforeninger har egne skytebaner, og sannsynligvis har du en rett i nærheten av deg. Her finner du oversikten over banene med kontaktopplysninger til lokalforeningen. Du finner også oversikt over skytebaner i NJFF-appen. (App Store og Google Play). For informasjon om åpningstider, kurstilbud og annen informasjon om din nærmeste skytebane, anbefaler vi å ta kontakt med den lokale jeger- og fiskerforening.
- Hva må jeg ha med meg til skytebanen?
Hørselvern, våpenkort og kontanter (det er ikke alle baner som tar Vipps) og kammerflagg for rifle. Skal du skyte opp til storviltprøven med rifle, må du ha med Trenings- og jaktpatroner og jegeravgiftskort. - Hvem lærer meg opp på skytebanen?
De fleste lokallag i NJFF tilbyr jevnlig kurs for nybegynnere og ungdom, og har også egne jentekurs. Instruktørene er gjerne gode hagle- og rifleskyttere med flere års jakterfaring. De har tatt instruktørkurs, og må også gjennomføre et oppdateringskurs hvert femte år. De er en flott kunnskapsressurs, som du som er fersk jeger vil ha stor glede av på skytebanen. En skyteleder, også kalt standplassleder, er ansvarlig for aktiviteten på skytebanen.
- Hvilke regler gjelder på skytebanen?
Det er på skytebanen som ellers i samfunnet – noen regler er skrevet ned, andre handler om kutyme og er ikke nødvendigvis nedfelt noe sted. Spør en instruktør eller standplasslederen om du lurer på noe. De følgende reglene er viktige:
1. Våpenet skal bæres åpent og tomt for ammunisjon, brukket våpen eller tilbaketrukket sluttstykke.
2. Hold orden på ammunisjonen.
3. Berør ikke annen skytters utstyr uten hans eller hennes samtykke.
4. Hold barn borte fra standplass og sikkerhetssone.
5. Lading skal bare skje på anvist standplass, og etter anvisning av standplassleder.
6. Ladd våpen skal alltid peke i skyteretningen.
7. Når sikkerhetsmerke vises, skal ammunisjon straks tas ut av våpenet.
8. Bruk hørselvern
- Hvilken form for skyting kan jeg drive med?
Det vanligste er å skyte på blink eller på leirduer. Leirdueskyting med hagle er utmerket trening for haglejegere, og det finnes leirduebaner som simulerer de fleste jaktsituasjoner. Skal du på elgjakt eller jakte annet storvilt med rifle, er du pålagt årlig å gjennomføre 30 obligatoriske treningsskudd, samt ta storviltprøve. Treningsskuddene kan avgis på valgfritt mål, for eksempel kan de skytes på dyrefigurer eller løpende elg. Ta kontakt med din lokale forening for mer informasjon.