Gås i kål
Visste du at Norges nasjonalrett, fårikål, stammer fra gås i kål? Oppskriften «Nedlagt gaas i hvidkaal» kommer fra kokeboken «Fulstændig norsk kokebok» fra 1835, skrevet av Karen Dorothea Bang.
Enkel•Over 60 min
Ingredienser
Antall porsjoner
4
Gås i kål:
1.5 kg
lår/bryst av kål
1.5 kg
kål
2 ss
hel pepper
2 ts
salt
3 dl
vann
8 stk
poteter
Slik gjør du:
Gås i kål:
Legg kjøtt, kål, hvetemel og hel pepper lagvis i en stor gryte.
Tips:
Noen liker også å jevne fårikålen. Strø 2-3 ss hvetemel mellom lagene.
Kok opp vann og hell det over i gryta. Ha på salt og la det koke opp.
La gås i kål trekke til kjøttet er mørt. Det tar litt lenger tid enn vanlig fårikål, så man bør beregne 3-4 timer. Eventuelt kan du lage den dagen før. Som fårikål, så smaker også gås i kål bedre dagen derpå.
Server gås i kål med kokte poteter.
Gås i kål fra Danmark
Det er Dorothea Bangs oppskrift som inneholder den eldste versjonen av det vi i dag kaller fårikål i Norge. I hennes oppskrift antydes det at fårekjøtt kan brukes i stedet for gås, og man mener at årsaken til at vi i Norge gikk fra gås til får var på grunn av tilgangen på råvarene.