Krepsing i Børtevann
Østmarka JFF har vært med OFA på krepsing.
Publisert: 16. august 2021 kl. 10.33
Sist oppdatert: 23. august 2022 kl. 20.37
Vi har vært en tur i Børtevann sammen med OFA deltagere og fisket kreps.
Det er andre gang vi er med på det her og i år var det 4 stk av rundt 25 deltagere som var med fra Østmarka JFF.
Fredag kveld så ble det satt opp camp på hovedøya i Børtevann. Dette er en av de største øyene som ligger i vannet.
Denne turen er først og fremst ett familiearrangement, her kan du ta med hele familien din og høste erfaring rundt krepsing. Hvordan man gjør det, hva slags verktøy man bruker, hva funker best som åte osv. Så om du noen gang har vurdert og forsøke krepsing, så vil jeg anbefale og bli med neste år så du kan lære hvordan man gjør dette, og ta med deg hele familien ned til de aller yngste.
Men for i år så er turen fullført, Fredag kveld og lørdag frem til ettermiddagen så kan man gjøre litt som man vil. Av aktiviteter så var det fisking i børtevann, hvor man kan kaste med stang eller flyte rundt i vannet og dorge. Noen valgte også og ta en tur ut i skogen for og sanke sopp. Spesielt barna var veldig ivrig på fiskingen, og det ble tatt ett par abbor og noen små ørreter. Men det finnes større fisk i Børtevann som det er mulig og ta.
Når man krepser så utnytter man at krepsen trekker inn på grunnene når det blir mørkt. Derfor blir teinene satt opp i rutene som krepsen vil gå forbi på vei inn og ut fra grunnere vann. Det samme gjør man med pinnene, de blir satt på veldig grunt vann som krepsen trekker inn på om natten for og finne mat. Lørdag kveld så begynte selve krepsingen. Vi satte ut mellom 20 og 40 teiner samt en masse pinner så vi kunne lyse etter krepsen. Lysing etter kreps og plukke de langs landkanten er kanskje den delen som er mest spennende, både for store og små. Vi satte ut pinner rund hele øya og ventet i spenning på at det skulle bli mørkt.
Når klokken nærmet seg 22 på kvelden så kunne vi begynne og lyse etter kreps, og på de aller fleste pinnene så var det ett par kreps. Minstemålet på kreps er 9.5 cm, så de som helt tydelig var mindre enn dette lot vi være. Det var veldig spennende og gå rundt i mørket og finne pinner, også kan man ikke lyse for mye for når krepsen innser at noe kan se den så vil den flykte. Det var spennende vær gang vi kom til en ny pinne for og se om noe lå og tygde på åte som var satt ut.
Og kreps ble det, det ble mindre enn forrige år av de vi kunne ta, men alle som var med fikk en smakebit av krepsen.
Mange tror nå sikkert at om du spiser kreps, reker eller hummer så smaker dette ganske likt. Det er i tilfelle en myte jeg vil avlive med en gang. Det er likheter, men jeg mener at krepsen har en helt annen smak enn de skalldyrene vi spiser som blir tatt i havet. Jeg greier ikke helt og beskrive smaken eller sammenligne den med noe, men om man skal beskrive smaken så kan man si at det smaker skalldyr, men det smaker litt mindre hav enn de skaldyrene vi spiser til vanlig.
Uansett så er krepsing noe som kan anbefales for alle. Dette arrangementet er en kjempeflott sosial arena for store og små, samt at man får ett nydelig måltid på søndags formiddagen når krepsen er sanket inn. så jeg vil absolutt anbefale flere og bli med på denne turen. Det er to dager i telt i Østmarka med godt selskap, god mat, sosialt samvær samt en liten gulrot med spising av kreps til slutt. Også er det en mulighet til og lære mer om fiske også. Det er mye erfaring samlet på ett sted med flere dyktige fiskere. Så neste år vil vi se flere påmeldte fra Østmarka JFF, ta med hele familien fra de yngste til de eldste og bli med på dette. Spesielt de yngste kommer til og like dette.
Nå blir det en liten stund til neste fiske arrangement, med mindre vi finner på noe mer som ikke er planlagt enda. Men vi har kommende aktiviteter i Østmarka JFF, for nå begynner jakt sesongen og allerede kommende helg så begynner duejakta. Så følg med på våre hjemmesider eller på facebook for og holde deg oppdatert på hva som skjer i foreningen. Dette blir ett bra år.