Kringle med vaniljekrem og blåbær
Hva er ikke bedre enn nybakt gjærbakst med nyplukkede bær? Kringle med vaniljekrem og blåbær smaker rett og slett helt nydelig.
Middels•Over 60 min
Ingredienser
Antall porsjoner
1
Kringle:
1 kg
siktet hvetemel
200 g
sukker
2 ts
vaniljesukker
50 g
gjær
5 dl
romtemperert melk
2 stk
egg (1 til pensling)
150 g
smør
5 dl
vaniljekrem
3 dl
blåbær
2 ss
sukker
2 ss
kanel
3 ss
perlesukker
Tips:
Du kan fylle denne kringlen med andre bær også. Ønsker du makronfyll eller eplefyll kan du selvsagt bytte ut det med vaniljekremen. Eller ha på begge deler. Bruk det fyllet du liker best.
Slik gjør du:
Kringle:
Ha hvetemel, sukker, vaniljesukker, gjær, romtemperert melk og 1 egg i en bakebolle, og elt med en kjøkkenmaskin på lav hastighet i 10 minutter.
Tips:
Dette er en stor kringle. Du kan fint lage to kringler eller halvere mengden om du ønsker å lage den mindre.
Del 150 gram kaldt smør i terninger, og elt det inn i deigen på middels hastighet til deigen slipper bollen cirka 10 minutter.
Dekk bollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve på kjøkkenbenken til den har doblet i størrelse. Cirka 1 time.
Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over på benken. Kjevle deigen til den er cirka 1.5 cm tykk og rektangelformet.
Bre et jevnt lag med vaniljekrem over deigen, og dryss over sukker og kanel. Avslutt med blåbær på topp.
Rull leiven sammen fra langsiden og opp. Legg skjøten ned.
Del rullen i to på langs med en skarp kniv. Vend hver del med snittflaten opp.
Ha bakepapir på et stekebrett. Legg de to delene sammen med endene i kryss og legg de i midten øverst på stekebrettet. Tvinn de to delene sammen sammen ved å legge hver del over hverandre annen hver gang mens du former den til en sirkel. Pass på at snittflaten hele tiden peker opp. Fest endene sammen.
Ha plast over, og hev i 40 minutter. Varm opp stekeovnen til 190 grader.
Pisk et egg, og pensle kringlen. Dryss over perlesukker.
Stekes på midterste rille i stekeovnen i cirka 30 minutter.