Fiske stanses i Verdalselva

Fra og med 23. juni stenges fiske i Verdalselva på ubestemt tid.

Publisert: 20. juni 2024 kl. 17.39

Sist oppdatert: 21. juni 2024 kl. 22.44

Det er miljødirektoratet som nå stenger fiske i en rekke elver fra og med søndag 23. juni. Dette skjer på grunn av rapporter om svært lite laks hittil i år.

Verdalelva er en av 33 elver som nå stenges helt  for fiske.

– Det er med tungt hjerte vi stanser laksefisket. Vi vet at sommerens laksefiske er en viktig tradisjon og til stor glede for mange, men nå teller rett og slett hver laks. Det er vårt ansvar å sørge for at det kommer nok gytefisk opp i elvene til at det blir nok lakseunger neste år til å føre bestanden videre. Det er avgjørende for å ikke risikere langvarig svikt i innsiget av laks, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro i en pressemelding.

VJFF ønsket at miljødirektoratet (MD) skulle hatt litt is i magen, og avventet beslutning til midtveisevalueringen som er forhåndsavtalt. Det var både regn (og dermed vann i elva) og tegn som tydet på at det var bedring i sikte.

Hadde det vist seg at innsiget og fangster hadde uteblitt frem til midveisevalueringen, så hadde vi støttet stenging.

Håpet er nå at MD har såpass pondus at de setter trykk på årsakene som virkelig ødelegger den atlantiske laksebestanden.

Vi må få i gang en form for overvåking i sommer. Rømt oppdrettslaks er som kjent på veg til elvene i tusentall.

Vi forstår at mange er veldig skuffet nå, men vi får håpe det kommer noe godt ut av det. Noen flere individer vil forhåpentligvis ha suksess med gytinga, som kan gi håp om at laksefiske kan åpnes igjen en eller annen gang. Men, som sagt; først må det gjøres noe med de virkelige årsakene!

Vi skal gjøre det vi kan for å holde dere oppdatert fremover. Ta kontakt med elveutvalget i VJFF hvis du trenger mer info.

Elvene som nå stenges for fiske i Trøndelag er: Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva, Steinkjerelva og Byaelva, Namsenvassdraget inkludert Høylandsvassdraget og Sanddøla.

Mer informasjon finner du på miljødirektoratets side her.

Ikke alle er like godt fornøyd med vedtaket om stenginga av fiske. Mer om det her.