Barn & ungdom
Vi lærer opp neste generasjons jeger og fiskere.
Noen av våre aktiviteter gjennom året:
- Barnas isfiskedag på Trollvann
- Fiskesommer
- Kanotur gjennom nordmarka
- Barn & ungdomsdag på Trollvann
- Fluebinding
- Friluftslivetsdag, 1. søndag i september
Klikk her for å bli medlem eller benytt QR kode under:
Når det nærmer seg skolestart for ungdommen, reiser Oslomarka JFF sine ungdomsmedlemmer på fisketur gjennom Nordmarka med to erfarne unge ledere.
Torsdag morgen er det tid for avreise ved Tveita senteret hvor ungdommen møtes, legger fra seg mobilen og tar farvel med sine foreldre før de skal tilbringe fire dager blant Oslomarkas perler. Klare for å kanskje være borte fra foreldrene sine for første gang og for å oppleve mestringsfølelse på sitt beste.
Med bagasjen pakket inn i bilene og kanoene på henger settes kursen mot turens startpunkt, Buvann. Et lite idyllisk vann som ofte er omkranset av multe, blåbær og umodne tyttebær. Det blir en liten bæreetappe på 100 meter hvor bagasjen og kanoen raskt kommer ned til vannet. Her blir kano-lagene satt, to ungdommer i hver kano fylt med det vi trenger av mat og utstyr for fire flotte dager gjennom Nordmarka.
Det lille idylliske vannet er koblet til et litt større vann med navn Pershusvann ved en liten kanal. Ved fin vannstand glir vi elegant gjennom, men ved lavere vannstand får ungdommen testet seg på å styre kanoen mellom noen grunne partier. Ved enden av Pershusvann setter vi våre bein inn i Spålen-Katnosa naturreservat. Her er det en liten bæreetappe før vi når Finntjern. Et lite tjern med mye vegetasjon og rikt fugleliv. I myrområde må man være litt forsiktig med ilandstigningen, her har det nemlig blitt et par våte bein ettersom bunnen ikke er fast. Her begynner den siste og lengste bæretappen for dagen, de drøye 400 meterne blir raskt unnagjort. Det er nemlig i Åklangen fiskingen starter for ordentlig. Det er ikke uvanlig at det blir landet noen pene ørreter på dorg her. Etter en litt tung bæreetappe er det fint å øve på å padle sammen til kveldens leirplass. Åklangen er nemlig knyttet sammen med Katnosa med en liten kanal kalt Smalet. Vi ankommer etter hvert Katnosas største øy hvor vi setter opp leir. Vi sover under åpen himmel eller presenning, alt etter hva været tillater. Resten av kvelden brukes på å fiske og å spise oss stappmette på pølser. Her er det gode muligheter for fin ørret og abbor.
Frokosten på fredag introduseres ungdommen for verdens beste frokost. Nemlig et ostesmørbrød bestående av stekt brød, ost og bacon. Etter å ha stappet i oss en stor frokost setter vi kurs mot sørøst siden av Katnosa, hvor vi starter på turens lengste trilleetappe som tar oss helt til Store Sandungen. Det er ofte først her vi møter på andre mennesker på turen, en og annen syklist, bærplukker eller en av de fastboende ved Sandungen. Etter å ha navigert mellom småøyer kommer vi til slutt fram til Sandungsdammen. I Sandungselva tar vi en liten fiskeøkt hvis vi har tid. I 2019 resulterte det i flere fine ørreter på 2-400 gram og en abbor på 500 gram, så her er det lurt å ha spart litt fiskelykke. Etter å ha fisket en liten halvtimes tid bærer det over til Hakkloa, hvor vi skal slå leir frem til søndag. Her slår vi leir i sørsiden av vannet, som er et fantastisk utgangspunkt for å fiske. Det er her lederne har sine beste fiskeplasser som de villig deler med ivrig ungdom. Det er som oftest her de største fiskene på turen blir tatt. Etter at vi setter opp leiren sluker alle-mann-alle sin velfortjente Real Turmat.
Lørdagen er en velfortjent hviledag. Hele dagen blir brukt til å fiske, ligge i soveposen eller drikke kakao, som oftest en god blanding. De ivrigste tar seg en fisketur før en stor, god og litt sen frokost blir fortært. Her for ungdommen gjøre nesten som de vil, og ta det i det tempoet de ønsker. Når det nærmer seg kvelden blir det servert felles middag, som oftest Fjordlands Sous Vide. Og hvert eneste år blir man forbauset hvor fort de spiser det og hvor godt de synes det er.
Søndagsmorgen pakker vi ned leiren for siste gang. Turen tas til vestsiden av vannet hvor trilleetappen til Bjørnsjøen starter. Og de som er kjent med Bjørnsjøen, vet hva som lurer seg i sørsiden av vannet. Nemlig Bjørnholt, hvor de serverer Nordmarkas beste boller.
Før vi kommer oss til Bjørnholt må vi trille kanoen opp det som føles som verdens bratteste bakke. Men når motivasjonen er boller og brus finner ungdommen uante krefter og nærmest løper opp bakken. Etter en velfortjent «kafe» pause fortsetter trillingen ned mot Gåslungen. Etter å ha forsert syklister og noen bratte svinger, kommer vi frem til det lille vannet. Vannet starter med et myrparti, hvor man risikerer å bli våt på beina hvis man tråkker feil. Men når man først er i kanoen glir vi gjennom et nydelig vann, fylt med nøkkeroser. Hvis vi er heldige finner vi også gråhegra som har vært der de siste årene. I enden av Gåslungen, får vi turens rafting opplevelse. Det er en liten demning som skiller Øyungen og Gåslungen. Her er trikset å ha full fart, treffe mellom riktige stokker, da kommer vi som oftest over. Når vi ankommer Øyungen så er det bare sjarmøretappen igjen, ved demningen triller vi kanoen ned til Skar. Der avsluttes turen og velkomstkomiteen bestående av foreldre, kake og brus venter på oss.