Fremmede arter
Spredning av fremmede arter er en stor trussel mot norsk natur.
Publisert: 30. juni 2021 kl. 10.39
Velfungerende økosystemer er en forutsetning for å kunne høste av naturen gjennom jakt og fiske. Økosystemene består av arter som gjensidig påvirker og utnytter hverandre. Disse artene kan vi kalle økosystemenes byggesteiner. Når fremmede arter inntar et økosystem, kan det være fare for at opprinnelige arter eller bestander utryddes. Bare tenk på hvilke dramatiske effekter vi har sett i lakseelvene der lakseparasitten Gyrodactylus salaris kom inn. Det er brukt hundretalls millioner kroner bare å bli kvitt denne parasitten.
Arbeidet med å forhindre spredning av arter i norsk natur er et møysommelig arbeid som NJFF har engasjert seg aktivt gjennom mange år. Våre lokalforeninger gjør en stor innsats med bekjempelse av arter som myndighetene definerer som uønskede og/ eller fremmede.
Innenfor fiske har vi kanskje først og fremst hatt fokus på ørekyte, men også andre arter som gjedde, karpefisk, vasspest og krypsiv har vært på dagsorden. De siste årene har pukkellaks blitt en betydelig trussel mot våre stedegne villaksbestander.
Også på land har vi arter som defineres som uønskede. Mårhund, mink og villsvin er kanskje de mest kjente. NJFF jobber med å få på plass et rammeverk som gjør at vi kan bekjempe disse effektivt ved jakt som det primære virkemiddelet.
NJFF har ved flere anledninger bedt om en egen tiltakspost på statsbudsjettet for bedre å kunne håndtere utfordringene med spredning av fremmede arter.