Fisketajine

Lamia El Jardani fra Marokko disker gjerne opp med fisketajine på bålet når hun tar med seg turgruppen, Kvinner av friluft på tur. Dette er en tradisjonell marokkansk rett som smaker like mye som den er fargerik.

Publisert: 21. juni 2021 kl. 19.21

Sist oppdatert: 21. juni 2021 kl. 11.48

Marokkansk mat lages når det er selskap. Det smaker nemlig bedre med flere, dessuten nytter det nesten ikke å lage til bare to, ifølge Lamia som er opptatt av å ta med seg den marokkanske matkulturen – spesielt krydderet. Det handler om matglede sammen. Lamia tar også med seg kunnskapen om å rense og filetere fisk – det er det nemlig helt vanlig at alle barn lærer seg tidlig i Marokko.

Lamia kom til Norge for 14 år siden. I dag bor hun i Oslo. Turgruppen, Søstre & friluft, er viktig for henne. Hun ønsker å vise kvinner fra andre land der det ikke er trygt å ferdes i skogen, at dette er noe som er helt trygt i Norge.

Fisketajine-4.jpg
Fisketajine-5.jpg
Lamia El Jardani (t.h.) fikk god hjelp av turvenninnen, Saliha Azagagh.

Oppskrift
Fisketajine

Ingredienser
4 personer:

1 bunt persille eller 1 selleristang
Marinade:
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss paprikapulver
2 ss gurkemeie
2 ss spisskum
1 ss chiliflak
0.5 glass vann
1 neve finhakket persille
1 neve finhakket koriander
2 fedd finhakket hvitløk
800 gr Røyefilet
Grønnsaker:
4 stk gulrøtter
2 stk poteter
1 stk søtpotet
1 stk grønn paprika
2 stk tomater
0.5 glass matolje/olivenolje
1 stk sitron
3 stk hvitløksbåter
2 stk rød eller grønn chili
Koriander/Persille
 

Slik gjør du:

  1. Du trenger 1 tajine (leiergryte). På bunnen av tajinen skal du legge persillestengene, bruker du ikke persille kan du bruke selleristang i stedet, dette er slik at maten ikke setter seg fast i bunn.

Marinade:

  1. Bland sammen krydderet i en bolle. Tilsett vann og rør det godt sammen. Tilsett sitronsaft, persille, koriander og hvitløk. 
  2. Bland røyefileten med fisken i en bolle, og la fisken ligge i marinaden mens du ordner resten.​

Grønnsaker:

  1. Del gulrøtter, poteter, søtpotet, tomater, paprika og sitron i skiver.
  2. Legg gulrøttene over persillebunten/selleristangen. Deretter et lag med potetskiver over, Ha på røyefileten over potetsengen sammen med tomater og paprika.
  3. Hell over marinaden sammen med et halvt glass med olje (Matolje/olivenolje). Topp med sitronskiver, hvitløksbåter og hele chili. 
  4. ​Sett så på lokket, sett tajinen på ovnen/bålet og stek på lav varme i ca. 30 min.
Fisketajine-2.jpg