Gammeldags sild og abbor med grønnsaker

Gammeldags sild er en rett som Karolina Plaszewski har tatt med seg fra Polen. Den serverer hun som både tilbehør og på brødskive. Fisk og grønnsaker i form er en vanlig middagsrett, men for Karolina var det første gang hun tilberedte det med abbor.

Publisert: 21. juni 2021 kl. 18.47

Sist oppdatert: 21. juni 2021 kl. 08.38

I Polen er det veldig vanlig å røyke fisk. Selv har Karolina røykeovn i hagen hjemme i Røyken. 

Hun har bodd i Norge i syv år, og har med seg matkulturen fra Polen, selv om familien også spiser både norske retter som fårikål og andre internasjonale retter i hverdagen. Men er det selskap – da serveres det polsk og da er det tre retter med suppe, kjøtt eller fisk og dessert på menyen. Søndagsmiddager med hele familien, mye mat og god tid er viktig i Polen. Mat og samhold er en fellesnevner.

Karolina med gammeldags sild
Karolina med gammeldags sild.

 

Karolinas sønn er fornøyd med abboren han fikk servert.
Karolinas sønn er fornøyd med abboren han fikk servert.

Oppskrift
Abbor med grønnsaker

Ingredienser
4 personer:

800 gr abbor
Krydder til fisk:
1 ts salt
1 ts pepper
0.5 ts chili
2 fedd hvitløk
1 ts timian
2 ss smør
Saften av en sitron.
Grønnsaker:
1 stk brokkoli
1 stk blomkål
4 gulrøtter
4 stk sjalottløk
10 perlepoteter
Sitronskiver, salt, pepper og dill.

Slik gjør du:

  1. Varm opp stekeovnen til 180 grader.
  2. Flå, fileter og vask abboren.
  3. Legg abborfiletene i en ildfast form, og krydre med salt, pepper, chili og timian.
  4. Skjær så hvitløk i skiver og legg hvitløk oppå fiskens flate med smør og sitronsaft.
  5. Skyll grønnsakene. Del brokkoli og blomkål i mindre buketter. Del gulrøttene i skiver og skrell sjalottløken.  Dander grønnsakene rundt fisken. Avslutt med noen sitronskiver, salt, pepper og dill.
  6. Stekes i ca. 20 minutter.​​
  7. Perlepotetene kokes i mellomtiden og serveres sammen med fisken.

Oppskrift
Gammeldags sild

Ingredienser
1 porsjon:

500 g filet av sild
3 ss eddik
2 stk løk
0.5 ts pepper
1 ss merian
1 stk laurbærblad
2 stk allehånde (hele bær)
8 ss solsikkeolje
5 stk tørkede svisker
2 stk sylteagurk
200 g tomatpuré

Slik gjør du:

  1. Skyld sildefiletene i vann, og legg dem i en bolle med kaldt vann for å skylle bort resterende salt. La de ligge i 30 min. Bytt vannet 2-3 ganger underveis. Ta sildefiletene ut av vannet og tørk dem godt. Del dem i 2 cm skiver.
  2. Ha eddik i en glassbolle sammen med sildeskivene, rør om og la de stå i 30 min.
  3. Del løken i små biter.
  4. Varm opp en stekepanne med olje på middels høy varme, og fres løken til den er gyllen. Tilsett malt pepper, merian, laurbærblad og allehånde, stek i 2 min.
  5. Del tørkede svisker i små biter og legg til i stekepannen, stek på middels varme i 2 min.
  6. Del sylteagurken i små biter og ha det over i stekepannen sammen med tomatpuré. Bland alt sammen og la det småkoke i noen minutter. Tilsett resten av oljen.
  7. Ta stekepannen av varmen, og la det kjøle seg.
  8. Legg sild og saus i et stort glass lag på lag. Sett på lokk og la det stå i kjøleskap over natten.

Tips: Denne retten smaker best etter tre dager i kjøleskap. Kan oppbevares i ca. 3 uker.

Polsk mat-3.jpg