Varmrøkt ørret
Varmrøkt ørret kan fint lages på primusen. Med denne enkle og raske metoden har du et herlig måltid på tur.
Enkel•60 min
Ingredienser
Antall porsjoner
4
Varmrøkt ørret:
800 g
ørret
2 ts
salt
2 ts
sukker
3 ss
einebær
Potetsalat:
500 g
perlepoteter
0.5 stk
purre
0.5 stk
rødløk
2 dl
creme fraiche
3 ss
majones
1 ts
dijonsennep
1 ss
sitronsaft
1 ts
salt
1 ts
pepper
100 g
reddikspirer
Utstyr som anbefales:
- 1 stor matboks
- Primus med kjele/ved
- Gass
- Lighter
- Stekespade
- Blader fra bjørk, or eller osp
- Pinner
Slik gjør du:
Dette gjør du hjemme:
Rens og skyll ørreten, og tørk den med litt papir.
Ha godt med salt og litt pepper i buken på fisken og legg den i en plastpose før du drar. Da får saltet tid til å trekke litt inn i fisken. Om du får fisk på tur renser du og fileterer du den og krydrer den godt.
Om du ikke tar sjansen på at du finner pinner og blader til røykingen på tur, så kan det sankes hjemme og legges i en pose.
Dette gjør du på turen:
Legg et par tynne pinner på kryss og tvers i bunnen av kjelen på primusen.
Legg en seng av einebær og blader fra bjørk, or eller osp på topp av pinnene.
Legg noen kvister på kryss og tvers over dette slik at det blir en slags rist fisken eller fiskebitene kan ligge på.
Sett kjelen på primusen og sett på et lokk. Ikke ha alt for sterk varme, men nok til at einebærene begynner å ryke.
La fisken røyke i 15-20 min, eller til kjøttet slipper beina. Tiden vil variere med størrelsen på fisken, så man må følge litt med.
Tips:
Mange tenker at å varmrøyke fisk krever både utstyr og tid, men det kan også gjøre veldig raskt og enkelt. Med denne metoden får du en ørret så saftig og god på smak, at det garantert ikke blir siste gang du røyker din egen fisk. Du kan gjerne salte og pepre ørreten kvelden før, eller krydre den godt om du er så heldig at du får fisk på kroken på selve turen. Du kan bruke all slags fisk, og spesielt abbor egner seg godt da den har mye bein. Får du stor fisk på kroken, så anbefales det å dele den i mindre biter før du har den i gryta.