Klassisk juletorsk
Den tradisjonelle julematen i Norge består av svineribbe, pinnekjøtt, lutefisk og juletorsk. Klassisk juletorsk har sin opprinnelse i områder på Sørlandet og Sør-Vestlandet, og serveres ofte med gulrøtter, poteter og sandefjordsmør.
Enkel•50 min
Ingredienser
Antall porsjoner
4
Juletorsk:
1.2 kg
torsk
2 ss
salt
Sandefjordsmør:
2 dl
fløte
200 g
smør
1 ss
sitronsaft
0.5 ts
salt
0.5 ts
pepper
3 ss
frisk persille
Tilbehør:
700 g
poteter
4 stk
gulrøtter
0.5 ts
salt
2 ss
honning
Tips:
Selv om mange liker å holde seg til tradisjonene når det gjelder selve julemåltid, så ser man at tilbehør til juletorsken kan variere. Noen velger baconsmør eller eggesmør som saus, og ertepure, rotmos eller rosenkål som tilbehør.
Slik gjør du:
Juletorsk:
Kok opp en stor kjele med vann, salt og laurbærblad på høy varme. Når vannet koker, trekker du kjelen fra platen og har i torskeskivene.
Sett kjelen tilbake på platen og skru ned til laveste temperatur. Vannet skal ikke koke. La fisken få trekke til den akkurat slipper beina.
Sandefjordsmør:
Ha fløten i en kjele på middels høy varme, og kok den til den tykner.
Ta kjelen av platen og pisk inn smør. Sausen må ikke koke når dette gjøres, da vil den skille seg.
Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Rør inn finhakket persille rett før servering.
Tilbehør:
Skrell potetene og gulrøttene. Del gulrøttene i skiver.
Kok opp en kjele med saltet vann på høy varme, og kok potetene til de blir møre.
Kok opp en kjele med vann og honning på høy varme, og kok gulrøttene til de blir møre.
Servering:
Server juletorsken med nykokte poteter, gulrøtter og sandefjordsmør.
Fersk fisk i julen
Fersk fisk i julen kan spores tilbake til 1800-tallet. Hvis husfaren ikke greide å skaffe fersk fisk, var hans straff å sitte på nausttaket eller i fjæresteinene. I Nord-Norge var dette knyttet til kveita. Fersk torsk som julemiddag er dokumentert tilbake til 1800-tallet, men er en typisk skikk fra katolsk tid. (Kilde: www.snl.no)