Luke 6. NJFF Opplands adventstjerner

En trenger ikke gå rundt i skogen med børse hver høst for å brenne for jakt- og fiskeaktiviteter. I form av å være over snittet glad i organisasjonsarbeid er det mange som nyter godt av regionlagets kvinnekontakt Britt Solveigs engasjement.

Publisert: 20. desember 2024 kl. 08.24

Sist oppdatert: 20. desember 2024 kl. 13.07

Navn: Britt Solveig Sørbye

Alder: 62

Lokallag: Vestre Toten jeger- og fiskerforening

 

1: Hvordan begynte interessen for jakt, fiske og natur?

Er oppvokst på et småbruk i Skansen ved Egstadtjernet, så jeg har vært vant med å være ute i naturen, følge årstidene. Det var likevel først i voksen alder at jeg ble interessert i fiske. Ingen i min nærmeste familie jaktet eller fisket noe særlig.

Medlemskapet i NJFF, startet tilfeldig i 1994, da jeg ble vervet av en kompis på Jakt- og fiskedagene, men det var først i 2016 at jeg deltok på et lokalt arrangement, og dermed var jeg i gang.

 

2: Hva er din beste jakt/fiske/naturopplevelse?

Beste naturopplevelse, var da ungene var små, å få oppdage alle småkryp og alt som rører seg på bakken og i lufta på nytt sammen med dem, sett ut fra deres ståsted ettersom de vokste opp.

Å få være med på elgjakt (uten børse), sammen med det lokale jaktlaget og min gode mentor. Selv om jeg har jegerprøven, så kommer jeg nok aldri til å gå med børse, men alt det andre rundt jakta, og etter at viltet er felt, er en opplevelse flere burde få med seg.

Fiske på Nordkinnhalvøya i Øst-Finnmark på 90 - tallet, både sommer og vinter, midnattsol, vidda og fjellvatn, stillheten sammen med gode venner.

 

3: Beskriv en perfekt utedag for deg:

Tur i nærområdet med mine ungdommer, med lett ryggsekk, fiskevatn, bål og uten mygg.

 

4: Du sitter i NJFF Opplands styre. Hva vil det si å sitte i regionlagets styre og kan du anbefale andre kvinner om å engasjere seg i sitt lokallags styre?

Ved å sitte i regionlagets styre, så er vi styremedlemmene med på å fatte vedtak i aktuelle saker som skal ivareta regionens interesser, fremme aktiviteter for våre medlemmer, gjennomgå høringer, håndheve vedtekter, følge opp økonomi, er kontaktperson for «mine» lokalforeninger, samarbeide med NJFF sentralt, sette opp årshjul, være delegat til landsmøtet og mye mer. Det er et vidt felt og mye å sette seg inn i, som gjøres på fritida, men det veies opp mot at det er et lærerikt og interessant verv. Vår regionsekretær og vår friluftsveileder holder oversikten på saksmengden, og gjør at vi sammen blir et velfungerende styre.

Anbefaler så absolutt at andre kvinner blir aktive i NJFF, og takker ja til verv lokalt og regionalt. Det er viktig at flere kvinner blir med, sånn at vi blir enda bedre synlig og får kvinner til å være aktive innen fiske og jakt, nyte godene som naturen byr på, og mulighetene for høsting. På den måten kan vi både påvirke og være med å tilpasse tilbudet til kvinner innen friluftsliv, jakt og fiske.

 

5: Du er jo NJFF Opplands kvinnekontakt. Hva betyr det å ha dette vervet?

Være tilgjengelig og synlig for kvinnekontaktene / de kvinnelige medlemmene i lokallagene i NJFF Oppland når de trenger bistand, enten innenfor organisasjonsarbeid eller praktiske ting. Veilede, informere om det som skjer i regionen og NJFF sentralt og markedsføre mulighetene som finnes. Holde meg oppdatert. Arrangere årlig «Kvinnesamling» sammen med regionlaget. Det er så artig å oppleve at kvinner som aldri har møttes før, samarbeider med f.eks. matlaging eller andre oppgaver som vi setter i gang, og at «skravla går.» Sånt blir det trivsel av.

Målet er å reise enda mere rundt i Oppland og delta på flere arrangement.

 

6: Hva er det som gjør at du trives så godt med dette?

Er glad i organisasjonsarbeid! Utfordrende, spennende, blir kjent med mange forskjellige, dyktige folk, lærer stadig mye nytt innen natur, fiske og jakt. Er stolt over alle de gode tilbudene som dere i lokallagene her i Oppland finner på.

 

7: Hva tror du er viktig for å få et godt kvinnemiljø i lokallaget?

Engasjement. Ha jevnlige og uformelle tilbud, samt informasjon til kvinner i alle aldre innen de forskjellige områdene. Være fleksibel og ha «stor takhøyde». Gjennomføre et arrangement selv om det er få påmeldte. Skrive på sosiale medier/vise foto i etterkant av arrangement som viser at aktiviteten ble utført.

Godt samarbeid med de andre utvalgene i lokallaget, sånn at vi kan bistå hverandre på arrangementer, etc.

Samarbeid med kvinner i fra nabolagene.

 

8: Har du et godt tips til hvordan få flere kvinner til å ta steget fra jegerprøven til aktiv jakt?

Følge de opp under og rett etter bestått jegerprøve med å formidle tilbudene som bl.a. finnes om å være med på «Introjakt».

Invitere kvinnene (ikke medlemmer og medlemmer) til de arrangement som skjer lokalt der de har tatt jegerprøven, sånn at de blir kjent i miljøet og knytter kontakter, da blir det ikke så skummelt hvis de kjenner noen.

Kvinnekontakten lokalt kan være til stede på jegerprøvekurset og presentere seg og sitt ansvarsfelt.