Luke 4. NJFF Opplands adventsstjerner

Dagens adventsstjerne kommer fra Snertingdal JFF. Hun dyrker et allsidig friluftsliv med både jakt, fiske og fjellturer. I Snertingdal JFF er hun en viktig ressurs i kraft av at hun sitter i ungdomsutvalget og oppfordrer alle til å la de unge få ansvar og lov til å slippe til.

Publisert: 13. desember 2023 kl. 18.08

Sist oppdatert: 13. desember 2023 kl. 21.54

Hva er din favoritt-aktivitet innen jakt og fiske? 

Det må vel være å fiske fjellørret på bortgjemte fjellvann, aller helst langt utenfor allfarvei. Jeg er også veldig glad i å gå på fjellturer, både dagsturer og langturer, og jeg liker meg aller best over tregrensa.

 

Hva er det som gjør at det er så fint å fiske/jakte for deg?

Best av alt er det muligheten til å få være ute, det å nyte den roen og stillheten som er i naturen. Spesielt som student er det å komme seg ut for å jakte, fiske eller bare gå en tur en fantastisk mulighet til å koble helt av. Også er det ikke minst alle de fantastiske opplevelsene og minnene man får.  

 

Hvordan begynte interessen for jakt og fiske?

Interessen for jakt og fiske kom vel nesten inn med morsmelka, da jeg har foreldre og spesielt en pappa som er over gjennomsnittet interessert i friluftsliv, jakt og fiske. Jeg var med på mange turer fra jeg var veldig liten, og syntes det var veldig gøy helt fra starten. Fiskestanga var med på mange av turene, og det var stor stas å få fisk på kroken. Vi hadde også et ordtak vi pleide å si for å få fisken til å bite på kroken: «abbor og mort bit fort, ørret og laks kom hit straks». Ettersom jeg ble eldre vokste også interessen for å dra på turer, fiske og jakte.

thumbnail_Bilde 099.jpgSunniva.jpg

 

Har du et godt råd til andre unge som vil lære å fiske og jakte?

Det viktigste er å bare kaste seg ut i det å prøve. Mange av de lokale jeger- og fiskeforeningene arrangerer både jakt- og fiskeopplæringsturer for alle aldre. Bli med på disse turene, da får man lære både jakt og fiske av folk som har god erfaring med det, og som er ivrige på å lære bort sine kunnskaper. Hør med venner og familie om de har fiskeutstyr eller jaktutstyr du kan få låne mens du prøver deg fram. Kanskje har bestefar en fiskestang eller hagle stående du kan få låne. Men det viktigste av alt er å kose seg og ha det gøy, og husk at ingen blir verdensmester ved første skudd eller første kast.

 

Hva er din beste jakt/fiskeopplevelse?

Det må være den første lengre turen jeg hadde i fjellet alene, bare meg og fiskestanga. Det var 4 dager der jeg var innom mange følelser, alt fra følelsen av å plutselig være alene og skulle klare meg helt selv, til gleden av å våkne opp første morgen i teltet. Størst var vel mestringsfølelsen over at jeg hadde greid å fullføre turen, og det ga meg lyst på flere slike opplevelser.

 

Beskriv en perfekt utedag for deg

Oi, den er litt vanskelig. Det må bli å våkne i teltet en solfylt sommerdag med lett bris i lufta og ei langstrakt vidde så langt øyet kan se, gjerne sammen med venner eller familie. For så å ta tursekken på ryggen, og vandre innover vidda på jakt etter nye opplevelser og turmagi. Og etter en dag med vandring komme fram til en leirplass ved et vann, der jeg får prøvd både badetemperaturen og fiskelykken. Men det kunne også vært en rimfrostet høstdag med hagla på skulderen, og da gå innover fjellet på leit etter rypa.

 

Du sitter i SJFFs ungdomsutvalg. Hva gjør det attraktivt for deg å jobbe i organisasjonen og hva er dine oppgaver der?

Det jeg liker best med å sitte i ungdomsutvalget er at jeg får lære bort min kunnskap om jakt, fiske og friluftsliv til de yngre generasjonene. Jeg var selv med på jakt- og fiskeskolen i SJFF fra det sekundet jeg var gammel nok, og jeg husker spesielt godt hvor stas det var å lære ting av de eldre ungdommene/unge voksne. Alt jeg får lære ved å sitte i ungdomsutvalget er også attraktivt, da spesielt organisasjonsarbeid, men også alt det nye jeg selv lærer om jakt og fiske.

Mine oppgaver i ungdomsutvalget går ut på å være med å arrangere ulike aktiviteter for jakt- og fiskeskolen. Alt fra skyting, fisketurer og matkurs til villmarksleir. Jeg har også hatt ansvar for å være fotograf under villmarksleiren vår, for så å lage en film av det i ettertid. 

 

Hvordan kan andre lokalforeninger legge til rette for å få flere unge inn i «styre og stell»?

Det viktigste lokalforeningene gjør er å faktisk spørre de yngre, mange unge tenker ikke at de kan sitte i «styrer og stell» før de er en del eldre. Jeg hadde selv ikke blitt med i så ung alder hadde jeg ikke blitt spurt. Bruk kunnskapen og idéene de unge sitter på, de kan kanskje se ting fra en annen og ny vinkel enn det de eldre og erfarne gjør.

For meg har det vært viktig at det er blitt lagt til rette for at jeg studerer utenbygds, jeg får kanskje ikke vært med på alle aktiviteter og styremøter, men jeg er med på det jeg kan. Det tenker jeg er viktig at lokalforeningene tenker på, for de fleste unge vil flytte ut av bygde i en periode for å studere eller jobbe. Ha de med i «styre og stell» likevel, og fang de gjerne opp før de begynner å flytte på seg, det er de som en dag skal holde liv i lokalforeningene.

Til slutt for deg som er ung og kanskje kunne tenke deg å sitte i et styre eller utvalg, bare hør med foreninger der du bor. Lokalforeningene er glad for alle unge som er interessert i jakt og fiske og som er ivrige på å være med. Og blir du spurt, si ja! Du lærer så mye nytt og spennende ved å sitte i styrer og utvalg.