Laksefiske i Namsen

De ville laksefiskene

Ørret, laks og røye er blant våre viktigste fiskearter. Det gjelder særlig med hensyn til sports- og fritidsfiske, men også for lokal verdiskaping.

Publisert: 30. juni 2021 kl. 10.30

Sist oppdatert: 04. april 2025 kl. 14.19

Laksens vandringer er kjent for de fleste, men også de to andre artene opptrer som anadrome bestander hvor fisken fødes i ferskvann, vokser seg store i saltvann før de returnerer til vassdrag for å gyte.

Oppdrettsindustri, inngrep i vassdrag, vannkraftreguleringer m.m. skaper store utfordringer for svært mange av disse bestandene. NJFF har et sterkt engasjement for de ville laksefiskene, og stiller krav for at bestandene ivaretas på best mulig vis.

Oppdrettsindustri

Lakselus fra oppdrettsvirksomheten er den største trusselen mot særlig laks og sjøørret. Rømming av oppdrettslaks er i tillegg en stor trussel mot laksen spesielt.

Situasjonen har fått vedvare i flere tiår, og forverres av næringens vekstambisjoner og at produksjonen i all hovedsak foregår i åpne anlegg hvor særlig lakselusa kan få oppformere seg på det enorme antallet oppdrettslaks i merdene og påføre villfisken utenfor store utfordringer.

NJFF krever at all oppdrett må fases over til nullutslippsanlegg innen 2030.

NJFF forutsetter at næringen skal være miljømessig bærekraftig før det åpnes for videre vekst og er skeptiske til den ønskete veksten i f.eks. torskeoppdrett. Mattilsynet må få tilført betydelige økonomiske og juridiske ressurser for å styrke tilsynet med oppdrettsnæringen.

Bruk av leppefisk og annen rensefisk må avvikles. Dersom det i en overgangsperiode skal brukes leppefisk må dette først og fremst skje gjennom et miljømessig bærekraftig oppdrett av leppefisk. All bruk av leppefisk som rensefisk skal ivareta god dyrevelferd for leppefisken.

Vannkraft

Myndighetene må legge til rette for å gjennomføre en oppgradering av eksisterende kraftverk. Gjennom vilkårsrevisjonene må det legges til rette for reelle miljøforbedringer, herunder krav om minstevannføring og krav om nedrampingstider ved opp-/nedkjøring av kraftverkene.

Forsuring

Forsuring er en av de største negative påvirkningsfaktorene på norske vassdrag, særlig i de sør- og vestvendte deler av landet. Det avbøtende tiltaket er kalking. NJFF har over flere tiår vært i spiss i arbeidet for å sikre de nødvendige bevilgninger til kalking av våre vassdrag.

Pukkellaks

Kampen mot pukkellaks må intensiveres. Forvaltningen mangler fortsatt kunnskap om skadeeffekter. Utviklingen er skremmende, men vi ser at innsatsen hjelper. Det offentlige må ta ansvar for å finansiere forskning og tiltak for bekjempelse. Det må etableres flere feller, og finansieringen av felledriften må være tilstrekkelig og forutsigbar.

NJFF mener det må utarbeides en ny langsiktig handlingsplan. Handlingsplanen må beskrive mottiltak for å redde den atlantiske villaksen i elvene våre, og den må vise hvordan det offentlige tar sitt ansvar for framdrift og resultater. Blant annet må selve ansvaret for utfisking av pukkellaks flyttes fra de frivillige til det offentlige, selv om personell fra lokale foreninger og lag bistår i arbeidet.