Rømmegrøt

Vi gir deg oppskriften på tradisjonell rømmegrøt med sukker og kanel og en vri med tørket reinsdyrkjøtt. Den fløyelsmyke grøten har lange tradisjoner i Norge og på sankthans var den før i tiden selve betydningen for at avlingene hadde gått bra.

Enkel30-40 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Rømmegrøt:

5 dl

seterrømme

2 dl

hvetemel

5 dl

helmelk

0.5 ts

salt

Tilbehør:

4 ss

sukker

4 ts

kanel

4 ss

smør

Tørker reindyrkjøtt:

200 g

flatbiff av reinsdyr

1 ts

salt

1 ts

tørket timian

1 ts

pepper

3 ts

sukker

Slik gjør du:

Rømmegrøt:

 

Ha seterrømmen i en kjele og la den koke i cirka fem minutter på middels varmen mens du hele tiden rører slik at den ikke svir seg.

 

Ta kjelen av platen, sikt halvparten av melet og ha det over i kjelen med rømmen. Rør kraftig.

Skru ned varmen og la rømmen småkoke på svak varme til smøret pipler frem.

Ta av smøret med en skje før du rører inn resten av melet og sper på med melken. Rør godt mellom hver gang.

La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.

 

Server med tørket reinsdyrkjøtt eller med sukker, kanel og smør. Du kan enten servere med smøret som skilte seg ut under kokingen, eller servere med en klatt smør på topp. Det smelter fort på varm grøt.

rømmegrøt-2.jpg
KLASSISK RØMMEGRØT: Serveres med sukker, kanel og smør.

 

Tørker reinsdyrkjøtt:

Varm opp stekeovenen til 60 grader.

 

Skjær reinsdyrkjøttet i lange, tynne skiver.

Ha bakepapir på en stekeplate og legg skivene utover.

Bland sammen salt, tørket timian, pepper og sukker og dryss over kjøttet på den ene siden. Snu hver skive og dryss krydder på topp.

Sett stekeplaten på midterste rille og stek reinsdyrkjøttet i cirka 10-12 timer. Du kan ha en liten sleiv i døra.

 

Kjøttet skal være helt tørt når det er ferdig, og du skal kunne knekke det.

Flere oppskrifter med reinsdyr