Bearnaisesaus
Bearnaisesaus er biffens saus, og den kan passe like godt til vilt som til okse. Prøv den neste gang du har elgbiff på menyen.
Utfordrende•50 min
Ingredienser
Antall porsjoner
4
Bearnaisesaus:
300 g
smør
1 stk
sjalottløk
1 dl
hvitvin
0.5 dl
hvitvinseddik
0.5 ts
hvitmalt pepper
2 ss
tørket estragon
3 stk
eggeplommer
3 ss
vann
1 ss
sitronsaft
0.5 ts
salt
0.5 ts
pepper
Slik gjør du:
Bearnaisesaus:
Smelt smør i en kjele ved middels varme slik at det blir klarnet. Sett det til side.
Finhakk sjalottløken.
Ha løk, hvitvin, hvitvinseddik, pepper og tørket estragon i en kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen under halvparten. Sil væsken.
Ha eggeplommene og reduksjonen i en liten kjele eller en bolle (metall eller glass). Sett bollen over en gryte med kokende vann slik at du har et vannbad. Pass på at bollen ikke er nær det kokende vannet. Visp til blandingen er luftig og begynner å tykne.
Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. Følg med så sausen ikke skiller seg.
Tips:
Skulle uhellet været ute og sausen skiller seg, ikke fortvil. Visp sammen en eggeplomme i en liten kjele og sett den over vannbadet. Tilsett den skilte sausen i en tynn stråle i eggeplommen under konstant visping.
Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Gode sauser til vilt og fisk
En god saus er med på å gi måltidet en ekstra god smaksopplevelse. Den binder rett og slett retten sammen. Vi har samlet alle våre sauser til vilt og fisk, og håper du finner en som smaker.