Hva er ikke bedre enn nybakt gjærbakst med nyplukkede bær? Kringle med vaniljekrem og blåbær smaker rett og slett helt nydelig.

Kringle med vaniljekrem og blåbær

Hva er ikke bedre enn nybakt gjærbakst med nyplukkede bær? Kringle med vaniljekrem og blåbær smaker rett og slett helt nydelig.

MiddelsOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

1

Kringle:

1 kg

siktet hvetemel

200 g

sukker

2 ts

vaniljesukker

50 g

gjær

5 dl

romtemperert melk

2 stk

egg (1 til pensling)

150 g

smør

5 dl

vaniljekrem

3 dl

blåbær

2 ss

sukker

2 ss

kanel

3 ss

perlesukker

Tips:

Du kan fylle denne kringlen med andre bær også. Ønsker du makronfyll eller eplefyll kan du selvsagt bytte ut det med vaniljekremen. Eller ha på begge deler. Bruk det fyllet du liker best. 

Slik gjør du:

Kringle:

Ha hvetemel, sukker, vaniljesukker, gjær, romtemperert melk og 1 egg i en bakebolle, og elt med en kjøkkenmaskin på lav hastighet i 10 minutter. 

Tips:

Dette er en stor kringle. Du kan fint lage to kringler eller halvere mengden om du ønsker å lage den mindre. 

Del 150 gram kaldt smør i terninger, og elt det inn i deigen på middels hastighet til deigen slipper bollen cirka 10 minutter.

Dekk bollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve på kjøkkenbenken til den har doblet i størrelse. Cirka 1 time.

kringle-3.jpg

 

Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over på benken. Kjevle deigen til den er cirka 1.5 cm tykk og rektangelformet.

 

Bre et jevnt lag med vaniljekrem over deigen, og dryss over sukker og kanel. Avslutt med blåbær på topp.

Rull leiven sammen fra langsiden og opp. Legg skjøten ned.

Del rullen i to på langs med en skarp kniv. Vend hver del med snittflaten opp.

kringle-2.jpg

 

Ha bakepapir på et stekebrett. Legg de to delene sammen med endene i kryss og legg de i midten øverst på stekebrettet. Tvinn de to delene sammen sammen ved å legge hver del over hverandre annen hver gang mens du former den til en sirkel. Pass på at snittflaten hele tiden peker opp. Fest endene sammen. 

kringle-5.jpg

 

Ha plast over, og hev i 40 minutter. Varm opp stekeovnen til 190 grader.

Pisk et egg, og pensle kringlen. Dryss over perlesukker.

Stekes på midterste rille i stekeovnen i cirka 30 minutter.

kringle-9.jpg