Introjakt elg - en lærerik helg i Gausdal

Introjakt er et initiativ fra Norges Jeger- og Fiskerforbund. Hver høst arrangeres flere hundre introduksjonskurs for ferske jegere over hele landet. Her får du jaktopplæring fra erfarne instruktører mens du opplever ekte jakt i trygge omgivelser.

Publisert: 17. oktober 2024 kl. 09.40

Sist oppdatert: 17. oktober 2024 kl. 12.04

NJFF Oppland, Gausdal JFF, Gausdal Fjellstyre og Norsk Fjellstyresamband arrangerte helgen 10.-13. oktober introjakt på elg i Gausdal Vestfjell. Mer presist i gamle Ormtjernskampen nasjonalpark, som nå er innlemmet i Langsua nasjonalpark.

I noe av det beste Norge kan by på av elgterreng fikk ferske elgjegere innføring i hva elgjakt kan gi av opplevelser. Etter en bli-kjent-kveld med presentasjoner og teori på basen på Astridbekken var gjengen klare og spente på den praktiske jakten. Og for en dag det ble! Rammet inn av blafrende nordlys, sola som sto opp og lyste opp snøhvite fjell og skoger, og oss på tur ut i de tidlige morgentimer. Poster, deltagere og instruktører hadde sine instruksjoner og vi kom oss stille og effektivt på plass. Klarsignal ble gitt over jaktradioen og vi var i gang. Hunden ble sluppet og det varte ikke lenge før den fikk to dyr i stålos. Hundefører og jeger stilte innpå, men samtidig vandret en større elgokse rett på en post et stykke unna losen. Skuddet gikk, elgen falt og kursets yngste deltager fikk sitt livs opplevelse. Vi hadde et fritt dyr på kvota, men for å gi deltageren som var med på å stille innpå losen en fullverdig opplevelse og erfaring fortsatte de med å snike seg frem. De fant ut at det var ei ku og en kalv, koblet hunden og møtte resten av gruppa ved oksefallet. Vomming av dyret ble gjort i fellesskap. Det ble utført av deltagerne under kyndig veiledning av instruktør. Elgen ble skutt et godt stykke fra vei og måtte fraktes ut med elgtrekker gjennom skog og over myr. Kursdeltagerne fant fort ut at den tunge jobben begynner først etter at dyret er skutt... Elgoksen, en røslig 11 tagger, ble hengt opp og flådd. Også her var det deltagerne som i all hovedsak gjorde jobben. Det ligger mye læring i praktisk arbeid.

Vi fikk tildelt et ekstradyr og neste dag var det en annen del av terrenget som skulle prøves ut. Da det dagen før var mest skog, skulle vi nå jakte på store myrer og i fjellterreng. Allerede på vei til post ble det støkket ku og kalv, og tre minutter etter at hunden var sluppet serverte den en fin piggokse til en av fjellpostene. Det ble et kort drev, med utfrakting av elgen på "vestlandsvis". Det vil si med rå muskelkraft i bratt og tettvokst li. Flåing av elg nummer to gikk fort, da deltagerne allerede hadde gjort det en gang før. Dette ga gruppa god tid til å tilberede en felles middag på hytta. Det er en helt egen stemning rundt et bord fullt av jegere etter en vellykket jakt. Det fortelles og forklares. Situasjoner og tanker oppsummeres, og vennskap knyttes.

Søndag og siste kursdag gikk med til å skjære ned elgene og fordele kjøttet blant deltagerne på kurset. Det var nesten en god gammeldags markedsstemning, med kjøpslåing og gode diskusjoner før vi kom til en enighet om rettferdig fordeling av kjøttet. 

Introjakt er en fin måte å tilegne seg ny kunnskap som fersk jeger. Selv om en har jaktet i mange år, kan selve elgjakten være en ny jaktform for den enkelte. Når det i tillegg lykkes med postering og hunder, og det blir fall blir læringen komplett. Deltagere får ta del i alle sider ved elgjakta, fra planlegging av drev til elgkjøtt i gryta, på en autentisk og trygg måte. Vi (arrangørene) takker for en flott helg!

 

Jaktlaget 2024