Rask rype i rømmesaus er signert TV-kokk og kokebokforfatter, Charlotte Mohn Gaustad. Denne retten er nydelig på smak, og både rask og enkel å lage. Charlotte gir deg dessuten gode tips til å flå rype.

Rask rype i rømmesaus

Rask rype i rømmesaus er signert TV-kokk og kokebokforfatter, Charlotte Mohn Gaustad. Denne retten er nydelig på smak, og både rask og enkel å lage. Charlotte gir deg dessuten gode tips til å flå rype.

Enkel40 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Rask rype:

4 stk

ryper

3 ss

olje

2 ss

smør

Rømmesaus:

4 ss

meierismør

4 dl

eplemost

8 ss

seterrømme

6 stk

knuste einebær

6 skiver

brunost

4 ss

tyttebær

Tilbehør:

500 g

rosenkål

100 g

bacon

1 ss

smør

Tips:

Både rype, due og trost mm. kan tilberedes på denne måten. Skal du tilberede litt større fugl, så trenger brystene litt lengre varmebehandling. Et smart tips er å ettersteke de større brystene i ovnen etter at de er brunet i pannen. Sett gjerne i et steketermometer og ta dem ut når kjernetemperaturen er på ca 57 grader. 

Slik gjør du:

Rask rype:

 

Dypp fuglen i litt kaldt vann slik at fjærene ikke fyker utover hele kjøkkenet, og legg fuglen med brystene opp. Lag et snitt i skinnet. Bruk hendene dine til å dra skinnet til side. Skjær ut brystene på fuglen, eventuelt lårene. Dra skinnet av på resten og kok kraft på skroget. 

 

Varm opp en stekepanne på middels høy varme og ha i litt olje. Legg brystene ned i stekepannen med skinnside ned, og la de få fin farge på den ene siden. Snu brystene og trekk stekepannen så vidt til siden. 

 

Legg i litt smør som du øser over kjøttet. Gi brystene fin farge på den andre siden, ikke stek dem for lenge, da blir de tørre. Ta brystene ut og la dem hvile på en tallerken.

Rømmesaus:

 

Tilsett eplemost og la det koke opp. Ha deretter i rømme, brunost, tyttebær og knuste einebær. Smak til med salt og pepper.

 

Smak deg frem

Målene som er oppgitt er cirkamål, det er viktig å smake seg frem.

Kok til passe tykk saus, juster eventuelt med mer væske.

Legg brystene tilbake i sausen og la de trekke til seg litt varme og smak i cirka 1 minutt uten at det koker.

 

Serveres med forvellet rosenkål som stekes samen med bacon og smør.

Flere oppskrifter med rype