Eltefritt grytebrød

Eltefritt grytebrød smaker helt herlig med deilig pålegg eller som tilbehør tilbehør til både supper og gryteretter. Det beste av alt – det er så enkelt å lykkes med denne type bakst.

MiddelsOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

1

Eltefritt grytebrød:

300 g

siktet hvetemel

300 g

sammalt hvetemel finmalt

0.5 ts

tørrgjær

5 dl

vann

1 ts

salt

Tips

Rør for eksempel sammen deigen fredag morgen, så har du ferskt og godt grytebrød til helgen. 

Slik gjør du:

Eltefritt grytebrød:

Ha siktet hvetemel og sammalt hvetemel finmalt, tørrgjær, kaldt vann og salt i en bakebolle. Rør det raskt sammen med en sleiv. Deigen skal være litt klissete. 

 

Dekk bakebollen med plast, og hev deigen i 12-20 timer på kjøkkenbenken. 

Dryss godt med mel på kjøkkenbenken og ta deigen ut av bakebollen og over på kjøkkenbenken. Ha litt mel på topp og brett sammen deigen fra kantene inn mot midten. Gjenta bretteprosessen og bruk mer mel om den er veldig klissete. 

Pass på at du har godt med mel på kjøkkenbenken, og legg deigen med brettesiden ned. Ha en stor bakebolle på topp, og la den etterheve i 1.5 time. 

Varm opp ovnen til 250 grader og plasser en stor jerngryte som måler cirka 24 centimeter i diameter i ovnen slik at gryten varmes opp. Det tar cirka 20 minutter.

Ta gryten ut av ovnen, dryss litt hvetemel i bunnen av gryten og ha deigen over i gryten med brettesiden opp. Dryss litt hvetemel på toppen av deigen, legg på lokk og stek i 30 minutter.

 

 

Tips

Du kan gjerne ha frø på topp. Både linfrø, sesamfrø, solsikkefrø, og gresskarfrø passer godt.

Senk temperaturen til 200 grader og ta av lokket. Stek videre i cirka 20 minutter til skorpen er gyllen og sprø.

 

Avkjøl på rist før du serverer brødet.

Flere oppskrifter med tilbehør finner du her