
Fornybar energi
NJFF erkjenner at det er behov for mer fornybar kraft, og er opptatt av at man utnytter de lavthengende fruktene først.
Publisert: 30. juni 2021 kl. 11.00
Sist oppdatert: 04. april 2025 kl. 14.49
Dette omfatter eksempelvis oppgradering av eldre vannkraftutbygginger, eventuelt kombinert med utvidelsesprosjekter der dette kan gjennomføres med svært små negative natur- og miljøkonsekvenser, mindre vindkraftanlegg på grå arealer, bakkeanlegg for solkraft på grå arealer, solanlegg på tak på offentlige bygg, tilrettelegging for solanlegg på private bygg og havvind forutsatt at det tas nødvendige hensyn til natur- og miljø. Videre bør det legges betydelig innsats i energisparing og –effektivisering.
Dette vil bidra til å balansere fremtidig behov for energi og et ønske om samfunns- og industriutvikling med et ønske om å stoppe tap av natur og sikre viltets og fiskens leveområder og grunnlaget for jakt, fiske og annet friluftsliv.
Om fornybar energi, mener NJFF:
- Utvikling av ny fornybar energi må kombinere klimahensyn med ivaretakelse av naturmiljøet, naturmangfoldet og friluftslivshensyn.
- Ved all utbygging av ny fornybar kraft skal det foreligge et oppdatert kunnskapsgrunnlag som sikrer at hensynet til naturgrunnlaget og jakt, fiske og friluftslivet blir ivaretatt.
- Ny satsing på fornybar kraftutbygging skal ikke legges til større sammenhengende naturområder eller viktig frilufts-, jakt- og fiskeområder og ikke lokaliseres til villreinens leveområder.
- Potensialet til vindkraftproduksjon og solkraftproduksjon på grå arealer må utnyttes.
- Det må stimuleres til og stilles krav om bruk av solkraft på tak på offentlige bygg, og stimulere til økt bruk av solkraft på private bygg.
- Vi må ha en langt mer kraftfull satsing på energieffektivisering og -sparing enn hva som er tilfellet i dag.
- Det må legges til rette for å utnytte enøkpotensialet.
Vindkraft
For NJFF er det viktig at det ikke åpnes for å søke konsesjon for vindkraft i villreinområder, i verneområder, i større sammenhengende naturområder eller i viktige friluftsområder.
Vi mener at det ikke skal åpnes for flere landbaserte vindkraftverk i norsk natur. For de landbaserte vindkraftverkene som har fått konsesjon må det gjennomføres nye konsekvensutredninger.
Myndighetene bør stimulere til utvikling av havvindprosjekter som alternativ for landbasert vindkraftutbygging. Også for satsing på havvind må hensynet til naturmiljøet ivaretas, blant annet må leveområder og trekkruter for fisk, sjøpattedyr og fugler ikke bli skadelidende.
Vannkraft
NJFF mener at de store vannkraftutbyggingenes tid må være forbi, og er grunnleggende skeptiske til vannkraftprosjekter som får negative konsekvenser for våre interesser. Vi har stilt oss positive til EUs vanndirektiv, da vi mener dette kan bidra vesentlig til en bedret miljøstatus og forvaltning av vassdragene. Direktivet og den vedtatte vannforskriften er etter NJFFs syn et viktig supplement til vannressursloven.
NJFF mener at revisjoner av vilkårene i eldre vannkraftkonsesjoner må føre til miljøforbedringer i vassdragene. Gjennom vilkårsrevisjonene må det legges til rette for reelle miljøforbedringer, herunder krav om minstevannføring, og krav om nedrampingstider ved opp-/nedkjøring av kraftverkene. Hensynet til villreinen må også ivaretas i vilkårsrevisjonene. Mange av villreinområdene er sterkt påvirket av vannkraftutbygging, og det er behov for tiltak for å bedre forholdene også for villreinen. Eventuell ny vannkraftutbygging, må ivareta hensynet til naturmangfold, utøvelse av jakt og fiske og annet friluftsliv, minimalisere inngrep og sikre god økologisk tilstand i vassdragene.
Myndighetene må legge til rette for å gjennomføre en oppgradering av eksisterende kraftverk og vurdere mulighetene for å kombinere dette med utvidelsesprosjekter der dette kan gjøres med svært små negative effekter.
Vernede vassdrag
NJFF er sterkt kritisk til Stortingets vedtak om at det kan åpnes for vannkraftutbygging utover 1 MW i vernede vassdrag der samfunnshensyn som flomdempende effekt vurderes som betydelig samtidig som miljøkonsekvensene ansees som akseptable.
De vernede vassdragene utgjør de gjenværende juvelene i norsk vassdragsnatur. De er hjem for laks, ørret, et rikt dyre- og planteliv, og er uerstattelige for landskapet og friluftslivet. Det var nettopp disse hensynene som lå til grunn for vernet, for å sikre disse vassdragene for framtidige generasjoner.
NJFF mener det ikke må åpnes for utbygging i de vernede vassdragene. Naturbaserte løsninger bør utnyttes i størst mulig grad før for å forebygge flomskader også i vernede vassdrag. Det finnes ingen «skånsom utbygging» som ikke vil ha negativ effekt på verneverdiene.