Fish and chips
Fish and chips er en engelsk rett som serveres på både gatekjøkken, puber og restauranter i mange land. Når man omtaler kombinasjonen av frityrkokt fisk og potet brukes ofte navnet «fish and chips», også i Norge.
Enkel•60 min
Ingredienser
Antall porsjoner
4
Tartarsaus:
3 stk
eggeplommer
1 ss
dijonsennep
3 ss
hvitvinseddik
1.5 dl
rapsolje
0.5 ts
salt
0.5 ts
pepper
0.5 stk
sitron
0.5 stk
rødløk
5 skiver
syltegaurk
1 ss
kapers
1 neve
frisk persille
5 stk
grønne oliven
Fish and chips:
100 g
siktet hvetemel
50 g
maizena
1 ts
bakepulver
200 ml
kald øl
1 ts
salt
800 g
torskefilet
2 dl
siktet hvetemel
8 stk
poteter
1 l
frityrolje
Tilbehør:
Til fish and chips er det mest vanlig å bruke torsk, men du kan også bruke fisk som sei og hyse.
Slik gjør du:
Tartarsaus:
Pisk sammen eggeplommene, dijonsennep og hvitvinseddik, og hell oljen gradvis i en jevn strøm til du har en tykk, kremaktig majones. Krydre etter smak og tilsett en skvis sitron.
Finhakk rødløk, sylteagurk, kapers, persille og oliven, og rør det inn i majonesen. Sausen skal være fyldig og klumpete.
Fish and chips:
Bland sammen hvetemel, maizena og bakepulver, og visp inn øl til du har en jevn røre. Tilsett salt.
Del fisken i passe store stykker. Vend fiskebitene i litt hvetemel og dypp de så i frityrrøren.
Del potetene i tykke staver.
Varm opp en tykkbunnet kjele med frityrolje til 180 grader. Friter chipsene i 5-6 minutter. Sett til side på kjøkkenpapir.
Ha fiskefiletene i den samme oljen, og friter i cirka 5 minutter, til fisken er gyllen. Ha fisken over på et kjøkkenpapir. Du kan holde fisken varm i stekeovnen på 100 grader.
Øk varmen på oljen til 200 grader. Legg chipsen tilbake i oljen i ytterligere 2–3 minutter, og ha dem over på kjøkkenpapir. Server fish and chips med tartarsaus og en skvis sitron.
Tips:
I Storbritannia blir fish and chips vanligvis servert med salt og eddik, gjerne malteddik. Med årene har det også blitt mer vanlig med tilbehør som ertestuing, karrisaus, majones og ketchup. I Norge serveres den ofte med remulade.